MS v hokeji 2014

Mistrovství světa v hokeji v roce 2014 bylo 78. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Bělorusku. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. Češi skončili na tomto MS čtvrtí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2014

Mistrovství světa v hokeji v roce 2014 bylo 78. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Bělorusku. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. Češi skončili na tomto MS čtvrtí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 9. do 25. května 2014 v běloruském Minsku.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
ÄŚesko
Norsko
Itálie
Francie
Kanada
Slovensko
Dánsko
 

SKUPINA B

Rusko
Finsko
Německo
Lotyšsko
USA
Švýcarsko
Bělorusko
Kazachstán
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Jakub Kovář, Alexander Salák, Pavel Francouz.

Obránci: Martin Ševc, Onřej Němec, Ondřej Vitásek, Jan Kolář, Petr Zámorský, Michal Jordán, Jakub Kindl, Roman Polák.

Útočníci: Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Jíří Hudler, Jiří Sekáč, Tomáš Rolinek, Martin Zaťovič, Roman Červenka, Martin Růžička, Jaromír Jágr, Jakub Petružálek, Michal Vondrka, Jan Kovář, Tomáš Hertl, Vladimír Sobotka.

Trenéři: Vladimír Růžička, Jaroslav Špaček, Ondřej Weissmann.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Slovensko, které porazili v prodloužení 3:2, rozhodující gól vstřelil v 62. minutě Jakub Klepiš. Poté se utkali se Švédskem, se kterým prohráli 3:4 po samostatných nájezdech. Následovala prohra 3:4 s Kanadou. Další výhru 2:0 si Češi připsali nad Itálií. Následovala prohra s Dánskem, se kterým Češi prohráli 3:4 po samostatných nájezdech. Po této prohře přišla nejtěsnější možná výhra nad Norskem, které Česko porazilo 1:0, jediným střelcem byl Vladimír Sobotka. Poslední duel v základní skupině Česko narazilo na Francii, se kterou hrálo vyrovnanou hru, v prodloužení rozhodl Jan Kolář a Česko vyhrálo 5:4 a ze třetího místa postoupilo do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Česko utkalo se Spojenými státy, které porazilo 4:3. Úspěšnými střelci byli Tomáš Rolinek, Tomáš Hertl, Roman Červenka a Ondřej Němec.

Semifinále

V semifinále Češi narazili na Finsko, kterému ale nevstřelili ani jednu branku a po prohře 0:3 je čekal souboj o třetí místo.

Souboj o bronz

V zápase o 3. místo se Češi utkali se Švédskem, ale výsledek byl úplně stejný jako v semifinále. Česko nevstřelilo ani jednu branku a prohrálo 0:3. Na tomto MS tak skončilo čtvrté.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Rus Sergej Bobrovskij. Nejlepším obráncem Američan Seth Jones a útočníkem Rus Viktor Tichonov. Nejužitečnějším hráčem byl Fin Pekka Rinne.

ALL STARS

Brankář: Pekka Rinne
Levý obránce:  Seth Jones
Pravý obránce: Anton Bělov
Levé křídlo: Sergej Plotnikov
Centr: Viktor Tichonov
Pravé Křídlo: Antoine Roussel
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Viktor Tichonov 8 8 16
2. Danis Zaripov 3 10 13
3. Sergej Plotnikov 6 6 12
4. Jori Lehterä 3 9 12
5. Antoine Roussel 6 5 11
6. Joakim Lindström 5 6 11
7. Michel MiklĂ­k 4 7 11
7. Alexandr OveÄŤkin 4 7 11
9.  Seth Jones 2 9 11
10. Johnny Gaudreau 2 8 10

Konečné pořadí

1. Rusko
2. Finsko
3. Švédsko
4. ÄŚesko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2013

 

MS v hokeji 2012