MS v hokeji 2012

Mistrovství světa v hokeji v roce 2012 bylo 76. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Finsku a Švédsku. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhé bylo Slovensko a třetí Česko.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2012

Mistrovství světa v hokeji v roce 2012 bylo 76. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Finsku a Švédsku. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhé bylo Slovensko a třetí Česko.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 4. do 20. května 2012 ve finských Helsinkách a švédském Stockholmu.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Kazachstán
USA
Bělorusko
Slovensko
Finsko
Kanada
Švýcarsko
Francie
 

SKUPINA B

Rusko
Itálie
Německo
Lotyšsko
ÄŚesko
Dánsko
Švédsko
Norsko
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Jakub Kovář, Jakub Štěpánek, Petr Mrázek.

Obránci: Ondřej Němec, Lukáš Krajíček, Miroslav Blaťák, Zdeněk Kutlák, Jakub Nakládal, Petr Čáslava, Tomáš Mojžíš.

Útočníci: David Krejčí, Petr Tenkrát, Jiří Novotný, Petr Nedvěd, Lukáš Kašpar, Michal Vondrka, Aleš Hemský, Jakub Petružálek, Michael Frolík, Martin Erat, Petr Koukal, Petr Průcha, Milan Michálek, Tomáš Plekanec.

Trenéři: Alois Hadamczik.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Dánsko, které porazili 2:0. Poté se utkali se Švédskem, se kterým prohráli 1:4. Následovala těsná výhra nad Norskem, kterou rozhodly až samostatné nájezdy, které rozhodl Aleš Hemský. Další výhru 3:1 si Češi připsali na Lotyšskem. Následovala vysoká výhra nad Itálií, kterou Češi porazili 6:0. Dvě branky vstřelil Petr Čáslava. Druhou prohru na turnaji si Česko připsalo s Ruskem, se kterým prohrálo 0:2. Poslední utkání v základní skupině Čši odehráli s Německem, které porazili 8:1. Dvěma brankami se blýskl Petr Koukal. Češi se třetího místa postoupili do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Česko utkalo se Švédskem, ačkoliv Češi vedli už 3:1, Seveřané vyrovnali. V čase 59:31 se ale prosadil Milan Michálek a rozhodl o českém postupu do semifinále.

Semifinále

V semifinále Česko vyzvalo Slovensko, jedinou branku Česka vstřelil Michael Frolík, na druhé straně se prosadil dvakrát Šatan a jednou Hudáček a Slováci šli do finále.

Utkání o bronz

V souboji o bronz se Češi utkali s  Finskem a bitva byla vyrovnaná. Češi ale zásluhou Petra Průchy, Jiřího Novotného a Davida Krejčího zvítězili 3:2 a radovali se z bronzu.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Slovák Ján Laco. Nejlepším obráncem Zdeno Chára také ze Slovenska a útočníkem Rus Jevgenij Malkin. 

ALL STARS

Brankář: Ján Laco
Levý obránce: Zdeno Chára
Pravý obránce: Ilja Nikulin
Levé křídlo: Jevgenij Malkin
Centr: Patrick Thoresen
Pravé Křídlo: Henrik Zetterberg
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Jevgenij Malkin 11 8 19
2. Patrick Thoresen 7 11 18
3. Henrik Zetterberg 3 12 15
4. Loui Eriksson 5 8 13
5. Per-Age Skroder 5 7 12
5. Alexandr Popov 4 8 12
7. Max Pacioretty 2 10 12
8. Mikko Koivu 3 8 11
9. Duncan Keith 1 10 11
10. Valtteri Filppula 4 6 10

Konečné pořadí

1. Rusko
2.  Slovensko
3. ÄŚesko
4. Finsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2011

 

MS v hokeji 2010