MS v hokeji 2010

Mistrovství světa v hokeji v roce 2010 bylo 74. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Německu. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Rusko a třetí Švédsko.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2010

Mistrovství světa v hokeji v roce 2010 bylo 74. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Německu. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhé bylo Rusko a třetí Švédsko.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 7. do 23. května 2010 v Německu v Kolíně nad Rýnem, Mannheimu a Gelsenkirchenu.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Rusko
Slovensko
Bělorusko
Kazachstán
 

SKUPINA B

Kanada
Švýcarsko
Lotyšsko
Itálie
 

SKUPINA C

ÄŚesko
Švédsko
Norsko
Francie
 

SKUPINA D

Dánsko
Finsko
USA
Německo
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Tomáš Vokoun, Jakub Štěpánek, Ondřej Pavelec

Obránci: Ondřej Němec, Michal Barinka, Karel Rachůnek, Miroslav Blaťák, Michal Rozsíval, Petr Čáslava, Filip Novák, Petr Gřegořek, Tomáš Mojžíš.

Útočníci: Roman Červenka, Petr Hubáček, Jiří Novotný, Petr Vampola, Jan Marek, Jaromír Jágr, Tomáš Rolinek, Lukáš Kašpar, Petr Koukal, Marek Kvapil, Jakub Voráček, Martin Růžička.

Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač, Ondřej Weissmann.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Francii, kterou porazili 6:2. Poté se utkali s Norskem, se kterým překvapivě prohráli 2:3, obě branky českého týmu vstřelil Jaromír Jágr. Na konec základní skupiny Česko vyzvalo Švédsko, nad kterým vyhrálo 2:1. 

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním se Švýcarskem, kterému Česko podlehlo 2:3. Poté se Česká republika postavila výběru Lotyšska, nad kterým vyhrála 3:1, dvě branky vsítil Tomáš Rolinek. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s Kanadou, kterou porazili 3:2 a z třetího místa postoupili do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Češi utkali s Finskem a byl to velmi vyrovnaný zápas. Už v první minutě se prosadil Petri Kontiola, ale na duhé straně v čase 41:12 vyrovnal Jakub Klepiš. V zákadní hrací době se nerozhodlo a ani v prodloužení, takže utkání pokračovalo samostatnmi nájezdy. Ten vítězný proměnil Jan Marek. 

Semifinále

V semifinále se Češi znovu utkali se severskou zemí, tentokrát to bylo Švédsko. Švédi dvakrát vedli, ale Tomáš Mojžíš a Karel Rachůnek vyrovnali a bitva došla znovu do samostatných nájezdů. V nich rozhodl úspěšný střelec ze čtvrtfinále Jan Marek.

Finále

Finálový souboj měl o to větší náboj, že se Česko utkalo s Ruskem. už po dvaceti vteřinách se prosadil Jakub Klepiš a ve 39. minutě Tomáš Rolinek. Rusové se sice také dokázali trefit, ale až v 60. minutě zásluhou Pavla Dacjuka, což byl také jediný gól ze strany Českého rivala a Češi slavili zatím poslední zlatou medaili (údaj k únoru 2023).

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Němec Dennis Endras. Nejlepším obráncem Petteri Nummelin z Finska a útočníkem Rus Pavel Dacjuk. 

ALL STARS

Brankář: Dennis Endras
Levý obránce: Petteri Nummelin
Pravý obránce: Christian Ehrhoff
Levé křídlo: Magnus Pääjärvi
Centr: Jevgenij Malkin
Pravé Křídlo: Pavel Dacjuk
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Ilja KovalÄŤuk 2 10 12
2. Brandon Dubinsky 3 7 10
3. Magnus Pääjärvi 5 4 9
4. Ray Whitney 2 6 8
5. John Tavares 7 0 7
5. Pavel Dacjuk 6 1 7
7. Jevgenij Malkin 5 2 7
8. Matt Duchene 4 3 7
9. Maxim Afinogenov 3 4 7
9. Jaromír Jágr 3 4 7
9. Jakub Klepiš 3 4 7

Konečné pořadí

1. ÄŚesko
2. Rusko
3.  Švédsko
4. Německo

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2009

 

MS v hokeji 2008