MS v hokeji 2008

Mistrovství světa v hokeji v roce 2008 bylo 72. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Kanadě. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhá byla Kanada a třetí Finsko. Češi na tomto šampionátu skončili pátí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2008

Mistrovství světa v hokeji v roce 2008 bylo 72. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Kanadě. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhá byla Kanada a třetí Finsko. Češi na tomto šampionátu skončili pátí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 2. do 18. května 2008 v Kanadě v Québecu a Halifaxu.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
Švýcarsko
Bělorusko
Francie
 

SKUPINA B

Lotyšsko
Kanada
USA
Slovinsko
 

SKUPINA C

Finsko
Norsko
Německo
Slovensko
 

SKUPINA D

Dánsko
Rusko
ÄŚesko
Itálie
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Milan Hnilička, Adam Svoboda, Marek Pinc.

Obránci: Tomáš Kaberle, Michal Rozsíval, Zbyněk Michálek, Filip Kuba, Ladislav Šmíd, Jan Hejda, Petr Čáslava, Marek Židlický.

Útočníci: Martin Erat, Tomáš Plekanec, Radim Vrbata, Patrik Eliáš, Aleš Kotalík, Martin Hanzal, Tomáš Fleischmann, Jaroslav Hlinka, Jiří Novotný, David Krejčí, Zbyněk Irgl, Ladislav Kohn, Jakub Klepiš, Václav Skuhravý.

Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček, František Musil.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Dánsko, které porazili 5:2. Dvě branky vstřelil Radim Vrbata. Poté Česko vyzvalo Rusko,se kterým prohrálo 4:5 po prodloužení. Hattrick zapsal v tomto duelu Patrik Eliáš. Na konec základní zkupiny sehráli Češi duel s Itálii, kterou porazili 7:2 a z druhého místa postoupili do osmifinále.

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním se Švýcarskem, kterému Česko nedovolilo ani jednu branku a vyhrálo 5:0. Poté se Česká republika postavila výběru Běloruska, nad kterým vyhrála 3:2 po samostatných nájezdech. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli se Švédskem, se kterým prohráli 3:5.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Češi znovu utkali se Švédskem, tentokrát s ním bojovali vyrovnanějí a duel došel až do prodloužení, ve kterém ale vyhrálo Švédsko. Češi na tomto MS skončili pátí.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Američan Robert Esche. Nejlepším obráncem Mike Green z Kanady a útočníkem také Kanaďan Dany Heatley. 

ALL STARS

Brankář: Jevgenij Nabokov
Levý obránce: Mike Green
Pravý obránce: Tomáš Kaberle
Levé křídlo: Rick Nash
Centr: Dany Heatley
Pravé Křídlo: Alexandr Ovečkin
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Dany Heatley 12 8 20
2. Ryan Getzlaf 3 11 14
3. Rick Nash 6 7 13
3. Alexander Semin 6 7 13
5. Mattias Weinhandl 5 8 13
6. Alexandr OveÄŤkin 6 6 12
7. Sergej Fjodorov 5 7 12
8. Mike Green 4 8 12
9. Phil Kessel 6 4 10
10. Dereck Roy 5 5 10

Konečné pořadí

1. Rusko
2. Kanada
3. Finsko
4.  Švédsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2007

 

MS v hokeji 2006