MS v hokeji 2011

Mistrovství světa v hokeji v roce 2011 bylo 75. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo na Slovensku. Z vítězství se radovali hokejisté Finska, druhé bylo Švédsko a třetí Česko.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2011

Mistrovství světa v hokeji v roce 2011 bylo 75. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo na Slovensku. Z vítězství se radovali hokejisté Finska, druhé bylo Švédsko a třetí Česko.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 29. dubna do 19. května 2011 na Slovensku v Košicích a Bratislavě.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené na čtyři skupiny, z nichž první tři celky postoupily do dvou skupin na osmifinále. Z těchto dvou skupin postoupily první čtyři týmy do play-off. Týmy, které v základních skupinách skončily na čtvrtém místě, hrály o záchranu.

Skupiny

SKUPINA A

Rusko
Slovensko
Německo
Slovinsko
 

SKUPINA B

Kanada
Švýcarsko
Bělorusko
Francie
 

SKUPINA C

USA
Švédsko
Norsko
Rakousko
 

SKUPINA D

Dánsko
Finsko
ÄŚesko
Lotyšsko
 

Soupiska ÄŚeska

Brankáři: Jakub Kovář, Jakub Štěpánek, Ondřej Pavelec

Obránci: Ondřej Němec, Lukáš Krajíček, Karel Rachůnek, Radek Martínek, Zbyněk Michálek, Petr Čáslava, Martin Škoula, Marek Židlický.

Útočníci: Roman Červenka, Petr Hubáček, Jiří Novotný, Petr Vampola, Jan Marek, Jaromír Jágr, Tomáš Rolinek, Patrik Eliáš, Michael Frolík, Martin Havlát, Jakub Voráček, Petr Průcha, Milan Michálek, Tomáš Plekanec.

Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Lotyšsko, které porazili 4:2. Poté se utkali s Dánskem, kterému Ondřej Pavelec nedovolil ani jednu branku, Češi se trefili šestkrát a zvítězili 6:0, dvě branky v tomto duelu vsítil Milan Michálek. Na konec základní skupiny Česko vyzvalo Finsko, nad kterým vyhrálo 2:1 a z prvního místa postoupilo do osmifinále. 

Osmifinále

Osmifinále odstartovalo utkáním se Slovenskem, které Česko porazilo 3:2. Poté se Česká republika postavila výběru Ruska, nad kterým vyhrála 3:2. Poslední osmifinálový duel Češi odehráli s Německem, které porazili 5:2, dvě branky vstřelil Tomáš Plekanec a Češi z prvního místa postoupili do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Češi utkali s USA a šlo o jednoznačné utkání. Ondřej Pavelec vychytal čisté konto, hattrickem se blýskl Jaromír Jágr, k němu se jednou brankou přidal ještě Tomáš Plekanec a Česko zvítězilo poměrem 4:0.

Semifinále

V semifinále se Češi utkali se Švédskem, kterému podlehli 2:5. Obě branky českého týmu vsítil Patrik Eliáš a Češi šli do souboje o bronz.

Utkání o bronz

V souboji o bronz se Češi utkali s Ruskem a šlo o přestřelku, ve které nakonec svěřenci trenérů Hadamczika a Palečka vyhráli 7:4. Hattrick zapsal Roman Červenka, dvě branky přidal Petr Průcha, jednu pak Jan Marek a Tomáš Plekanec.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Švéd Viktor Fasth. Nejlepším obráncem Alex Pietrangelo z Kanady a útočníkem Čech Jaromír Jágr. 

ALL STARS

Brankář: Viktor Fasth
Levý obránce: Marek Židlický
Pravý obránce: David Petrasek
Levé křídlo: Patrik Berglund
Centr: Jarkko Immonen
Pravé Křídlo: Jaromír Jágr
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Jarkko Immonen 9 3 12
2. Patrik Berglund 8 2 10
3. Tomáš Plekanec 6 4 10
4. Roman ÄŚervenka 4 6 10
5. John Tavares 5 4 9
5. Jaromír Jágr 5 4 9
7.  Patrik Eliáš 4 5 9
8. Mikael Granlund 2 7 9
9. Mathis Olimb 7 1 8
10.  Marius Holtet 6 2 8

Konečné pořadí

1. Finsko
2.  Švédsko
3. ÄŚesko
4. Rusko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2009

 

MS v hokeji 2010