MS v hokeji 2016

Mistrovství světa v hokeji v roce 2016 bylo 80. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí Rusko. Češi skončili na tomto MS pátí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2016

Mistrovství světa v hokeji v roce 2016 bylo 80. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rusku. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí Rusko. Češi skončili na tomto MS pátí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 6. do 22. května 2016 v Rusku v Moskvě a Petrohradu.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
Česko
Norsko
Švýcarsko
Kazachstán
Dánsko
Lotyšsko
Rusko
 

SKUPINA B

Bělorusko
Finsko
Německo
Kanada
USA
Slovensko
Francie
Maďarsko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Dominik Furch, Pavel Francouz, Matěj Machovský.

Obránci: Jakub Jeřábek, Michal Kempný, Petr Zámorský, Jan Kolář, Radim Šimek, Michal Jordán, Milan Doudera, Tomáš Kundrátek.

Útočníci: Roman Červenka, Radek Faksa, Tomáš Plekanec, Michal Birner, Lukáš Kašpar, Martin Zaťovič, Tomáš Filippi, Petr Koukal, Jan Kovář, Michal Řepík, Tomáš Zohorna, David Pastrňák, Robert Kousal, Richard Jarůšek.

Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Rusko, nad kterým vyhráli 3:0. Poté se utkali s Lotyšskem, nad kterým vyhráli 4:3 po samostatných nájezdech, rozhodující nájezd vsítil Lukáš Kašpar. Následovala další výhra 4:2 nad Švédskem. Další výhru 7:0 si Češi připsali nad Norskem. Následovala další výhra nad Kazachstánem, nad kterým Češi zvítězili 3:1. Vítězná vlna skončila prohrou s Dánskem 1:2 po samostatných nájezdech. Poslední souboj v základní skupině odehráli Češi se Švýcarskem, které porazili 5:4. Česko ovládlo základní skupinu a postoupilo z prvního místa do čtvrtfinále.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Česko utkalo se Spojenými státy, se kterými šlo o vyrovnanou bitvu, Čechy poslal do vedení Tomáš Zohorna, poté ale vyrovnal Matthews a zápas došel přes prodloužení až do nájezdů. Ty rozhodl znovu Auston Matthews a Česko vypadlo ve čtvrtfinále.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Fin Mikko Koskinen. Nejlepším obráncem Kanaďan Mike Matheson a útočníkem Fin Patrik Laine. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen také Patrik Laine.

ALL STARS

Brankář:  Mikko Koskinen
Levý obránce: Nikita Zajcev
Pravý obránce: Mike Matheson
Levé křídlo:  Patrik Laine
Centr: Vadim Šipačov
Pravé Křídlo: Mikael Granlund
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Vadim Šipačov 6 12 18
2. Artěmij Panarin 6 9 15
3. Jevgenij Dadonov 6 7 13
4. Patrik Laine 7 5 12
5. Mikael Granlund 4 8 12
6. Derick Brassard 5 6 11
7. Pavel Dacjuk 1 10 11
8. Matt Duchene 5 5 10
9.  Mikko Koivu 4 6 10
9. Mark Stone 4 6 10

Konečné pořadí

1.  Kanada
2.  Finsko
3. Rusko
4. USA

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2015

 

MS v hokeji 2014