MS v hokeji 2018

Mistrovství světa v hokeji v roce 2018 bylo 82. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Dánsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Švýcarsko a třetí Spojené státy americké. Češi skončili na tomto MS sedmí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 2018

Mistrovství světa v hokeji v roce 2018 bylo 82. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Dánsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Švýcarsko a třetí Spojené státy americké. Češi skončili na tomto MS sedmí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 4. do 20. května 2018 v dánské Kodani.

Systém turnaje

V elitní divizi startovalo 16 týmů, které byly rozdělené do dvou skupin po osmi týmech. V nich se utkal každý s každým a z každé skupiny postoupily nejlepší 4 týmy do čtvrtfinále play-off. To se hrálo v rámci skupin, tzn. nejlepší se skupiny A vyzval čtvrtého ve skupině A, atd. Vítězové postoupili do semifinále, kde se utkali klasicky křížem s celkem z druhé skupiny. Týmy, které se v základní skupině umístily poslední, automaticky sestoupily do nižší divize.

Skupiny

SKUPINA A

Švédsko
Francie
Rakousko
Česko
Švýcarsko
Bělorusko
Slovensko
Rusko
 

SKUPINA B

Dánsko
Finsko
Lotyšsko
Kanada
Norsko
Německo
USA
Jižní Korea
 

Soupiska Česka

Brankáři: Pavel Francouz, Dominik Hrachovina, David Rittich.

Obránci: Radko Gudas, Libor Šulák, David Sklenička, Filip Hronek, Jakub Krejčík, Michal Jordán, Michal Moravčík, Adam Polášek.

Útočníci: Roman Červenka, Andrej Nestrašil, Radek Faksa, Tomáš Plekanec, Dominik Kubalík, Dmitrij Jaškin, Michal Řepík, David Krejčí, Roman Horák, Tomáš Hyka, Filip Chytil, David Pastrňák, Robert Kousal, Martin Nečas.

Trenéři: Josef Jandač, Jaroslav Špaček, Jiří Kalous, Václav Prospal.

Česko - základní část

Češi na úvod šampionátu vyzvali Slovensko, se kterým sehráli velmi vyrovnaný duel. Slováci dlouho vedli o jednu branku, ale deset vteřin před koncem základní hrací doby vyrovnal Martin Nečas a pokračovalo se do prodloužení. V něm se prosadil Dmitrij Jaškin a Češi vyhráli 3:2 po prodloužení. Tým vedený trenérem Josefem Jandačem poté narazil na Švédsko, se kterým prohrál 2:3 a zapsal první porážku na turnaji. Následoval další vyrovnaný zápas, tentokrát se Švýcarskem, ve kterém nerozhodla ani základní hrací doba, ani prodloužení. Rozhodující nájezd proměnil Michal Řepík a Češi jeho zásluhou zvítězili 5:4 po samostatných nájezdech. Jako by české zápasy na tomto šampionátu byly spojené s prodloužením nebo nájezdy, i duel s Ruskem se nesl v tomto duchu. V základní hrací době padla poslední branka ve 26. minutě, od této doby byl průběžný stav 3:3 a do konce základní hrací doby se nerozhodlo. V prodloužení se ale trefil David Pastrňák a Česko vyhrálo 4:3. První jasná výhra na šampionátu přišla s Běloruskem, kterému skvěle chytající Pavel Francouz nedovolil ani jednu branku, na druhé straně se radovali tři střelci a Češi zvítězili 3:0. V následujícím duelu s Francií se zaskvěl také český brankář, tentokrát šlo o Davida Ritticha, který zapsal čisté konto. Do francouzské svatyně se dvakrát trefili David Pastrňák Roman Horák, po jedné brance přidali Dmitrij Jaškin a Martin Nečas a Česko vyhrálo 6:0. Poslední utkání ve skupině Češi sehráli s Rakouskem a ještě na konci 50. minuty vedli 4:1. Rakušané v poslední desetimiutovce ale ještě dvakrát skórovali, vyrovnat se jim ale nepovedlo a Česko zvítězilo 4:3.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále se Češi utkali s výběrem USA, se kterým sice dlouho drželi krok, ale v čase 46:58 vsítil rozhodující branku Patrick Kane a rozhodl o čekém konci ve čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Jandače tak na MS 2018 skončili sedmí.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Dán Frederik Andersen. Nejlepším obráncem Švéd John Klingberg a útočníkem Fin Sebastian Aho. Nejužitečnějším hráčem byl zvolen Američan Patrick Kane.

ALL STARS

Brankář:  Anders Nilsson
Levý obránce: Adam Larsson
Pravý obránce: Oliver Ekman-Larsson
Levé křídlo: Rickard Rakell
Centr:  Patrick Kane
Pravé Křídlo:  Sebastian Aho
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Patrick Kane 8 12 20
2.  Sebastian Aho 9 9 18
3. Connor McDavid 5 12 17
4.  Rickard Rakell 6 8 14
5. Teuvo Teräväinen 5 9 14
6. Cam Atkinson 7 4 11
7. Mika Zibanejad 6 5 11
8. Mikko Rantanen 5 6 11
9. Chris Kreider 4 6 10
9. Mattias Janmark 4 6 10

Konečné pořadí

1. Švédsko
2. Švýcarsko
3.  Kanada
4.  Finsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 2015

 

MS v hokeji 2017