Bláznivou kvalifikaci na Velkou cenu Saúdské Arábie vyhrál Pérez


Už to vypadalo, že pro druhou pole position v řadě si dojede pilot stáje Ferrari Charles Leclerc, když si do cíle přiřítil Sergio Pérez a svého soka porazil 25 tisícin vteřiny. Z druhé řady do závodu na okruhu Džiddě vyrazí Carlos Sainz a Max Verstappen. I druhá kvalifikace v sezoně potvrzuje, že stáje Red Bull a Ferrari ční vysoko nad ostatními. Naprostý propadák v kvalifikaci pak zaznamenal sedminásobný mistr světa Hamilton.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Propadák Lewisu Hamiltona

Že ve stáji Mercedes není něco v pořádku, bylo jasné již od začátku kvalifikace. Jak Hamilton tak Russell totiž jako jediní piloti absolvovali úvodní část kvalifikace na střední směsi pneumatik, všichni ostatní zvolil nejměkčí a nejrychlejší směs. Mercedes tuto strategii zvolil i přesto, že dle nových pravidel může pilot nastoupit do závodu nezávisle na tom, na jaké směsi odjel kvalifikaci. Rychlá trať v Džiddě pak Hamiltona za tuto volba potrestala. Poprvé od listopadu 2017 se britský pilot neprobojoval z první části kvalifikace a skončil šestnáctý. Ve zmiňovaném roce 2017 Hamilton neprošel první částí kvalifikace kvůli nehodě.

Sám Hamilton později přiznal, že se jeho tým potýká s problémy ohledně nastavení vozu pro tak rychlý okruh, kterým Velká cena Saúdské Arábie disponuje. Na druhou stranu však třeba říci, že jeho týmový parťák takové problémy zřejmě nemá, jelikož se pohodlně dostal až do poslední části kvalifikace.

„Bojoval jsem s vyvážením auta. Nejsme zdaleka tam, kde bychom chtěli být. Bohužel jsme zvolili špatné nastavení. Zadní část vozu se zkrátka nechovala dobře,“ řekl Hamilton pro BBC

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Druhá část a nehoda Schumachera

Velmi dramatickou událostí byla ovlivněna druhá část kvalifikace. Během ní měl totiž vážnou nehodu jezdec týmu Haas Mick Schumacher. Syn legendárního německého pilota dostal v jedné ze zatáček smyk a ve vysoké rychlosti narazil do bariéry. Během nehody se přerušilo i komunikační spojením mezi pilotem a týmem a vedední stáje tak v prvních chvílích nemělo ani zprávy, zda-li je jejich jezdec v pořádku. Schumacher byl později z vozu vyproštěn a vrtulníkem transportován do nemocnice na pozorování. Byť první zprávy zní, že je Němec v pořádku, je otázkou, jestli se zúčastní nedělního závodu.

"Mick nemá žádná viditelná zranění, ale je třeba udělat další skeny, abychom se ujistili, zda se na něm náraz nějak nepodepsal. Při nehodě se poškodilo i komunikační zařízení, takže jsme zprvu nic nevěděli. Následně nás ale informovali, že je při vědomí. Uvidíme po vyšetření, jak na tom bude a co dál bude s vozem. Rozhodneme se v neděli (jestli se Schumacher zúčastní závodu). Uvidíme, jak jsme na tom i s náhradními díly. Z tohoto monopostu už moc nezůstalo. Navíc stejně musíte po takovém nárazu vše zkontrolovat. Prakticky je potřeba postavit zcela nový vůz,“ uvedl k incidentu šéf stáje Haas Günter Steiner.

Zdroj: motorsport.com

Pole position pro Péreze

Po nehodě Schumachera byla kvalifikace na více než hodinu přerušena, než se opět pokračovalo. V poslední části kvalifikace už se o pole position bojovalo jen mezi jezdci Red Bullu a Ferrari. Nejlepší čas nejprve zajel Carlos Sainz, jen chvíli poté však jeho čas překonal týmový kolega Charles Leclerc a nakonec v posledním měřeném kole protnul cílovou pásku s nejlepším časem Sergio Pérez, který tak získal první pole position ve své kariéře F1.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !