Alex Zanardi

Roman Mráz

Roman Mráz

Alex Zanardi


Fanoušci motorsportu si jméno italského závodníka Alexe Zanardiho jistě spojí s formulí 1 v 90. letech a možná také s nehodou na okruhu Lausitzring v roce 2001, po které přišel Ital o obě nohy. Alex nikdy nepatřil k velkým hvězdám monopostu, za svou kariéru odjezdil jen zhruba čtyři desítky Velkých cen v F1, ale připomenutí jeho kariéry si jistě zaslouží.

            Alex Zanardi

  • Tým: -
  • Stát: Itálie
  • Datum narození: 23. října 1966
  • Počet závodů v F1: 41
  • První závod v F1: VC Španělska 1991
  • První vyhraný závod: -
  • Poslední vyhraný závod v F1: -
  • Poslední závod v F1: VC Japonska 1999
  • Počet pódiových umístění v F1: 0
  • Počet vítězství v F1: 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 1993 (20. místo)

Začátky závodění

Stejně jako většina ostatních závodníků F1 začínal také Alex jako dítě s ježděním na motokárách. Svou první motokáru si italský závodník údajně sestavil z kol od popelnice a trubky pro změnu našel u otce v práci. 

Od svých 22 let začal Alex Zanardi závodit v italské Formuli 3, kde vydržel tři roky. Následně se roku 1991 přesunul do Formule 3000, konkrétně jezdil ve stáji Il Barone Rampante team a podařilo se mu zvítězit hned při svém debutu. Později přidal ještě dva triumfy a celkově skončil v seriálu na druhé příčce. A právě úspěch ve Formuli 3000 přilákal pozornost týmů z formule 1, když si ho jako náhradu za Roberta Morena vyhlédl Eddie Jordan, šéf stejnojmenné stáje.

Kariéra ve formuli 1

Mladý italský jezdec si odbyl debut při VC Španělska na podzim roku 1991. Jeho premiéra na okruhu v Barceloně navíc nedopadla vůbec špatně, Alex dojel na konečném 9. místě a do konce sezóny stihl ještě další dva závody. Závod v Japonsku sice nedokončil, ale při VC Austrálie na okruhu v Adelaide, zopakoval 9. příčku ze Španělska, hustému dešti navzdory.

Zanardi v týmu Jordan

                                                                           Zanardi začátkem 90. let v týmu Jordan (vpravo)                      zdroj: pinterest.com

V další sezóně však Alex opouští stáj Jordan 7UP a stává se posilou týmu Minardi. V novém prostředí však moc příležitostí nedostává a za celou sezónu zasáhne pouze do tří závodů, ze dvou z nich je však diskvalifikován a nedokončí ani VC Německa na okruhu Hockenheimring.

Také rok 1993 je ve znamení změny. Tentokrát si Alexe vybrala stáj Lotus, i když před sezónou působil jako testovací jezdec pro Benetton. Začátek této sezóny zastihl italského pilota v dobré formě. V nové stáji zaznamenal během prvních sedmi závodů třikrát umístění v TOP 10, navíc si v Brazílii připsal svůj první bod do žebříčku F1 za šesté místo. Po jedenáctém místě v Kanadě se však Zanardimu přestalo dařit, pětkrát po sobě nedokončil závod a když utrpěl otřes mozku při VC Belgie, sezóna pro něj skončila. Jak se nakonec ukázalo, bod z Brazílie byl pro něj tím jediným v kariéře F1.

Kvůli zranění z přecházející sezóny nestihl ani začátek sezóny následující a k týmu Lotus se připojil až v sedmém závodě při VC Francie. Tu však stejně jako následující závody v Británii a Německu nedokončil. Jeho nejlepším výsledkem roku 1994 nakonec byla dvě třináctá místa z VC Maďarska a Japonska.

Na dalších pět let to bylo se strany Alexe Zanardiho ve formuli 1 vše. Během tohoto období závodil se sportovními vozy a zejména v americké sérii Champ Car, kde působil od roku 1996, byl úspěšný, když tento šampionát dvakrát v letech 1997 a 1998 vyhrál.

Do velkého světa F1 se Alex vrátil na konci tisíciletí v roce 1999, když svými úspěchy v Champ Car zaujal Franka Williamse a se stájí Williams podepsal tříletý kontrakt v červenci 1998. Před začátkem nové sezóny se po jeho boku při testování vozů Williams objevila budoucí hvězda okruhů F1 Pablo Montoya. 

Alex Zanardi ve Williamsu

                                                                      Alex Zanardi ve Williamsu vydržel pouhou jednu sezónu                  zdroj: pinterest.com

Nakonec to byla Zanardiho poslední sezóna ve formuli 1 a nutno říci, že podařená nebyla. Italský jezdec nedokončil deset z celkových šestnácti závodů a nejlepší závod předvedl před domácím publikem v rodné Itálii na okruhu v Monze, kde dojel Alex na 7. místě. Jinak však Zanardi v konkurenci stájového kolegy Ralfa Schumachera neobstál. Stáj s ním do dalších sezón již nepočítala a tak se po sezóně Williams dohodl s italským pilotem na ukončení smlouvy a vyplacení cca 4 mil. dolarů za zbývající dva roky. 

Nehoda na Lausitzringu a amputace nohou

Po konci v seriálu F1 se Alex toužil vrátit do šampionátu CART, ve kterém už kdysi působil. A po testování v týmu Mo Nunn v červenci 2000 se jeho comeback stal skutečností. Během sezóny 2001 se pak několikrát umístil v TOP 10 a jeho nejlepším výsledkem pak bylo čtvrté místo v závodu Molson Indy Toronto.

V polovině září absolvoval jediný evropský závod sezóny Euro Speedway Lausitz, jenž byl součástí Amerického memoriálu 2001. Zanardi sice odstartoval ze zadních řad, ale dokázal se postupně probojovat až na přední příčky. Osudný moment se stal po vyjetí z boxů, když se na nových a studených pneumatikách snažil vrátit rychle zpět na čelo závodu. Při zrychlení ale ztratil kontrolu nad vozem a při hrozivě vypadající srážce s vozem Alexe Taglianiho přišel o obě nohy a velké množství krve. Jen rychlý zásah lékařů mu zachránil život. Po transportu do nemocnice mu chirurgové během tříhodinové operace obě nohy nad koleny museli amputovat.

Alex se však po amputaci nohou nevzdal a pracoval na svém návratu do kokpitu závodních automobilů. Spolupracoval s týmem BMW, který mu po několikaletém vývoji připravil vůz na míru. Italský jezdec v něm mohl přidávat plyn rukou a brzdil protézou pravé nohy. Závodní comeback si Zanardi odbyl v roce 2005 v seriálu WTCC a během čtyř sezón dokonce vyhrál čtyři závody, dva z nich pak na Masarykově okruhu v Brně.

Mimo závodění v autech se po nehodě Ital upnul především na ruční cyklistiku, v níž závodil na Paralympijských hrách v Londýně 2012 i na olympiádě v Riu de Janeiru o čtyři roky později. Celkově si z obou olympijských her odvezl čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.

Osobní život

Alex Zanardi se narodil v italské Boloni jako syn Dina a Anny Zanardi. Později vyrůstal v městě Castel Maggiore, kam se rodina na začátku 70. let přestěhovala. Alex měl také sestru Cristinu, která se úspěšně věnovala plavání, ale v roce 1979 zemřela na následky autonehody. Italský sportovec se oženil v roce 1996 a za manželku pojal Danielu Manni, se kterou má syna Niccola narozeného o dva roky později. 

Alex Zanardi s manželkou

                                                                                                              Alex s manželkou Danielou                                        zdroj: fanpage.it

V roce 2004 vydal Alex jako spoluautor s Gianlucou Gasparinim knihu Můj příběh a ve stejném roce ještě titul Alex Zanardi: Moje nejsladší vítězství. Jeho příběh byl dokonce zfilmován v rámci série HBO - Real Sports.

Získal také několik prestižních ocenění, například cenu Autosport Gregor Grant v letech 1998 a 2003, nebo Laureus World Sports Award za comeback roku 2005. V roce 2013 byl taktéž uveden do Motorsport Hall of Fame of America a od roku 2022 je uveden na chodníku slávy v Long Beach Motorsports.

Sociální sítě

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Jos Verstappen

Ralf Schumacher

Fernando Alonso

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Alex_Zanardi
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Zanardi
  3. https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/pohnuty-osud-alex-zanardi-prisel-o-obe-nohy.A150330_195006_ln-sport-ostatni_lso
  4. https://f1.fandom.com/wiki/Alex_Zanardi