Tenisový svět má stále obavy o Pcheng Šuaj

Roman Mráz

Roman Mráz

Tenisový svět má stále obavy o Pcheng Šuaj


Navzdory zveřejněnému videohovoru, na kterém čínská tenistka hovořila s předsedou mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, se nadále tenisoví fanoušci i samotní hráči zajímají, jak na tom Pcheng Šuaj je a nadále se bojí o její život. Samotný videohovor je podle části z nich navíc nevěrohodný a falešný.

Uvítací bonus.

Obvinění ze sexuálního napadení

Samotná kauza s tenistkou začala již počátkem listopadu, kdy Pcheng Šuaj na sociální síti obvinila bývalého čínského viceprezidenta Čang Kao-li ze sexuálního napadení. Její příspěvek byl však během půl hodiny od zveřejnění smazán a od té doby utichla komunikace i samotné hráčky. Do hry se v tu chvíli vložila WTA, která požadovala od Číny důkladné prošetření incidentu. Následně se sice objevilo oficiální prohlášení i video od Pcheng Šuaj, že je v pořádku, ale o důvěryhodnosti panují vesměs pochybnosti. Sama tenistka měla zaslat na WTA i email se svými fotkami, na nichž si hraje s kočkou, nebo večeří s přáteli.

Za Pcheng Šuaj se postavil Djokovič i S. Williams

Po zveřejněném videohovoru Pcheng Šuaj s předsedou MOV uvedla mluvčí WTA: „Bylo dobré ji na těch videích vidět, ale naše obavy o její bezpečí a možnost komunikovat bez cenzury a nátlaku to nijak nezmenšilo. Ani videohovor nezměnil náš požadavek, aby obvinění ze sexuálního napadení bylo důkladně, férově, transparentně a bez cenzury vyšetřeno. Právě obvinění je naším hlavním důvodem k obavám." Za Pcheng Šuaj se kromě ženské tenisové asociace, fanoušků, postavilo i několik tenisových hvězd v čele s Novakem Djokovičem:„Když jsem ten příběh slyšel, byl jsem v šoku. Doufám, že je v pořádku a že se ji podaří co nejdříve objevit". K případu se vyjádřila i Serena Williams, která na svém twitteru napsala: „Jsem zdrcená a šokovaná, když slyším zprávy o mé vrstevnici, Pcheng Šuaj". 

Postoj Číny

WTA dále Číně pohrozila zrušením tenisových turnajů na jejím území. Čína však do případu zatím příliš světla nevnesla. Vyjádření šéfredaktora čínského stranického listu Global Times je v tuto chvíli jedno z mála: "Všem, kterým na Pcheng Šuaj záleží, by záběry měly stačit jako důkaz toho, že se má dobře. Těm ostatním nestačí žádné množství důkazů, protože jim jde zjevně jen o útok na Čínu a o bojkot zimních olympijských her v Pekingu." Kde je skutečně pravda, ví momentálně nejlépe jen samotná Pcheng Šuaj.

Kryptoměny.