Pelta si půjde sednout. Dostal šest let vězení natvrdo.


Městský soud v Praze vyměřil Miroslavu Peltovi, který byl obviněn v případu sportovních dotací, trest ve výši šestiletého odnětí svobody. Dále pak pětimilionový peněžitý trest a také pětiletý zákaz činnosti ve statutárních funkcích. Trest je zatím nepravomocný.

Vznik kauzy 

Kauza sportovních dotací se objevila v roce 2017. Konkrétně 3. května, kdy policie provedla razii v sídle fotbalové asociacie v souvislosti s přerozdělením státních dotací od ministerstva školství. Během akce byl Pelta zadržen a byla na něj uvalena vazba, ze které byl propuštěn 7. června. V této době vykonával funkci předsedy fotbalové asociace, ve které krátce na to skončil.

Pelta u soudu

Škody mohly dosáhnout 175 mil. korun

Podle soudkyně Lenky Cihlářové způsobil Pelta společně s exnáměstkyni ministerstva školství Kratochvílovou státu úmylsnou škodu. Pelta se dopustil zneužití pravomocí úřední osoby ve formě návodu, ikdyž jen ve fázi pokusu. Kratochvílová pak zneužila pravomoce úřední osoby, také ve stadiu pokusu. Škoda, která mohla státu vzniknout, by dosáhla podle soudkyně až 175 mil. korun. Podle Cihlářové byly dotace rozdělovány nerovnoměrně, se záměrem finančně zvýhodnit jen některé kluby, které měl vybrat Pelta. Jedním z důkazů, které soud použil, byly telefonické a prostorové odposlechy. Proti tomu sice podal námitku Peltovo advokát, podle něhož byly pořízeny nezákoně, ale soudkyně ji zamítla se slovy: „Soud se neztotožnil s námitkou, soud považuje prostorové odposlechy a záznam o telekomunikačním provozu za legálně pořízené.“

Pelta se zatím nevyjádřil

Pelta se zatím k rozsudku vyjadřovat nechtěl: „Až dostanu písemné vyhotovení rozsudku, tak se pak vyjádřím. Je to poločas, takže uvidíme, co dál. Překvapilo mě to, tak samozřejmě, jako každý nepodmíněný trest je překvapení pro každého, kdo si myslí, že je nevinný.“  Obviněný podal společně s odsouzenou Simonu Kratochvílovou odvolání. Proti rozsudku se odvolalo i státní zastupitelství, a to v neprospěch všech obžalovaných.