MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - Kanada

Kanada sice není pro Čechy takový rivalem, jakým bývalo třeb Rusko, ale zápasy s touto hokejovou velmocí mají vždycky co nabídnout. Jde o velmi kvalitní hokej. Pojďme se podívat na to, jak se Česku proti tomuto státu dařilo v minulosti.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - Kanada

Kanada sice není pro Čechy takový rivalem, jakým bývalo třeb Rusko, ale zápasy s touto hokejovou velmocí mají vždycky co nabídnout. Jde o velmi kvalitní hokej. Pojďme se podívat na to, jak se Česku proti tomuto státu dařilo v minulosti.


Mistrovství světa

S Kanadou jsme se na MS v historii samostatného státu potkali poprvé v roce 1997, kdy ji Češi porazili 5:3. Od této doby se hráči se lvem na prsou utkali s "Javorovými listy" na mistrovstvích světa celkem jednadvacetkrát. Naposledy se tak stalo v loňském roce, kdy výběr Kariho Jalonena podlehl Kanadě 1:3. Jedinou branku vsítil Martin Kaut. Čechům se v poslední době proti Kanadě vůbec nedaří, na Světových šampionátech jí podlehli celkem osmkrát v řadě. Naposledy ji Češi porazili v roce 2010, kdy ji třemi góly srazili Jaromír Jágr, Jakub Klepiš a Lukáš Kašpar. 

Co se týká celkové vzájemné bilance na mistrovstvích světa, je to 9:13 z pohledu českého mužstva. Pokud zápas na MS v minulosti došel do prodloužení, radovala se z výhry Kanada a stalo se tak pouze jednou v roce 2007. Jednou také musely o vítězi rozhodovat nájezdy, které v roce 1999 rozhodl Jaroslav Špaček.

Zimní olympijské hry

Na olympijských hrách odehrála Česká hokejová reprezentace s tou kanadskou celkem pětkrát, z toho poslední dva zápasy byly na ZOH v roce 2018, kde český výběr v prvním zápase vyhrál po nájezdech 3:2 (rozhodující nájezd Jan Kovář), ale v utkání o bronz podlehl "Javorovým listům" 4:6. V roce 2006 se rovněž dařilo lépe kanadě a o čtyři roky předtím skončil zápas remízou 3:3. Vůbec nejslavnějším zápasem s Kanadou je bezpochyby semifinále Zimních olympijských her v Naganu v roce 1998. Češi šli do vedení v 50. minutě zásluhou Jiřího Šlégra, ale v čase 58:57 srovnal Trevor Linden. Bitva došla až do samostatných nájezdů, ve kterých exceloval Dominik Hašek. Jediným českým úspěšným střelcem byl Robert Reichel a Češi se radovali z postupu do finále. Nájezdovou bitvu si můžete připomenout v následujícím videu.

Ostatní turnaje

Třikrát se reprezentace Česka a Kanady potkaly na Channel One Cupu a pokaždé se radovali Češi. Jednou z výhry 6:3, poté 6:2 a naposledy v roce 2017 zápas skončil výsledkem 4:1. Dvě utkání spolu zmiňované výběry odehrály v rámci Světového poháru, v roce 2004 Kanada zvítězila 4:3 po prodloužení, v roce 2016 Česko prohrálo poměrem 0:6. Celkem sedmkrát se Češi utkali s Kanadou v rámci Beijer Hockey Games (Švédské hokejové hry) a vzájemná bilance z těchto zápasů hovoří pozitivně pro Čechy, kteří se radovali z vítězství celkem pětkrát.

Přátelské zápasy

Přátelských utkání odehrály tyto dvě reprezentace celkem jedenáct. Pětkrát zvítězilo Česko a čtyřikrát Kanada, dvě utkání skončila remízou. Poslední přátelský duel se mezi Kanadou a Českem odehrál 3. května 2016 a "Javorové listy" v něm zvítězily 3:0.

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - USA

 

MS v hokeji, vzájemná bilance: Česko - Lotyšsko