MS v hokeji 1993

Mistrovství světa v hokeji v roce 1993 bylo 57. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Německu. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhé bylo Švédsko a třetí Česko. Šlo o první mistrovství světa, kterého se reprezentace Česka a účastnila odděleně od Slovenska. 

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1993

Mistrovství světa v hokeji v roce 1993 bylo 57. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Německu. Z vítězství se radovali hokejisté Ruska, druhé bylo Švédsko a třetí Česko. Šlo o první mistrovství světa, kterého se reprezentace Česka a účastnila odděleně od Slovenska. 


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 18. dubna do 2. května 1993 v německém Dortmundu a Mnichově.

Systém turnaje

Celkem se na šapmionátu představilo 32 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do tří, reprektive čtyř skupin. Nejlepších dvanáct týmů bylo rozděleno do skupin A a B, ve kterých se hrálo jednokolově každý s každým. První čtyři z každé skupiny postoupily do play-off. Týmy na šestých místech hrály o záchranu. 

Skupiny

SKUPINA A

Kanada
Švýcarsko
Itálie
Švédsko
Rusko
Rakousko
 

SKUPINA B

Německo
Francie
Finsko
Norsko
USA
Česko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Roman Turek, Zdeněk Orct, Petr Bříza.

Obránci: Leo Gudas, Miloš Holaň, Drahomír Kadlec, Bedřich Ščerban, Antonín Stavjaňa, Miloslav Hořava, Aleš Flašar.

Útočníci: Petr Rosol, Richard Žemlička, Otakar Janecký, Kamil Kašťák, Jiří Kučera, Jan Čaloun, Petr Hrbek, Tomáš Kapusta, Roman Horák, Martin Hosták, Radek Ťoupal, Jiří Doležal, Josef Beránek.

Trenéři: Ivan Hlinka, Jaroslav Walter.

Česko - základní část

Úplně prvním utkáním samostatné české reprezentace bylo na mistrovství světa to s výběrem USA, se kterým remizovali 1:1. Češi sice zásluhou Drahomíra Kadlece vedli, ale v poslední desetiminutovce vyrovnal Derian Hatcher. Mnohem povedenější utkání předvedli Češi s Německem. Petr Bříza soupeři nedovolil ani jeden gól a radovali se tam pouze čeští střelci, kteří vsítili pět branek a Česko zvítězilo 5:0. Další nulu si Petr Bříza připsal proti Norsku, kterému vstřelili branku Richard Žemlička a Jiří Doležal, jejichž zásluhou národní tým vyhrál 2:0. Vítězná jízda pokračovala výhrou nad Francií, kterou Češi porazili 6:2 a i nad Finskem 3:1.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále Češi narazili na reprezentaci Itálie, kterou porazili 8:1. Dvěma brankami zazářili Martin Hosták a Petr Hrbek. Jedinou branku Itálie vstřelil John Vecchiarelli.

Semifinále

V semifinále Česko narazilo na výběr Švédska. Už na začátku 2. minuty poslal soupeře do vedení Charles Berglund, na to mu odpověděl Jiří DoležalRadek Ťoupal. Poté se ale vedení přelilo opět na stranu Švédska, nejprve na 2:2 vyrovnával Ulf Dahlén, vedení přiklonil na svou stranu Mikael Renberg. V čase 59:12 měl přesnou mušku Drahomír Kadlec a v základní hrací době se o vítězi nerozhodlo. V 69. minutě se ale prosadil Thomas Rundqvist a rozhodl o švédském postupu do finále.

Zápas o bronz

O bronz si Češi zahráli s Kanadou. První trefu utkání zapsal Kanaďan Adam Greaves, ale to byl zároveň poslední kanadský gól v utkání. Češi "Javorovým listům" nasázeli pět branek a radovali se z premiérové bronzové medaile pro Českou republiku.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Čech Petr Bříza. Nejlepším obráncem Dmitrij Juškevič z Ruska a útočníkem Kanaďan Eric Lindros.

ALL STARS

Brankář: Petr Bříza
Levý obránce:  Dave Manson
Pravý obránce:  Ilja Bjakin
Levé křídlo: Mikael Renberg
Centr:  Eric Lindros
Pravé Křídlo: Ulf Dahlén
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Eric Lindros 11 6 17
2. Andrej Chomutov 5 7 12
3. Shayne Corson 3 7 10
3.  Dave Manson 3 7 10
5. Petr Rosol 4 5 9
5.  Valerij Karpov 4 5 9
7.  Paul Kariya 2 7 9
8.  Dieter Hegen 6 2 8
9. Mikael Renberg 5 3 8
10.  Martin Hosták 4 4 8
         

Konečné pořadí

1.  Rusko
2. Švédsko
3. Česko
4. Kanada

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1991

 

MS v hokeji 1992