MS v hokeji 1991

Mistrovství světa v hokeji v roce 1991 bylo 55. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Finsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhá byla Kanada a třetí Sovětský svaz. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté na tomto MS skončili šestí.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1991

Mistrovství světa v hokeji v roce 1991 bylo 55. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Finsku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhá byla Kanada a třetí Sovětský svaz. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté na tomto MS skončili šestí.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 19. dubna do 4. května 1991 ve finském Tampere, Turku a Helsinkách.

Systém turnaje

V A skupině hrálo celkem osm týmů jednokolově každý s každým. Týmy, které se umístily na 5. až 8. místě hrály o udržení, 8. mužstvo sestoupilo do skupiny B. První čtyři celky spolu hrály další zápasy každý s každým, přičemž výsledky z předchozích utkání se nezapočítávaly.

Skupiny

SKUPINA A

SSSR
ČSFR
Kanada
Švédsko
Finsko
Švýcarsko
Německo
USA
 

SKUPINA B

Nizozemsko
Francie
Japonsko
Norsko
Polsko
Rakousko
Itálie
Jugoslávie
 

Soupiska Česko-Slovenska

Brankáři: Oldřich Svoboda, Milan Hnilička, Petr Bříza.

Obránci: Bedřich Ščerban, Leo Gudas, Richard Šmehlík, Josef Řezníček, Stanislav Medřík, Jiří Šlégr, František Musil.

Útočníci: Jiří Doležal, Jiří Kučera, Libor Dolana, Bobby Holík, Ladislav Lubina, Robert Reichel, Petr Rosol, Radek Ťoupal, David Volek, Petr Vlk, Josef Beránek, Richard Žemlička, L'ubomír Kolník.

Trenéři: Josef Horešovský, Stanislav Neveselý.

Česko-Slovensko - základní část

Česko-Slovensko vstoupilo do turnaje prohrou s Finskem, kterému nedokázalo vstřelit ani jednu branku a prohrálo 0:2. Další nezdar následoval v souboji s USA, kterým Česko-Slovensko podlehlo 1:4. První výhru na turnaji si Čechoslováci připsali nad Švýcarskem, a to 4:1. Další úspěch zapsali s Německem, které porazili 7:1. Poté ale znovu následovala prohra, tentokrát se Švédskem 1:2. Ani se Sovětským svazem se Česko-Slovensku nedařilo a prohrálo 2:6. Poslední utkání bylo pro svěřence trenérů Horešovského a Neveselého vítězné a konečný výsledek byl 4:3. Do finálových bojů ale Česko-Slovensko nepostoupilo. 

Finálové boje

Do finále postoupily týmy SSSR, USA, Kanady a Švédska. Zvítězilo Švédsko, které mělo o jeden bod více než druhá Kanada. Třetí byl Sovětský svaz a čtvrté skončily Spojené státy, které z finálové čtyřky nezískaly ani bod.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl ten z Finska Markus Ketterer. Nejlepším obráncem James Macoun z Kanady a útočníkem Valerij Kamenskij ze Sovětského svazu.

ALL STARS

Brankář: Sean Burke
Levý obránce:  Vjačeslav Fetisov
Pravý obránce:  Alexej Kasatonov
Levé křídlo: Jari Kurri
Centr:  Thomas Rundqvist
Pravé Křídlo: Valerij Kamenskij
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Mats Sundin 7 5 12
2. Jari Kurri 6 6 12
3. Valerij Kamenskij 6 5 11
3.  Teemu Selänne 6 5 11
3.  Joe Sakic 6 5 11
6. Mika Nieminen 5 6 11
6.  Jeremy Roenick 5 6 11
8.  Pavel Bure 3 8 11
9. Christian Ruuttu 7 3 10
10. Thomas Rundqvist 6 4 10
         

Konečné pořadí - finále

1. Švédsko
2. Kanada
3. SSSR
4.  Finsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1989

 

MS v hokeji 1990