MS v hokeji 1992

Mistrovství světa v hokeji v roce 1992 bylo 56. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Česko-Slovensku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Finsko a třetí Česko-Slovensko. 

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1992

Mistrovství světa v hokeji v roce 1992 bylo 56. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Česko-Slovensku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhé bylo Finsko a třetí Česko-Slovensko. 


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 28. dubna do 10. května 1992 ve v Česko-Slovensku v Praze a Bratislavě.

Systém turnaje

Celkem se na šapmionátu představilo 32 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do tří, reprektive čtyř skupin. Nejlepších dvanáct týmů bylo rozděleno do skupin A a B, ve kterých se hrálo jednokolově každý s každým. První čtyři z každé skupiny posoupily do play-off. týmy na šestých místech hrály o záchranu. 

Skupiny

SKUPINA A

Německo
USA
Itálie
Švédsko
Finsko
Polsko
 

SKUPINA B

Rusko
Francie
Švýcarsko
Norsko
Kanada
ÄŚSFR
 

Soupiska ÄŚesko-Slovenska

Brankáři: Oldřich Svoboda, Milan Hnilička, Petr Bříza.

Obránci: Bedřich Ščerban, Leo Gudas, Richard Šmehlík, František Musil, Drahomír Kadlec, Róbert Švehla, Jiří Jonák.

Útočníci: Ladislav Lubina, Robert Reichel, Petr Rosol, Richard Žemlička, Otakar Janecký, Tomáš Jelínek, Robert Lang, Kamil Kašťák, Petr Hrbek, Petr Veselovský, Igor Liba, Patrik Augusta, František Procházka.

Trenéři: Ivan Hlinka, Jaroslav Walter.

Česko-Slovensko - základní část

Česko-Slovensko nejprve narazilo na Norsko, které s přehledem porazilo 6:1, poté vyhrálo i 3:0 nad Francií. První porážku na turnaji si připsalo s Ruskem, kterému podlehlo poměrem 2:4. Následovala důležitá výhra nad Kanadou 5:2, a poté 2:0 nad Švýcarskem. Po základní části Čechoslováci obsadili ve skupině druhou příčku.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále Česko-Slovensko narazilo na Spojené státy, kterým uštědřilo drtivou porážku 8:1. Jediným úspěšným střelcem soupeře byl Barry Richter. Ani jeden z Čechoslováků nedal hattrick, dvě branky zapsali Drahomír Kadlec a Patrik Augusta, po jedné pak Ladislav Lubina, Róbert Švehla, František Procházka a Petr Hrbek.

Semifinále

Semifinále s finskem musely rozhodnout až nájezdy. V základní hrací době se Finové nejprve dostali do vedení zásluhou Vesa Viitakoskiho. Igor Liba ale vyrovnal a Petr Hrbek dokonce poslal Česko-Slovensko do vedení. V 58. minutě ale vyrovnal Janne Laukkanen a stav byl 2:2. V prodloužení nikdo nerozhodl a následovaly samostatné nájezdy, v nichž jedinými úspěšnými střelci byli Jarkko Varvio a Keijo Säilynoja. Finové tak postoupili do finále a Česko-Slovensko čekal souboj o bronz.

Zápas o bronz

V souboji o bronz se Česko-Slovensko utkalo se Švýcarskwm a už od začátku vedlo. Ve 3. minutě otevřel skóre Igor Liba, další trefu přidal Róber Švehla. Soupeři se sice díky gólům Jorga Eberleho a Roberta Triulze podařilo vyrovnat, ale dalšími úspěšnými střelci byli Orakar Janecký, Robert Reichel a Petr Hrbek a Česko-Slovensko získalo díky výsledku 5:2 bronzové medaile.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Tommy Söderström ze Švédska. Nejlepším obráncem Róbert Švehla z Česko-Slovenska a útočníkem Švéd Mats Sundin.

ALL STARS

Brankář: Markus Ketterer
Levý obránce: Timo Jutila
Pravý obránce: František Musil
Levé křídlo: Jarkko Varvio
Centr: Petr Hrbek
Pravé Křídlo: Mats Sundin
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Jarkko Varvio 9 1 10
2. Mikko Mäkelä 2 8 10
3. Dieter Hegen 7 2 9
4.  Tomáš Jelínek 4 5 9
5.  Róbert Švehla 4 4 8
6. Mika Nieminen 3 5 8
7.  Mats Sundin 2 6 8
8. Timo Saarikoski 3 4 7
9. Timo Jutila 2 5 7
9. Rauli Raitanen 2 5 7
         

Konečné pořadí

1. Švédsko
2.  Finsko
3. ÄŚSFR
4. Švýcarsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1991

 

MS v hokeji 1990