MS v hokeji 1989

Mistrovství světa v hokeji v roce 1989 bylo 53. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Švédsku. Z vítězství se radovali hokejisté Sovětského svazu, druhá byla Kanada a třetí Československo. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté na tomto MS skončili bronzoví.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1989

Mistrovství světa v hokeji v roce 1989 bylo 53. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve Švédsku. Z vítězství se radovali hokejisté Sovětského svazu, druhá byla Kanada a třetí Československo. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté na tomto MS skončili bronzoví.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 15. dubna do 1. května 1989 ve Švédsku ve Stockholmu.

Systém turnaje

V A skupině hrálo celkem osm týmů jednokolově každý s každým. Týmy, které se umístily na 5. až 8. místě hrály o udržení, 8. mužstvo sestoupilo do skupiny B. První čtyři celky spolu hrály další zápasy každý s každým, přičemž výsledky z předchozích utkání se nezapočítávaly.

Skupiny

SKUPINA A

SSSR
ČSSR
Kanada
Švédsko
Finsko
Polsko
SRN
USA
 

SKUPINA B

Dánsko
Francie
Japonsko
Švýcarsko
Norsko
Rakousko
Itálie
NDR
 

Soupiska Československa

Brankáři: Dominik Hašek, Jaromír Šindel, Petr Bříza.

Obránci: Antonín Stavjaňa, Bedřich Ščerban, Drahomír Kadlec, Jerguš Bača, Leo Gudas, František Kučera, Jiří Látal, František Procházka.

Útočníci: Vladimír Růžička, Jiří Šejba, Jiří Doležal, Jiří Kučera, Rostislav Vlach, Otakar Janecký, Tomáš Jelínek, Zdeno Cíger, Oto Haščák, Vladimír Svitek, Oldřich Válek, Robert Kron.

Trenéři: Pavel Wohl, Stanislav Neveselý.

Československo - základní část

Československo vkročilo do turnaje remízou 3:3 se SRN, nejprve prohrávalo o dvě branky, ale díky gólům Jerguše Bači a Bedřicha Ščerbana vyrovnalo. Poté se radovalo z výhry nad Finskem, které porazilo 3:1. Gólovou střelnici si Čechoslováci otevřeli v zápase s Polskem, Domink Hašek nedovolil soupeři ani jednu trefu, zatímco jeho spoluhráči jich předvedli rovnou patnáct. Čtyři branky vsítil Oldřich Válek a Čechoslováci zvítězili poměrem 15:0. Poté si připsali další výhru, původně těsnou 5:4 nad USA, zápas byl ale kontumován na 5:0 ve prospěch Československa. První prohru na turnaji si Čechoslováci připsali se Sovětským svazem, kterému podlehli 2:4. Poté remizovali 3:3 se Švédskem, vyrovnávací gól vstřelil na konci 59. minuty Vladimír Růžička. Základní část Československo zakončilo prohrou s Kanadou, které podlehlo 2:4.

Finálové boje

Do finále postoupily týmy SSSR, Československa, Kanady a Švédska. Československo nejprve prohrálo se Sovětským svazem 0:1. Poté porazilo Švédsko 2:1 a podlehlo Kanadě 3:4. Zlato získal Sovětský svaz, druhá byla Kanada a Československo získalo bronz.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byla československá legenda Dominik Hašek. Nejlepším obráncem Sovět Vjačeslav Fetisov a útočníkem Brian Bellows z Kanady.

ALL STARS

Brankář: Dominik Hašek
Levý obránce:  Vjačeslav Fetisov
Pravý obránce: Anders Eldebrink
Levé křídlo: Steve Yzerman
Centr: Vjačeslav Bykov
Pravé Křídlo: Sergej Makarov
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Brian Bellows 8 6 14
2. Vladimír Růžička 7 7 14
3.  Kari Jalonen 5 9 14
4.  Kent Nilsson 3 11 14
5.  Vjačeslav Bykov 6 6 12
6. Steve Yzerman 5 7 12
7.  Dale Hawerchuk 4 8 12
8. Kirk Muller 6 4 10
8. Jukka Vilander 6 4 10
10.  Vladimír Svitek 4 6 10
         

Konečné pořadí - finále

1. SSSR
2. Kanada
3. ČSSR
4. Švédsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1986

 

MS v hokeji 1987