MS v hokeji 1987

Mistrovství světa v hokeji v roce 1987 bylo 52. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rakousku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhý byl Sovětský svaz a třetí Československo. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté na tomto MS skončili bronzoví.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1987

Mistrovství světa v hokeji v roce 1987 bylo 52. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rakousku. Z vítězství se radovali hokejisté Švédska, druhý byl Sovětský svaz a třetí Československo. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté na tomto MS skončili bronzoví.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 17. dubna do 3. května 1987 v Rakousku ve Vídni.

Systém turnaje

V A skupině hrálo celkem osm týmů jednokolově každý s každým. Týmy, které se umístily na 5. až 8. místě hrály o udržení, 8. mužstvo sestoupilo do skupiny B. První čtyři celky spolu hrály další zápasy každý s každým, přičemž výsledky z předchozích utkání se nezapočítávaly.

Skupiny

SKUPINA A

SSSR
ČSSR
Kanada
Švédsko
Finsko
Švýcarsko
SRN
USA
 

SKUPINA B

Nizozemsko
Francie
Čína
Polsko
Norsko
Rakousko
Itálie
NDR
 

Soupiska Československa

Brankáři: Dominik Hašek, Jaromír Šindel, Karel Lang.

Obránci: Antonín Stavjaňa, Jaroslav Benák, Mojmír Božík, Luděk Čajka, Miloslav Hořava, Bedřich Ščerban, Drahomír Kadlec.

Útočníci: Igor Liba, Petr Rosol, Vladimír Růžička, Dušan Pašek, Jiří Hrdina, Jiří Šejba, David Volek, Jiří Doležal, František Černý, Libor Dolana, Jiří Kučera, Petr Vlk, Rostislav Vlach.

Trenéři: Ján Starší, František Pospíšil.

Československo - základní část

Československo na úvod šampionátu porazilo Finsko 5:2. Poté remiozvalo s Kanadou 1:1, v tomto zápase Čechoslováci zásluhou Dušana Paška vedli, ale Kanaďan Anthony Tanti vyrovnal v čase 59:45. Následovala znovu výhra, tentokrát 3:2 nad Švédskem. Zde padl gól soupeře také v poslední minutě v čase 59:01, ale šlo pouze o úpravu skóre. Poté přišla první prohra na šampionátu s neoblíbeným Sovětským svazem. Jediným úspěšným střelcem byl Libor Dolana, ale Československo prohrálo 1:6. Poté se ale vrátilo na vítěznou vlnu, když porazilo Švýcarsko 5:2 a stejným výsledkem skončilo i utkání se SRN. Čechoslováci zakončili základní část vítězstvím 4:2 nad Spojenými státy.

Finálové boje

Do finále postoupily týmy SSSR, Československa, Kanady a Švédska. Československo nejprve remizovalo se Švédskem 3:3, když v čase 59:21 vyrovnal Hakan Loob. Poté porazilo Kanadu 4:2 a podlehlo Sovětskému svazu 1:2. Zlato díky lepšímu skóre získalo Švédsko, druhý byl Sovětský svaz a Československo získalo bronz.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byla československá legenda Dominik Hašek. Nejlepším obráncem Kanaďan Craig Hartsburg a útočníkem Vladimir Krutov ze SSSR.

ALL STARS

Brankář: Dominik Hašek
Levý obránce:  Vjačeslav Fetisov
Pravý obránce: Udo Kießling
Levé křídlo: Vladimir Krutov
Centr: Gerd Truntschka
Pravé Křídlo: Sergej Makarov
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Vladimir Krutov 11 4 15
2. Sergej Makarov 4 10 14
3. Igor Larionov 4 8 12
4. Aaron Broten 5 6 11
4.  Vjačeslav Bykov 5 5 11
6. Gerd Truntschka 3 8 11
6. Bengt Ake Gustafsson 3 8 11
8. Thomas Steen 8 3 11
9. Helmut Steiger 5 5 10
10. Vjačeslav Fetisov 2 8 10
         

Konečné pořadí - finále

1. Švédsko
2. SSSR
3. ČSSR
4. Kanada

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1986

 

MS v hokeji 1985