MS v hokeji 1983

Mistrovství světa v hokeji v roce 1983 bylo 49. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v SRN. Z vítězství se radovali hokejisté Sovětského svazu, druhé bylo Československo a třetí Kanada. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté zde vybojovali stříbro.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1983

Mistrovství světa v hokeji v roce 1983 bylo 49. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v SRN. Z vítězství se radovali hokejisté Sovětského svazu, druhé bylo Československo a třetí Kanada. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy. Českoslovenští hokejisté zde vybojovali stříbro.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 16. dubna do 2. května 1983 v SRN ve městech Mnichov, Dortmund a Düsseldorf.

Systém turnaje

V A skupině hrálo celkem osm týmů jednokolově každý s každým. Týmy, které se umístily na 5. až 8. místě hrály o udržení, 8. mužstvo sestoupilo do skupiny B. První čtyři celky spolu hrály další zápasy každý s každým, přičemž výsledky z předchozích utkání se nezapočítávaly.

Skupiny

SKUPINA A

SSSR
ČSSR
Kanada
Švédsko
Finsko
NDR
SRN
Itálie
 

SKUPINA B

Jugoslávie
Norsko
Japonsko
Švýcarsko
Rumunsko
Rakousko
USA
Polsko
 

Soupiska Československa

Brankáři: Jiří Králík, Dominik Hašek.

Obránci: František Musil, Milan Chalupa, Eduard Uvíra, Arnold Kadlec, Miroslav Dvořák, Radoslav Svoboda, Jaroslav Benák.

Útočníci: Igor Liba, Pavel Richter, František Černík, Oldřich Válek, Vladimír Růžička, Dárius Rusnák, Vladimír Caldr, Jiří Lála, Dušan Pašek, Ladislav Svozil, Jiří Hrdina, Vincent Lukáč, František Černý.

Trenéři: Luděk Bukač, Stanislav Neveselý.

Československo - základní část

Československo na úvod šampionátu porazilo Finsko 4:2. Poté následovala výhra nad NDR 6:1. Vítězná jízda pokračovala vítězstvím nad Švédskem 4:1, poté ale přišla první porážka na turnaji, a to od Kanady, která vyhrála poměrem 3:1. Následovala prohra se Sovětským svazem 1:5 a celkem překvapivá remíza 3:3 s domácím výběrem SRN. Po neuspokojivých výsledcích ale přišla odměna, tou byla vysoká výhra nad Itálií, kterou Čechoslováci porazili 11:0.

Finálové boje

Do Finále postoupily týmy SSSR, Švédska, Kanady a Československa. Náš výběr nejprve porazil Kanadu 5:4, poté remizoval se Sovětským svazem 1:1 a porazil Švédsko 4:1. Československo se nakonec umístilo na druhém místě, jelikož Sovětský svaz měl lepší skóre ze všech finálových utkání.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Vladislav Treťjak ze Sovětského svazu. Nejlepším obráncem hokejista ze stejné země Vjačeslav Fetisov a útočníkem Jiří Lála z Československa.

ALL STARS

Poprvé v historii mistrovství světa byl All-stars tým sestaven z hokejistů jednoho státu.

Brankář:  Vladislav Treťjak
Levý obránce:  Vjačeslav Fetisov
Pravý obránce: Alexej Kasatonov
Levé křídlo: Vladimir Krutov
Centr: Igor Larionov
Pravé Křídlo: Sergej Makarov
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1. Sergej Makarov 9 9 18
2. Vladimir Krutov 8 7 15
3.  Jiří Lála 9 5 14
4. Igor Larionov 5 7 12
4. Erich Kühnhackl 5 7 12
6. Alexej Kasatonov 1 10 11
7. Vjačeslav Fetisov 3 7 10
8. Igor Liba 2 8 10
9. Marcel Dionne 6 3 9
9. Anssi Melametsä 6 3 9
         

Konečné pořadí - finále

1. SSSR
2. ČSSR
3. Kanada
4. Švédsko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1981

 

MS v hokeji 1982