Liga národů UEFA 2022/23: finálový turnaj

V polovině června vyvrcholí aktuální sezóna populární fotbalové Ligy národů, špička evropské kopané si dá dostavení v holandském Rotterdamu a Enschede. Do závěrečného turnaje se probojovaly celky Itálie, Chorvatska, domácího Nizozemí a také Španělsko. Na programu budou nejdříve semifinálové duely, po nichž bude následovat boj o bronz a samozřejmě závěrečné velké finále, které se uskuteční 18. června.

Roman Mráz

Roman Mráz

Liga národů UEFA 2022/23: finálový turnaj

V polovině června vyvrcholí aktuální sezóna populární fotbalové Ligy národů, špička evropské kopané si dá dostavení v holandském Rotterdamu a Enschede. Do závěrečného turnaje se probojovaly celky Itálie, Chorvatska, domácího Nizozemí a také Španělsko. Na programu budou nejdříve semifinálové duely, po nichž bude následovat boj o bronz a samozřejmě závěrečné velké finále, které se uskuteční 18. června.


Info a program Ligy národů

V pořadí třetí sezóna Ligy národů odstartovala téměř přesně před rokem (2. června) a zatímco základní skupiny byly na programu ještě před prestižním světovým šampionátem v Kataru, nyní se fotbaloví příznivci konečně dočkají i jejího vyvrcholení.

Nejvyšší patro Ligy národů v sezóně 2022/23 zahrnovalo celkem 16 týmů a mezi nimi byl poprvé také český výběr, který ve 2. skupině obsadil poslední 4. místo za Švýcarskem, Portugalskem a postupujícími Španěly. A právě celek z Pyrenejského poloostrova bude jedním ze čtyř finálových celků v Lize národů. V semifinále si to osmifinalisté z Kataru rozdají s úřadujícími mistry Evropy z Itálie. Ti ovládli pro změnu 3. skupinu a nechali za sebou například silnou Anglii s Německem. 

Druhé semifinále obstará vítěz 1. skupiny Chorvatsko, jež si ve skupinové fázi poradilo s Rakouskem, Dánskem a Francií. Soupeřem balkánského týmu budou fotbalisté Nizozemska, kteří uspěli v papírově nejslabší 4. skupině, když skončili před Belgií, Polskem a Walesem. Navíc budou mít na finálovém turnaji Ligy národů výhodu domácího prostředí, což se může nakonec ukázat jako rozhodující faktor.

       
     Finálový turnaj Ligy národů UEFA 2022/23  
   S E M I F I N Á L E    
   14. 6., 20:45, Rotterdam   Nizozemsko - Chorvatsko  
   15. 6., 20:45, Enschede   Španělsko - Itálie  
   O  3. M Í S T O    
   18. 6., 15:00    
   F I N Á L E    
   18. 6., 20:45    
       

 

Na co vsadit

Nizozemsko - Chorvatsko

Protože se závěrečného mini turnaje Ligy národů zúčastní opravdu to nejlepší, co evropský fotbal v současnosti nabízí, je mezi semifinalisty obtížné hledat jasného favorita. V očích sázkovek je nepatrným favoritem na celkové prvenství domácí Nizozemsko. To bude těžit v zápase proti bronzovým medailistům z MS v Kataru především z velké podpory domácího publika, které požene domácí borce vpřed.

Navíc budou chtít „oranjes“ jistě také zlepšit dojem z posledních velkých turnajů, na kterých výrazně uspěly naposledy na MS v Brazílii před 9 lety. Je pravda, že v rámci Ligy národů si Nizozemci připsali skvělé 2. místo a to hned v prvním ročníku (2018/19) této soutěže. Předloni však na finálový turnaj již nedosáhli, když skončili v základní skupině na 2. místě za Itálií.

   Sázková kancelář Nizozemsko X Chorvatsko
  2,00 3,45 3,85
    2,06 3,19 3,79
    2,04 3,55 3,75
  2,05 3,54 3,83
     2,06 3,19 3,79
 

Naproti tomu výběru Chorvatska stále ještě dobíhá nadupaná generace kolem Modriče, Rakitiče a dalších. A znát je to také na výsledcích balkánského celku. Zejména na světových šampionátech se Chorvatům v poslední době velice daří. Důkazem budiž 2. místo z MS 2018 v Rusku a bronz z posledního šampionátu v Kataru. Pro jihoevropany půjde nicméně o první zkušenost s finálovou fází Ligy národů.

Když se podíváme na vzájmené zápasy, zjistíme celkem překvapivě, že doposud se tito soupeři spolu potkali pouze dvakrát. Na MS 1998 uspěl tým Chorvatska, zatímco o deset let později se v přátelském zápase radovali Nizozemci.

Tip redakce po základ. hrací době: 1

Španělsko - Itálie

Zatímco v prvním semifinálovém duelu se přece jen více favorizují domácí „oranjes“, v případě druhého zápasu je situace o něco vyrovnanější. Mírným favoritem je sice Španělsko, ale jeho forma z posledních zápasů rozhodně není bůhvíjaká. Už osmifinálové vypadnutí na katarském šampionátu s Marokem bylo cokoliv, jen ne očekávané a ani kvalifikační (ME) prohru ve Skotsku si za rámeček Španělé určitě nedají.

Na druhou stranu s Ligou národů má Španělsko prozatím poměrně dobrou zkušenost, když v předchozí sezóně skončilo na 2. místě za Francií a také letošní kapitola Ligy národů celku z Pyrenejského poloostrova vychází. O tom se ostatně mohli přesvědčit také čeští reprezentanté, kteří sice dokázali vzít favoritovi bod za domácí remízu 2:2, ale v Málaze si s námi Španělé dokázali poradit.

   Sázková kancelář Španělsko X Itálie
  2,27 3,25 3,30
    2,28 3,01 3,40
    2,27 3,20 3,35
  2,31 3,27 3,43
     2,28 3,01 3,40
 

Jestliže pro španělské fotbalisty bylo brzké vyřazení na světovém šampionátu v Kataru nepříjemným překvapením, tak jejich italští protivníci se na loňský turnajový vrchol v podobě MS pro změnu vůbec nedostali. A přitom pouze o rok dříve vybojovala Itálie zlato na evropském šampionátu. Ten samý rok uspěli Italové navíc také právě v Lize národů, když skončili na bronzovém stupínku.

Co se týče letošní formy Italů, tak ti nejprve podlehli v kvalifikaci na ME doma Anglii 0:2 a posléze uspěli stejným výsledkem na Maltě. Že v duelu proti Španělům půjde nejspíše o velmi vyrovnaný zápas, naznačují také jejich vzájemná střetnutí. Z posledních pět případů tu máme velmi vyrovnanou statistiku dvou výher, jedné remízy a dvou proher na obou stranách. Poslední duel je dva roky starý, shodou okolností také ze semifinále Ligy národů a tehdy se z vítězství 1:2 radovalo hostující Španělsko.

Tip redakce po základ. hrací době: 0

Kde sledovat Ligu národů

Fanoušci toho nejlepšího evropského repre fotbalu naladí závěrečný turnaj Ligy národů na placeném kanále Sport 2, který odvysílá kompletní program červnového play-off.

Pokud nemáte Sport 2 ve vysílací nabídce, je tu ještě možnost v podobě našich partnerských sázkových kanceláří. V tomto případě se sice musíte na jejich webu zpravidla zaregistrovat, případně u některých z nich také následně vložit základní vklad, ale poté již můžete prostřednictvím live streamů sledovat nejen Ligu národů, ale také další sportovní přenosy.

Vstupenky na Ligu národů

Pokud vás láká vidět některý ze zápasů finálového turnaje Ligy národů na vlastní oči, můžete sehnat vstupenky například prostřednictvím oficiálního distributora, kterým je v tomto případě samotná UEFA. Na webu evropského fotbalového svazu je třeba si nejprve vytvořit vlastní účet, přičemž můžete použít váš google, či facebook účet a teprve poté si vstupenky zarezervovat.

Nenechte si ujít!

 

 

Finále Ligy mistrů 2022/23

 

 

Historická tabulka střelců Premier League

 

 

Odkazy na zdroje: