Atraktivní los Ligy národů: sousedé z Pyrenejského poloostrova a Švýcarsko


Česká fotbalová reprezentace a její fanoušci se mohou po čtvrtečním losu ve Švýcarském Nyonu těšit na souboje proti zvučným evropským celkům. Čeká je Španělsko, Portugalsko a Švýcarsko. Třetí ročník Ligy národů se bude hrát v červnu a září příštího roku.

Těžká skupina v čele se Španělskem

Česko postoupilo v minulém ročníku Ligy národů do nejvyššího patra této soutěže. Vybojovalo si postup ze skupiny 2, kterou vyhrálo před Skotskem, Izraelem a Slovenskem. Před losem pro příští ročník 2022/23 byli čeští fotbaloví reprezentanti nasazeni v posledním čtvrtém výkonnostním koši. Bylo tedy jasné, že je čekají silní a atraktivní soupeři. Španělsko ani Portugalsko asi netřeba sáhodlouze představovat. Jde o špičku fotbalové Evropy, patřící na každé velké akci k největším favoritům. Švýcarsko možná působí na první pohled nenápadně, ale poslední roky si udržuje velmi stabilní a kvalitní výkonnost - na MS nechyběli Švýcaři od roku 2006.

Reakce trenéra 

Trenér českého národního týmu Jaroslav Šilhavý považuje za favority skupiny oba pyrenejské soupeře, ale nepodceňuje ani Švýcarsko: „Hrálo skvěle na mistrovství Evropy a dostalo se až do čtvrtfinále. A ani náš tým se na šampionátu neztratil, takže kůži lacino nedáme.“  A co očekává od svých svěřenců?„Jsme na nejvyšším levelu. Účast by nám měla něco přinést. Věřím, že konfrontace s těmi nejlepšími nás všechny bude posouvat dopředu. Jsme mezi šestnácti nejlepšími týmy Evropy, což je velká čest. Věřím, že nebudeme jenom do počtu.“

Trenér Jaroslav Šilhavý                                                                                                zdroj: irozhlas.cz

Systém soutěže a termíny zápasů

Vítěze skupin v nejvyšší lize čeká v roce 2023 finálový turnaj. Celky na posledních místech sestoupí do nižší ligy. Zatím ale není jasné, jak se soutěž promítne do kvalifikace o příští mistrovství Evropy. O tom bude ještě jednat UEFA.

Zápasy české reprezentace:

2. června: 20:45 ČR - Švýcarsko
5. června: 20:45 ČR - Španělsko
9. června: 20:45 Portugalsko - ČR
12. června: 20:45 Španělsko - ČR
24. září: 20:45 ČR - Portugalsko
27. září: 20:45 Švýcarsko - ČR