Konec letní pauzy je tu! Už dnes startuje Hlinka Gretzky Cup

Hokejoví nadšenci mohou slavit! Letní přestávka pomalu a jistě končí a přichází nová sezona. Tu už poslední červencový den odstartují reprezetace U18, které se v rámci Hlinka Grezky Cupu utkají v Břeclavi a slovenském Trenčíně. Do turnaje zasáhne celkem osm národních výběrů a o vítězi světového poháru juniorů do 18 let se rozhodne 5. srpna.

🏒 Událost: Hlinka Gretzky Cup
📅 Termín: 31. července - 8. srpna 2023
📍 Místo konání: Břeclav , Trenčín
#️⃣ Počet týmů: 8
💰 Sázkové příležitosti: Na tuto akci sázkové kanceláře nevypsaly žádné kurzy.
📺 Živé vysílání: ČT Sport, ČT Sport Plus
🌐 Sociální sítě: Web, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube
     
Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

Konec letní pauzy je tu! Už dnes startuje Hlinka Gretzky Cup

Hokejoví nadšenci mohou slavit! Letní přestávka pomalu a jistě končí a přichází nová sezona. Tu už poslední červencový den odstartují reprezetace U18, které se v rámci Hlinka Grezky Cupu utkají v Břeclavi a slovenském Trenčíně. Do turnaje zasáhne celkem osm národních výběrů a o vítězi světového poháru juniorů do 18 let se rozhodne 5. srpna.

🏒 Událost: Hlinka Gretzky Cup
📅 Termín: 31. července - 8. srpna 2023
📍 Místo konání: Břeclav , Trenčín
#️⃣ Počet týmů: 8
💰 Sázkové příležitosti: Na tuto akci sázkové kanceláře nevypsaly žádné kurzy.
📺 Živé vysílání: ČT Sport, ČT Sport Plus
🌐 Sociální sítě: Web, Facebook, Instagram, Twitter, Youtube
     

Historie trunaje

Hlinka Gretzky Cup pokračuje v tradici Světového poháru juniorů a Pacifického poháru, který probíhal od roku 1991 v Japonsku. Od roku 1997 se koná převážně v České republice a na Slovensku. Od roku 2004 je pojmenovaný po legendárním českém trenérovi Ivanu Hlinkovi, v roce 2018 se do názvu přidalo jméno kanadské legendy - Waynea Gretzkyho a od tohoto roku se také pořadatelství střídá mezi Českem a Slovenskem a Kanadou. Tohoto turnaje se účástní hráči do 18 let z Evropy i zámoří. V minulosti se zde představily takové hvězdy světového hokeje jako Sidney Crosby, Jevgenij Malkin či Jonathan Toews. Nejúspěšnějšími účastníky jsou historicky Kanada a Rusko/SSSR. V letošním ročníku však bude z důvodu války na Ukrajině národní výběr Ruska chybět.  Podobně jako v ostatních hokejových turnajích byl nahrazen reprezentací Švýcarska.

Přehled medailí jednotlivých účastníků

📍 Účastník 🥇 Zlato 🥈 Stříbro 🥉 Bronz #️⃣ Celkem
  Kanada 23 4 1 28
Rusko/SSSR 5 4 9 18
USA 1 9 3 13
Česká republika 1 8 4 13
Švédsko 1 3 9 13
Finsko 0 2 2 4
Slovensko 0 1 2 3
Japonsko 0 0 1 1
         

Ivan Hlinka

Ivan Hlinka je bezesporu jednou z největších legend tuzemského hokeje. Během své hráčské kariéry získal jedenáct medailí z mistrovství světa a dvě z olympijských her. S hokejem začal v Litvínově, kde se už v šestnácti letech dostal do A týmu a byl povolán i do národního týmu. V roce 1981 byl sice draftován týmem Winnipeg Jets, ale nakonec nastoupil za Vancouver Canucks, za který odehrál 153 zápasů a nasbíral 136 bodů. Po dvou letech v NHL působil i ve švýcarském Zugu a poté se vrátil do Litvínova, kde také ukončil hráčskou kariéru. Ve stejném městě ale začal působit jako trenér. Odtud se dostal i k českému nároďáku, se kterým v roce 1998 vybojoval na olympijských hrách v Naganu zlaté medaile. V roce 2000 se vydal znovu do NHL - tentokrát aby působil jako asistent hlavního kouče v týmu Pittsburgh Penguins, kde poté postoupil i na post hlavního trenéra. Ze zámoří se dostal do Omsku a pak znovu do České republiky. V roce 2004 převzal znovu tuzemskou reprezentaci, ale než začal první turnaj, zemřel na následky autonehody. V roce 2004 byl po tomto významném hokejistovi a trenérovi pojmenován i zimní stadion v Litvínově.

Ivan Hlinka během zápasu hokejové rerezentace. Zdroj: https://www.denik.cz/hokej/hrdinovi-z-nagana-by-dnes-bylo-70-na-hlinku-vzpomene-akce-legenda-legendam-20200126.html

Systém turnaje a rozlosování skupin

Na letošním Hlinka Gretzky Cupu mohou startovat hokejisté narození roku 2006 a mladší. Jedno mužstvo může čítat maximálně 22 hráčů do pole a dva brankáře. Osm týmů je rozděleno do dvou skupin po čtyřech týmech. Skupina A odehraje utkání základní části v Břeclavi, skupina B v Trenčíně. V základní části se utká každý s každým. Do medailových soubojů postoupí nejlepší dva týmy z každé skupiny, ostatní budou mezi sebou bojovat o umístění. 

Skupina A - Břeclav Skupina B - Trenčín
Česká republika Slovensko
Švédsko Kanada
Německo Švýcarsko
USA Finsko
   

Česká reprezentace U18

Hlavní kouč české reprezentace U18 David Čermák povolal na letošní Hlinka Gretzky Cup dva gólmany, osm obránců a třináct útočníků. Většina hokejistů působí v českých ligách, kromě Davida Svozila a Adama Jecha, kteří hrají ve finském Tampere. V přípravných utkáních se nejvíce dařilo Jiřímu Klímovi, který vstřelil dvě branky a na dvě nahrál. Po jedné asistenci a gólu si připsal i Adam JechoAdam Titlbach. Na dvě branky nahrál i Petr Sikora. Český výběr se třikrát utkal se Švýcarskem, se kterým jednou prohrál 1:3 a dvakrát nad ním zvítězil 5:2 a 3:0. Nakonec se svěřenci Davida Čermáka postavili proti Kanadě, které ale nedokázali vsítit jediný gól a prohráli s ní 0:5.

 

Realizační tým U18

Manažer mužstva: Michal Vondrka

Hlavní trenér: David Čermák

Asistenti trenéra: Jaroslav Nedvěd, Richard Žemlička

Trenéři brankářů: Lukáš Mensator, Michal Neuvirth

LékařiJosef Tihlařík, Tomáš Madrý, Milan Novotný

Fyzioterapeuti: Robert Charvát, Petr Routner

Maséři, kustodi: Martin Pačinka, Jakub Vais

Soupiska české reprezentace pro Hlinka Gretzky Cup 2023

Brankáři: Matyáš Mařík (České budějovice), Jakub Milota (Třinec)

Obránci: Jakub Fibigr (Vítkovice), Tomáš Galvas (Olomouc), Adam Martin Hlinský (Mladá Boleslav), Adam Jiříček, Jan Skok (oba Plzeň), Adam Král (Liberec), David Svozil (Ilves Tampere), Aleš Zielinski (Třinec)

Útočníci: Adam Benák, Adam Titlbach (oba Plzeň), Maxmilian Curran, Danny Chludil (oba Slavia Praha), Samuel Drančák, Matyáš Humeník (oba České Budějovice), Adam Jecho (Tappara Tampere), Jiří Klíma (Hradec Králové), Ondřej Kos (Ilves Tampere), Matěj Kubiesa, Šimon Pohludka, Petr Sikora (všichni Třinec), Oskar Lisler (Mladá Boleslav) 

Největší talenti - koho se vyplatí sledovat?

Už na turnajích mládežnických reprezentací se vyplatí dát si pozor na výjimečné hráče, kteří by se mohli později stát světovými hvězdami. Několik takových hokejistů se představí i na nadcházejícím Hlinka Gretzky Cupu. Vycházející hvězdičkou je určitě kanadský útočník Michael Misa, jenž bude zároveň jedním z vůbec nejmladších účastníků. Tento talent loni poprvé startoval v OHL - teprve jako šestý hokejista v historii zde mohl startovat už v patnácti letech. Získal zde 64 bodů v 54 zápasech. Na turnaji nebude chybět ani Maxim Massé, jenž atakoval v quebecké lize průměr bodu na utkání. Z českého týmu vyčnív především jméno Adama Jiříčka (mladšího bratra Davida Jiříčka), který už ve dvanácti zápasech okusil i českou nejvyšší soutěž. 

Nenechte si ujít náš podcast o sázení a sportu!

Moderátor a expert na sázení v jedné osobě paulrockseek vás provede naším podcastem s názvem Svět zdravých a úspěšných hráčů, kde vyzpovídá celou řadu zajímavých hostů. Pokud nechcete přijít o žádné novinky, odebírejte podcast na platformě Youtube!

 

 

Mohlo by vás zajímat:
     
 

Kalendář sportovních akcí [srpen 2023]