Stadiony MS 2022: Stadion 974 a Education City Stadion

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Stadiony MS 2022: Stadion 974 a Education City Stadion


V našem seriálu jsme si již postupně představili Luisail Iconic Stadium, Chalífův mezinárodní stadion a stadion Al Thumama. Nyní přichází na řadu další dva stánky, které jsou stejně jako jejich předchůdci velmi moderní a oplývají hned několika zajímavostmi.

22Bet nabízí 100% uvítací bonus !

Stadion 974

Velmi podivný název stadionu, který se měl původně jmenovat Ras Abu Aboud Stadium. Jméno, pod kterým ho budou fotbaloví fanoušci vídat nyní, bylo oznámeno teprve při slavnostním otevření v loňském roce. Pořadatelskou premiérou se pro tento stadion stal Arabský pohár FIFA v roce 2021. Během turnaje hostil stadion hned šest zápasů. Na stavbě stadionu se podílelo hned několik společností, mezi něž se řadí HBK Contracting Company, DCB-QA, Time Qatar, Fenwick Iribarren Architects (FI-A), Schlaich Bergermann Partner a Hilson Maron.

Základní informace o stadionu

Jeden ze čtyř stadionů, který sídlí v Dauhá a bude hostit Mistrovství světa, oplývá kapacitou 40 000 míst. Kromě šesti zápasů v základních skupinách pak bude hostit ještě osmifinálový zápas. Jeho umístění je velmi výstižné, jelikož se nachází na nábřeží s nádherným výhledem na celé město. Konečně se také dostáváme k jeho prapodivnému názvu. Ten je odvozen od počtu recyklovatelných přepravních kontejnerů, ze kterých je vyroben. Jedná se o první takto velkou stavbu z přepravních kontejnerů.

Zajímavosti o Stadionu 974

Pobyt na tomto stadionu si budou moci diváci vychutnat pouze během šampionátu. Po jeho skončení totiž bude stadion demontován a již se kompletují plány, že bude následně přepraven do Uruguayie, kde by mohl taktéž sloužit jako jeden ze stadionů hostících Mistrovství světa, které by se tam v budoucnu mohlo konat. Jelikož stadion nezanechává prakticky žádnou uhlíkovou stopu, obdržel čtyřhvězdičkové hodnocení od společnosti GSAS.

Číslo ,,974“ zde bylo použito záměrně také proto, že se jedná o mezinárodní předvolbu Kataru (+974). Zároveň stadion slouží jako pocta svému místu, které se pyšní průmyslovou a přepravní historii a ač se může zdát, že kvůli materiálům stavby nenabídne příliš pohodlí, opak je pravdou.

Sportaza nabízí 100% uvítací bonus !

Education City Stadion

Posledním představovaným stadionem, který sídlí přímo v Dauhá, je Education City Stadion. Supermoderní fotbalový stánek vyrostl speciálně pro hostitelské účely Mistrovství světa 2022. Nachází se nedaleko od luxusního Education City Golf Clubu, který před dvěma lety poprvé hostil golfovou sérii European Tour. O modernosti stadionu svědčí také fakt, že získal pětihvězdičkové hodnocení od společnosti GSAS.

Základní informace o stadionu

Stadion se pyšní kapacitou přes 40 000 míst. Kromě zápasů základních skupin bude hostit osmifinálový i čtvrtfinálový zápas. Díky svému vzhledu si stadion získal také přiléhavou přezdívku ,,diamant v poušti“. Zároveň však i jeho výstavbu provázely různé kontroverze, především pak vysoký počet úmrtí stavebních dělníků. Jelikož se v blízkosti stadionu nachází několik univerzit, bude stadion po skončení MS 2022 zredukován na celkovou kapacitu 25 000 míst a bude sloužit pro účely univerzitních sportovců.