Texas Hold’Em, Omaha, Stud Poker aneb jaký je mezi nimi rozdíl?

Jelikož je poker populární zábavou po celém světě, nadále se vyvíjí a lidé přicházejí s novými nápady, které do hry implementují. Člověk si tedy může zahrát staré známé varianty včetně Texas Hold’Em pokeru. Ne každý ale ví, že nabídka je značně široká a už jen přidáním jednoho či dvou pravidel se vytvoří varianta nová, zajímavější a zpravidla složitější, jako třeba Omaha Hi-Lo.

JakubZich

JakubZich

Texas Hold’Em, Omaha, Stud Poker aneb jaký je mezi nimi rozdíl?

Jelikož je poker populární zábavou po celém světě, nadále se vyvíjí a lidé přicházejí s novými nápady, které do hry implementují. Člověk si tedy může zahrát staré známé varianty včetně Texas Hold’Em pokeru. Ne každý ale ví, že nabídka je značně široká a už jen přidáním jednoho či dvou pravidel se vytvoří varianta nová, zajímavější a zpravidla složitější, jako třeba Omaha Hi-Lo.


Texas Hold’Em

Začněme nejznámější variantou pokeru, s níž nejspíše už každý přišel do styku. Buď se sám posadil ke stolu, počítači či mobilu nebo ji alespoň viděl ve filmu, seriálu nebo ve videohře. Každý hráč obdrží na začátku dvě karty, které vidí jen on, zatímco na stůl jsou postupně vykládány karty další. Nejprve se na stole objeví tři a dostat se lze až k pěti, přičemž cílem jednotlivých hráčů je složit co nejsilnější kombinaci pěti karet, složenou ze svých karet a těch společných. Není podmínkou, aby všech pět karet bylo na stůl vyloženo, stejně tak hráč nemusí v kombinaci použít obě své karty, když si perfektně vystačí jen s jednou z nich.

Texas Hold’Em je pravděpodobně nejpopulárnější variantou pokeru na světě, a to jak v kamenných, tak online kasinech, která sama o sobě zažila velký boom krátce po přelomu století. S rozvojem internetu a později také dotykových mobilních telefonů se zvedla poptávka po hraní pokeru online, neboť jednak jde o aktivitu, která povzbuzuje budování strategie a cvičí mozek, druhak je to také o oblíbená forma online zábavy, a to na doma i na cesty. Na internetu se lze pokeru věnovat hned na několika stránkách, snadno lze dohledat také přehledná pravidla pokeru, a přestože právě Hold’Em poker je nyní opravdu populární, najít se dají i další varianty, o nichž se v tomto článků zmíníme.

Ještě zde však dodejme, že zpravidla se hraje no-limit Hold’Em, kde výše sázky není omezená částkou, která se nachází v banku. Takto totiž funguje Limit Hold’Em, jenž není tak populární. V USA a na některých dalších místech se ale tato pravidla stále drží.

Short Deck

Jednou z nejnovějších variant Texas Hold’Em pokeru je Short Deck, jenž spočívá v tom, že v balíčku chybí dvojky, trojky, čtyřky a pětky. Postupku tak tvoří i kombinace A6789, přičemž oproti klasice je flush silnější než full house.   

Omaha

Omaha, neboli také Omaha Hold'em či Omaha High se od Texas Hold’Emu liší především počtem karet, jež člověk dostane, a jak musí vítěznou kombinaci vytvořit. Na začátku totiž hráč obdrží hned čtyři karty. Na stůl jsou postupně vyskládány tři až pět karet, přičemž v Omaze je nutné, aby člověk poskládal kombinaci ze dvou svých karet a trojice ležící na stole. Nelze tedy využít všechny čtyři své karty a jednu ze stolu nebo opačně. Právě tato skutečnost začátečníkům často uniká a je třeba na ni pamatovat, jinak dochází k zásadním chybám.

Dá se říci, že je Omaha na přemýšlení náročnější, leč to jsme ještě nezmínili Omaha Hi-Lo variantu. V tomto případě se totiž nehraje jen o to, kdo vytvoří nejvyšší kombinaci, ale také o tu nejnižší, a bank se v tu chvíli dělí. Opět je nutné použít dvě vlastní karty a tři karty ze stolu, pravidlo Hi-Lo však hru ještě obohacuje a nutí hráče o to víc přemýšlet nad svou strategií.

Stud a jeho verze

Co se týče Studu, ten vychází z klasického pokeru, kdy hráči obdrží pět karet, a poté mají možnost si několik z nich vyměnit. Ovšem během Studu se karty měnit nedají. Hráč totiž nejprve dostane jednu či více karet přímo do ruky, ostatní jsou ale rozdány lícem nahoru. Hlavní zábava spočívá v tom, že soupeři odhadují, jak silné kombinace ostatní mají na základě toho, co na stole vidí a co je jim skryto. Kromě tohoto pětikaretního Studu existuje také sedmikaretní varianta, po níž zatoužili hráči s oblibou ve Studu, kteří ale měli pocit, že základní verze je příliš jednoduchá.

Sedmikaretní Stud začíná rozdáním trojice karet. První dvě jsou určeny jen očím jednoho hráče, třetí už vidí i soupeři. Stejně je tak tomu u dalších rozdaných karet s výjimkou sedmé. Ta poslední totiž opět patří pouze očím jednoho hráče. Z předchozích vět je jasné, že jde o náročnou pokerovou variantu, která navzdory tomu stále získává na popularitě, a když hovoříme o oblíbenosti, kromě pokeru se jí nadále těší i cyklistika, jež bude mít jedno z hlavních slov v červencovém programu sportovních akcí, kterému jsme se věnovali v našich předchozích článcích.