MS v ragby vrcholí. All Blacks berou bronz. Jak dopadne finále?

MS v ragby má před sebou již jen ten nejdůležitější zápas. Zápas, ve kterém se rozhodne o světovém šampiónovi. Ve finále se proti sobě postaví dvě ragbyové velmoci – Anglie a Jižní Afrika. Kdo odjede z Japonska jako vítěz a kdo bude po velkém finále ten smutný, se dozvíme již zítra kolem poledne.

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

MS v ragby vrcholí. All Blacks berou bronz. Jak dopadne finále?

MS v ragby má před sebou již jen ten nejdůležitější zápas. Zápas, ve kterém se rozhodne o světovém šampiónovi. Ve finále se proti sobě postaví dvě ragbyové velmoci – Anglie a Jižní Afrika. Kdo odjede z Japonska jako vítěz a kdo bude po velkém finále ten smutný, se dozvíme již zítra kolem poledne.

 


All Blacks končí na MS v ragby bronzoví

Největší favorit turnaje a vítěz předchozích dvou šampionátů, Nový Zéland, se musí spokojit pouze s bronzovou medailí. Co by v jiných zemích bylo považováno za úspěch, je pro Nový Zéland spíše zklamání. Pokud jste reprezentant All Blacks, nemůžete se spokojit s ničím jiným než se zlatem a pohárem pro vítěze MS v ragby.

Nový Zéland začal svoji cestu na MS v ragby 2019 ve skupině proti finalistovi turnaje z Jižní Afriky. Novozélanďané potvrdili roli favorita a 23. září zvítězili 23:13. Následovala dvě jednoduchá vítězství nad Kanadou (63:0) a Namibií (71:9). O první příčku ve skupině je nepřipravilo ani kontumované utkání proti Itálii, které bylo zapsáno s výsledkem 0:0, oba týmy si připsaly do tabulky 2 body. Bylo to vůbec poprvé v historii MS v ragby, kdy se nějaký zápas musel kontumovat

Ani čtvrtfinále neznamenalo pro Nový Zéland žádnou výraznější komplikaci. Celkem hladce přehrál Irsko a po výsledku 46:14 se mohl těšit na semifinále proti Anglii. To se však hráčům z Oceánie vůbec nevydařilo a zaslouženě prohráli 7:19. Více o tomto zápase se dozvíte v našem článku Senzace! Nový Zéland končí na MS v ragby v semifinále.

V dnešním medailovém souboji proti Walesu dali Novozélanďané na nevydařený semifinálový zápas brzy zapomenout. Po povedeném prvním poločase vedli již 28:10, a když hned ve třetí minutě druhého poločasu navýšili svůj náskok o další prokopnutou pětku, bylo o vítězi zápasu jasno. Na konci zápasu svítilo skóre 40:17.

Bronzové medaile vybojovali na MS v ragby 2019 ragbisté Nového Zélandu

 

Finále: Anglie – Jižní Afrika, sobota 10:00

Po výbuchu na domácím šampionátu před čtyřmi roky mají nyní Angličané možnost spravit si chuť v souboji o zlato proti Jižní Africe. Po skvělé hře, kterou na turnaji předvádí, a která vygradovala v semifinálovém utkání proti Novému Zélandu, jsou bookmakery a samotnými sázkaři považování za favority na zisk zlata právě oni.

Ve finále MS v ragby 2019 se utká favorizovaná Anglie proti Jižní Africe

Reprezentanti Albionu zatím na šampionátu předvádí perfektní výkony. Ve skupině si postupně poradili s Tongou (35:3), USA (45:7) a Argentinou (39:10). Poslední zápas, který měli hrát proti Francii se kontumoval. Ragby té nejvyšší světové kvality předvedli ve čtvrtfinále proti Austrálii (40:16) a hlavně v semifinále proti Novému Zélandu (19:7).

Ragbysté Jižní Afriky za sebou mají o jeden zápas více. Mistrovství světa sice začali porážkou od Nového Zélandu (13:23), ale poté již naskočili na vítěznou vlnu. Po vítězstvích nad Namibií (57:3), Itálií (49:3) a Kanadou (66:7) postoupili ze skupiny ze druhého místa a ve čtvrtfinále narazili na domácí Japonsko, se kterým si poradili (23:3) a vrátili mu tak šokující porážku z předchozího šampionátu. V semifinále si poradili s Walesem (19:16) a je jisté, že skončí minimálně o jeden stupínek výše než na předchozím šampionátu v Anglii, kde brali bronz.

Pokud by Anglie zítra zvítězila, dokázala by na jednom MS v ragby porazit nejlepší tři týmy z jižní polokoule, což by byl opravdový unikát. Minulý rok spolu zítřejší soupeři odehráli celkem 4 zápasy a jejich bilance je vyrovnaná. V prvních dvou utkáních se radovali hráči Springboks (42:39 a 23:12) a v dalších dvou měli navrch hráči Anglie (25:10 a 12:11). Kdo se bude radovat z vítězství na MS v ragby 2019 se dozvíme již zítra kolem poledne.