MS v hokeji: Kde všude se už konalo MS v hokeji?

V tomto článku se podíváme na to, kam hokejové mistrovství světa zavítalo v historii, jaká země ho hostila nejčastěji a jaká města už měla tu možnost. Samozřejmě se podíváme i do budoucnosti, kde nás světové šampionáty čekají v následujících letech. Historie MS v hokeji v tomto článku je počítána od konce 2. světové války. Nesmíme zapomínat také na fakt, že do roku 1972 byl světový šampionát také součástí olympijských her.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji: Kde všude se už konalo MS v hokeji?

V tomto článku se podíváme na to, kam hokejové mistrovství světa zavítalo v historii, jaká země ho hostila nejčastěji a jaká města už měla tu možnost. Samozřejmě se podíváme i do budoucnosti, kde nás světové šampionáty čekají v následujících letech. Historie MS v hokeji v tomto článku je počítána od konce 2. světové války. Nesmíme zapomínat také na fakt, že do roku 1972 byl světový šampionát také součástí olympijských her.


Švédsko

Asi žádného hokejového fanouška nepřekvapí, že zemí, kde bylo MS v hokeji vůbec nejvíckrát, je Švédsko. světový šampionát se zde konal celkem jedenáctkrát, z toho dvakrát se tato země dělila o pořadatelství s Finskem. Šestkrát se konalo MS pouze ve Stockholmu (1949, 1954, 1963, 1969, 1970, 1989). V roce 1981 se k němu přidalo ještě město Göteborg a v roce 1995 Gävle. Jak už bylo zmíněno, v letech 2012 a 2013 se na organizaci světového šampionátu podílel Stockholm a finské Helsinky. Pouze jednou se stalo, že se mistrovství světa v hokeji konalo ve Švédsku, ale nehostilo ho hlavní město. Bylo tomu tak v roce 2002, kdy se pořadatelství ujala města Jönköping, Göteborg a Karlstad.

Česko

V historii samostatné České republiky se zde konalo MS v hokeji zatím dvakrát, a to v letech 2004 a 2015. Samozřejmě nesmíme zapomenout na letošní ročník, který se stejně jako ty předešlé bude konat v Praze a v Ostravě. Samotná Praha hostila světový šampionát celkem čtyřikrát, a to v letech 1947, 1972, 1978 a 1985. V roce 1992 se kromě Prahy hrálo mistrovství světa ještě v Bratislavě. Stejně tomu bylo i v roce 1959, kdy kromě zmíněných dvou měst viděli utkání MS také v Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi,  Plzni, Brně a Ostravě. 

Slovensko

Jak už jsme zmínili, jelikož Česko bylo se Slovenskem do roku 1993 jedním státem, světové šampionáty v roce 1959 a 1992 se sice konaly v českých a slovenských městech, ale v jednom státě. Samostatné Slovensko hostilo MS v hokeji dvakrát, v letech 2011 a 2019 a v obou případech byly hostiteli Bratislava a Košice.

Rusko

Rusko (respektive SSSR) bylo poměrně tradičním účastníkem světových šampionátů. Mistrovství světa se zde konalo celkem sedmkrát, čtyřikrát ho hostila pouze Moskva, v roce 2007 společně s Mytišči, v roce 2016 s Petrohradem. Pouze v roce 2000 hostil světový šampionát samotný Petrohrad. V této zemi ovšem hokejové MS nyní nějakou dobu jistě neuvidíme, jelikož kvůli anexi Ukrajiny je ruská repezentace vyloučena z IIHF.

Finsko

Země tisíce jezer je samozřejmě velkým hokejovým státem, a tak sem i světový šampionát zavítal hned desetkrát. Nejprve v roce 1965 hostilo mistrovství světa Tampere, o devět let později Helsinky. V roce 1982 ho tato města hostila dohromady stejně jako v roce 2022. Ve třech letech (1991, 1997, 2003) je doplnilo ještě Turku. Jak jsme zmínili výše, dvakrát se na organizaci světového šampionátu podílelo Finsko společně se Švédskem, a to v letech 2012 a 2013. Naposledy se do Finska podívali hokejisté v roce 2023, kdy se hrálo v Helsinkách a v Lotyšcké Rize.

Kanada

Ačkoliv jsou "javorové listy" hokejovou velmocí, světový šampionát jako takový se zde konal pouze jednou, v roce 2008 v Québecu a Halifaxu. Samozřejmě zde ale třeba na rozdíl od jiných pořadatelů proběhlo i několik zimních olypiád.

Německo

Ačkoliv se to možná na první pohled nezdá, i Německo hostilo mistrovství světa v hokeji už několikrát a pokaždé ho hostila jiná města. Poprvé tomu tak bylo v roce 1955, kdy hokejisté zavítali do Krefeldu, Kolína nad Rýnem, Dortmundu a Düsseldorfu.  posledním zmiňovaném městě se mistrovství světa konalo i v roce 1975, tehdy ale druhým místem, kde se konala hokejová klání byl Mnichov. V roce 1993 se nejočekávanější hokejová událost roku konala znovu v Mnichově a hokej se také vrátil zpět do Dortmundu. Po přelomu století v roce 2001 hostila mistrovství světa rovnou tři města - Kolín nad Rýnem, Norimberk a Hannover. Stejný počet míst byl i v roce 2010, zde se ke Kolínu nad Rýnem přidal Mannheim a Gelsenkirchen. Naposledy se Německo podílelo na organizaci MS v roce 2017 společně s Francií. Tehdy se u našich sousedů hrálo opět v Kolíně nad Rýnem.

Lotyšsko

Tato země patří k poměrně stálým účastníkům na hokejových mistrovstvích a na tom v roce 2023 dokonce vybojovala poprvé v historii bronzové medaile. Světový šampionát se zde konal celkem třikrát a pokaždé ho hostilo hlavní město, tedy Riga. V posledním případě (2023) společně s finským Tampere.

Slovinsko

Slovinsko nepatří k ůplně tradičním hokejovým týmům, které vídáme na světových šampionátech, ale přece jen nás může překvapit fakt, že na území celé bývalé Jugoslávie se světový šampionát v hokeji konal pouze jednou. Stalo se tak v roce 1966 a hostitelským městem byla Lublaň.

Norsko

Norsko je na mistrovstvích světa k vidění celkem pravidelně, ale na rozdíl od Švédska a Finska se zde hokejový šampionát konal pouze třikrát. Dvakrát (1952, 1958) se tak stalo v hlavním městě Oslu, v roce 1999 se k němu přidal ještě Lillehammer a Hamar.

USA

Podobně jako Kanada patří též k velkým hokejovým velmocím, ale mistrovství světa v hokeji sem zavítá zřídka. Kokrétně se zde konalo pouze v roce 1960 ve Squaw Valley a o dva roky později ve městech Colorado Spring a Denver.

Rakousko

Rakousko sice nikdy nepatří k favoritům, ale na světových šampionátech ho vídáme celkem pravidelně, i když často má sestupové starosti. Mistrovství světa se zde v historii konalo celkem šestkrát, čtyřikrát ho hostila Vídeň (1967, 1977, 1987, 1996), jendou Innsbruck (1964) a v roce 2005 ho tato města organizovala dohromady.

Itálie

Italové sice v současnosti na mistrovství světa nejsou, ale čas od času do hlavního programu postoupí. Už dvakrát hostili mistrovství světa, poprvé v roce 1956 kdy hokejisti hráli v Cortině d'Ampezoo. Poté sem zavítalo MS až v roce 1994, tenrokrát do Milána, Molzana a Canazei.

Švýcarsko

Švýcarsko je zemí s hokejem na kvalitvní úrovni a rok od roku se zlepšuje. Mistrovství světa hostilo celkem sedmkrát. Poprvé v roce 1948 se konalo ve Svatém Mořici, o čtyři roky později a v roce 1998 Curychu a Basileji. V roce 1961 se mistrovství světa konalo v Ženevě a Lausanne a o deset let později vytřídal Lausanne Bern. V roce 1990 se k Bernu přidal Fribourg a naposledy v roce 2009 Kloten.

Velká Británie

Pokud je Velká Británie na mistrovství světa v hokeji, vždy patří k outsiderům. Světový šampionát se zde konal jednou, a to v Londýně v roce 1950.

Polsko

Polsko také nepatří k pravidelným účastníkům hlavní skupiny mistrovství světa, ale když už se tak stane, tak ho fanoušci umí pořádně podpořit. Světový šampionát v hokeji hostilo jednou, a to v roce 1976, kdy byly pořadatelským městem Katovice.

Bělorusko

Bělorusko hostilo mistrovství světa též jednou, v roce 2014, kdy se konalo v Minsku. Vzhledem k podpoře Ruska však je stejně jako Rusko vyloučeno z IIHF.

Dánsko

Dánové často patří spíše k outsiderům, ale na světových šampionátech je vídáme celkem pravidelně. Mistrovství světa zatím hostili pouze jednou, a to v roce 2018, kdy pořadatelským městem byla Kodaň.

Francie

Francouzi hostili světový hokejový šampionát celkem třikrát, v roce 1951 to byla Paříž, v roce 1968 Grenoble a naposledy v roce 2017 znovu Paříž společně s Kolínem nad Rýnem.

Kde se budou konat následující mistrovství?

Jak všichni víme, to nejbližší, tedy letošní, se koná v Praze a Ostravě. Příští rok se pořadateltsví ujme Švédsko a Dánsko, konkrétně města Stockholm a Herning. V roce 2026 se přesune do Švýcarska, kde se bude hrát v Curychu a Fribourgu. Nejblíže Česku bude v roce 2027, kdy ho hostí německá města Düsseldorf a Mannheim.