MS v hokeji 1996

Mistrovství světa v hokeji v roce 1996 bylo 60. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rakousku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhá byla Kanada a třetí USA. Pro Čechy to byla první zlatá medaile v historii samostatného státu.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1996

Mistrovství světa v hokeji v roce 1996 bylo 60. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Rakousku. Z vítězství se radovali hokejisté Česka, druhá byla Kanada a třetí USA. Pro Čechy to byla první zlatá medaile v historii samostatného státu.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 21. dubna do 5. května 1996 v rakouské Vídni.

Systém turnaje

Celkem se na šapmionátu představilo 36 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do tří, respektive čtyř skupin. Nejlepších dvanáct týmů bylo rozděleno do skupin A a B, ve kterých se hrálo jednokolově každý s každým. První čtyři z každé skupiny postoupily do play-off. Týmy na šestých místech hrály o záchranu. 

Skupiny

SKUPINA A

Kanada
USA
Slovensko
Německo
Rusko
Rakousko
 

SKUPINA B

Švédsko
Francie
Finsko
Norsko
Itálie
Česko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Roman Turek, Roma Čechmánek, Petr Franěk.

Obránci: Jiří Vykoukal, Antonín Stavjaňa, František Kaberle, Drahomír Kadlec, Stanislav Neckář, Michal Sýkora, Jiří Veber.

Útočníci: Jiří Kučera, Jiří Dopita, Otakar Vejvoda, Pavel Patera, Martin Procházka, Roman Meluzín, Radek Bělohlav, Radek Bonk, Robert Kysela, Robert Lang, Viktor Ujčík, David Výborný..

Trenéři: Luděk Bukač, Slavomír Lener, Zdeněk Uher.

Česko - základní část

Česko začalo toto mistrovství vítězným soubojem se Švédskem, které porazilo 3:1. Poté vyhrálo nad Finskem, znovu to bylo o dva góly, tentokrát 4:2. Následovala první remíza na turnaji, a to 2:2 s Norskem. Vysokou výhru zapsal český tým nad Francií, kterou porazil 9:2. Je až s podivem, že nikdo nedal hattrick, ale dvě branky vstřelili Pavel Patera a Otakar Vejvoda. Základní skupinu Česko zakončilo zápasem s Itálií, který Češi ovládli poměrem 9:5. Prosadilo se 8 různých střelců, jediným dvougólovým byl Robert Reichel. Češi ze skupiny postoupili do čtvrtfinále z prvního místa.

Čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále Češi narazili na Němce, ale šlo o jednoznačný zápas. Němci se trefili pouze jednou, zato Češi šestkrát. Na konečných 6:1 upravil skóre vteřinu před koncem zápasu Stanislav Neckář.

Semifinále

V semifinále se Češi potkali s výběrem USA a šlo znovu o jednoznačný souboj. Tentokrát Američanům nebyla dovolena ani jedna branka, Česko vyhrálo 5:0 a postoupilo do finále.

Finále

Ve finále Československo narazilo na Kanadu, kterou porazilo 4:2. Dlouho bylo skóre vyrovnané, ale v poslední minutě se trefil Martin Procházka a Jiří Kučera a Češi vyhráli zlato.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Roman Turek. Nejlepším obráncem Alexej Žitnik z Ruska a útočníkem Kanaďan Paul Kariya.

ALL STARS

Brankář: Roman Turek
Levý obránce: Michal Sýkora
Pravý obránce: Alexej Žitnik
Levé křídlo: Otakar Vejvoda
Centr: Robert Reichel
Pravé Křídlo:  Paul Kariya
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Yannick Perreault 6 3 9
2. Robert Lang 5 4 9
3.  Sergej Berezin 4 5 9
3. Alexej Jašin 4 5 9
5. Travis Green 5 3 8
5. Teemu Selänne 5 3 8
7. Robert Reichel 4 4 8
7. Pavel Patera 4 4 8
7. Bruno Zarillo 4 4 8
7. Dmitrij Kvartalnov 4 4 8
         

Konečné pořadí

1. Česko
2. Kanada
3. USA
4. Rusko

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1995

 

MS v hokeji 1994