MS v hokeji 1994

Mistrovství světa v hokeji v roce 1994 bylo 58. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Itálii. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. Česko skončilo sedmé.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1994

Mistrovství světa v hokeji v roce 1994 bylo 58. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo v Itálii. Z vítězství se radovali hokejisté Kanady, druhé bylo Finsko a třetí Švédsko. Česko skončilo sedmé.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 25. dubna do 8. května 1994 v Itálii ve městech Bolzano, Canazei a Milán.

Systém turnaje

Celkem se na šapmionátu představilo 35 týmů. Ty byly rozděleny podle výkonnosti do tří, respektive čtyř skupin. Nejlepších dvanáct týmů bylo rozděleno do skupin A a B, ve kterých se hrálo jednokolově každý s každým. První čtyři z každé skupiny postoupily do play-off. Týmy na šestých místech hrály o záchranu. 

Skupiny

SKUPINA A

Kanada
Velká Británie
Itálie
Německo
Rusko
Rakousko
 

SKUPINA B

Švédsko
Francie
Finsko
Norsko
USA
Česko
 

Soupiska Česka

Brankáři: Roman Turek, Radovan Biegl, Petr Bříza.

Obránci: František Kučera, Miloš Holaň, Drahomír Kadlec, Bedřich Ščerban, Stanislav Mečiar, Petr Tejkl, Roman Hamrlík, František Musil.

Útočníci: Richard Žemlička, Otakar Janecký, Kamil Kašťák, Jiří Kučera, Roman Horák, Jiří Doležal, Josef Beránek, Martin Ručinský, Jiří Dopita, Tomáš Sršeň, Jaromír Jágr, Martin Straka.

Trenéři: Ivan Hlinka, Stanislav Neveselý.

Česko - základní část

Česko stejně jako o rok dříve začalo mistrovství světa remízou. Češi vedli 4:3, ale v čase 59:33 se prosadil Jari Kurri a vyrovnal na konečných 4:4. Po úvodním duelu se Češi utkali s Francií, kterou porazili 5:2. První prohru na tomto turnaji Češi zapsali s výběrem USA, kterému podlehli 3:5. Následovala další remíza, tentokrát s Norskem. Seveřané vedli o jednu branku, ale v 58. minutě na konečný výsledek 2:2 vyrovnal Jiří Doležal. Se základní části se Češi rozloučili prohrou se Švédskem, jediný gól vsítil Jiří Doležal a Češi prohráli 1:4. Ze základní skupiny Česko postoupilo ze 4. místa.

Čtvrtfinále

Cesta České republiky skončila ve čtvrtfinále soubojem s Kanadou. Úvodní branku utkání zajistil Martin Straka. Za Kanadu vyrovnával Brendan Shanahan a do vedení ji poslal Paul Kariya. Na druhý gól soupeře ale rychle odpověděl Jiří Kučera. Vyrovnáno bylo až do 58. minuty, ve které se trefil Shayne Corson a rozhodl o postupu Kanady.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Kanaďan Bill Ranford. Nejlepším obráncem Magnus Svensson ze Švédska a útočníkem Kanaďan Paul Kariya.

ALL STARS

Brankář:  Bill Ranford
Levý obránce:  Timo Jutila
Pravý obránce:  Magnus Svensson
Levé křídlo:  Jari Kurri
Centr:  Saku Koivu
Pravé Křídlo:  Paul Kariya
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Mats Sundin 5 9 14
2.  Paul Kariya 5 7 12
3.  Saku Koivu 5 6 11
4. Valerij Kamenskij 5 5 10
5. Jari Kurri 4 6 10
6.  Magnus Svensson 8 1 9
7.  Miko Mäkelä 5 4 9
8.  Igor Fedulov 4 5 9
9.  Jere Lehtinen 3 5 8
10. Andrej Kovalenko 3 5 8
         

Konečné pořadí

1. Kanada
2.  Finsko
3. Švédsko
4. USA

Mohlo by vás zajímat

 

MS v hokeji 1993

 

MS v hokeji 1992