MS v hokeji 1969

Mistrovství světa v hokeji v roce 1969 bylo 36. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve švédském Stockholmu. Z vítězství se radovali hokejisté Sovětského svazu, druhé bylo Švédsko a třetí Československo. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy.

Kateřina Kubatková

Kateřina Kubatková

MS v hokeji 1969

Mistrovství světa v hokeji v roce 1969 bylo 36. světovým šampionátem v pořadí a probíhalo ve švédském Stockholmu. Z vítězství se radovali hokejisté Sovětského svazu, druhé bylo Švédsko a třetí Československo. Současně s MS šlo také o mistrovství Evropy.


Termín a místo konání

Turnaj proběhl od 15. do 30. března 1969 ve švédském Stockholmu. Původně mělo tento světový šampionát pořádat Československo, ale po invazi vojsk Varšavské smlouvy se pořadatelství zřeklo. Skupiny B a C hrály svá utkání v Jugoslávii ve městěch Skopje a Lublaň.

Systém turnaje

Na turnaji bylo celkem dvacet mužstev rozdělených do tří výkonostních skupin. V té nejlepší bylo šest týmů, které nově hrály dvoukolovým systémem každý s každým. O medaile se bojovalo pouze ve skupině A, ve zbylých dvou skupinách se hrálo pouze o umístění.

Skupiny

SKUPINA A

SSSR
ČSSR
Kanada
Švédsko
Finsko
USA

 

SKUPINA B

NDR
SRN
Jugoslávie
Itálie
Norsko
Rumunsko
Rakousko
Polsko

 

SKUPINA C

Japonsko
Švýcarsko
Maďarsko
Nizozemsko
Bulharsko
Dánsko

Soupiska Československa

Brankáři: Miroslav Lacký, Vladimír Dzurilla.

Obránci: Josef Horešovský, Jan Suchý, Vladimír Bednař, František Pospíšil, Oldřich Machač.

Útočníci: Jozef Golonka, Jan Hrbatý, Jaroslav Holík, Václav Nedomanský, Richard Farda Jan Havel, Jaroslav Jiřík, Josef Černý, František Ševčík, Josef Augusta, Jiří Holík, Jan Klapáč.

Trenéři: Jaroslav Pitner, Vladimír Kostka.

Cesta Československa

Československo nejprve nsrazilo na výběr Kanady, který porazilo poměrem 6:1. Vysoko zvítězilo i nad USA, konkrétně 8:3. Dále porazilo Finsko 7:4. První prohru na turnaji zapsal výběr Pitnera a Kostky se Švédskem, na které nestačil 0:2. Po této prohře si však Čechoslováci spravili chuť vždy cennou výhrou nad sovětským svazem, který porazili 2:0. Poté následovala další výhra nad Kanadou, tentokrát 3:2, nad Finskem 4:2, nad USA 6:2, nad SSSR 4:3. Ani druhý zápas se Švédskem Čechoslovákům nevyšel a prohráli 0:1.

Nejlepší hráči turnaje

Nejlepším brankářem byl Švéd Leif Holmqvist. Nejlepším obráncem Čechoslovák Jan Suchý a útočníkem Ulf Sterner ze Švédska.

ALL STARS

Brankář: Vladimír Dzurilla
Levý obránce: Lennart Svedberg
Pravý obránce:  Jan Suchý
Levé křídlo:  Anatolij Firsov
Centr: Ulf Sterner
Pravé křídlo: Václav Nedomanský
   

Kanadské bodování

Poř.   Branky Asistence Body
1.  Anatolij Firsov 10 4 14
2. Boris Michajlov 9 5 14
3. Ulf Sterner 9 5 14
4. Jaroslav Holík 4 10 14
5. Valerij Charlamov 6 7 13
6. Stig-Göran Johansson 6 6 12
7. Václav Nedomanský 9 2 11
8. Lars-Göran Nilsson 6 5 11
9. Alexandr Malcev 5 6 11
10. Jan Suchý 5 4 9
         

Konečné pořadí

1. SSSR
2. Švédsko
3. ČSSR
4. Kanada
5. Finsko
6. USA