Fortuna liga: Informace o soutěži, systém, termíny


Důležité termíny Fortuna ligy

Letošní ročník české nejvyšší fotbalové soutěže odstartoval 22. července 2023. Utkání Fortuna ligy trvají od prvního dne základní části do 17. prosince 2023. Poté následuje krátká zimní přestávka a jarní část startuje 10. února 2024. Poslední zápasy základní části se odehrají v rámci 30. kola 27. dubna 2024. Nadstavbová část bude probíhat od 4. do 26. května 2024. Úvodní utkání baráže o nejvyšší tuzemskou fotbalovou soutěž jsou v plánu na 30. května 2024. Odvetná utkání baráže budou následovat 2. června 2024.

Systém soutěže

Ve Fortuna lize je celkem 16. týmů, které se v základní části utkají každý s každým jednou doma a jednou na hřišti soupeře. Po odehrání základní části se týmy rozdělí podle umístění na tři skupiny: skupina o titul, skupina o umístění a skupina o záchranu. Do skupiny o titul postoupí celky umístěné po základní části na 1. - 6. místě, o umístění budou hrát týmy na 7. - 10. příčce. O záchranu budou bojovat celky umístěné na 11. místě a níže.

Jak se hraje nadstavba Fortuna ligy?

Do nadstavby Fortuna ligy se počítají všechny zápasy po uplynutí základní části. Skupina o titul odehraje celkem pět kol, první kolo bude probíhat 4. - 5. května 2024. Celky odehrají každý s každým jeden zápas a získané body se přičítají k těm ze základní části. Kluby umístěné na 1. - 3. místě odehrají na domácím hřišti tři utkání, zbylé týmy čekají v domácím prostředí dva zápasy.

Skupina o umístění hraje vyřazovacím způsobem na dvě utkání, 7. nastoupí proti 10. a 8. proti 9. První zápasy se hrají na stadionu hůře postaveného týmu. Vítězná družstva z dvojutkání postupují do finále soutěže. Vítězný celek se následně utká s čtvrtým/pátým týmem skupiny o titul.

Kdo sestupuje z Fortuna ligy?

Skupina o záchranu hraje jednokolovým systémem každý s každým. Klubům zůstává počet bodů získaný v základní části. Tým umístěný na poslední příčce automaticky sestupuje do Fortuna národní ligy. První tým FNL postupuje přímo do Fortuna ligy. Celky umístěné na 14. a 15. místě po nadstavbové části sehrají baráž s týmy umístěnými ve F:NL na 2. a 3. místě. Vítězové těchto dvojutkání získají právo na účast ve Fortuna lize. Poražení získají právo na účast ve Fortuna národní lize.

Rekordy Fortuna ligy

Nejlepší střelci Fortuna ligy

Nejvíce branek v historii Fortuna ligy nastřílel David Lafata, jenž má na kontě úctyhodných 198 gólů, které vsítil v dresu Českých Budějovic, Jablonce a pražské Sparty. Na druhé příčce se se 134 trefami nachází sparťanská legenda Horst Siegl. Bronzová příčka patří Liboru Doškovi, který v nejvyšší tuzemské fotbalové soutěži zaznamenal 125 branek.

Nejlepší asistenti Fortuna ligy

Nejlepším asistentem v historii Fortuna ligy je aktuálně Pavel Horváth, který má na kontě 106 asistencí. Za ním je v tabulce s dvaaosmdesáti asistencemi Bořek Dočkal. Na třetím místě je Rudolf Otepka, jenž má na kontě 71 asistencí.

Nejstarší hráči Fortuna ligy

Historicky nejstarším hráčem hrajícím nejvyšší fotbalovou soutěž v Česku je stále hrající Josef Jindřišek, který ve věku 42 let (údaj k 2. 1. 2024) nastupuje v dresu Bohemians Praha 1905. Druhým nejstarším hráčem je dnes už nehrající Pavel Zavadil, který ve Fortuna lize nastupoval až do věku 42 let a 7 měsíců. O tři měsíce méně bylo třetímu nejstaršímu hráči Jaromíru Blažkovi. Toho ale velmi rychle může překonat Tomáš Hübschmann, kterému schází pouhý měsíc.

Sledujte nás na sociálních sítích

Pokud chcete mít přístup k novým informacím, článkům a videím jako první, tak nás sledujte také na Facebooku, Instagramu a TikToku! 

Facebook Instagram TikTok

Staňte se členy naší komunity na Facebooku

Přihlaste se do naší skupiny "Pomáháme si v sázení - sazeni.online.eu" a mějte přístup ke všem novinkám ze světa sázení, sdílejte s ostatními členy vaše zkušenosti a pomáhejte si navzájem!

Pomáháme si v sázení - sazeni.online.eu