ATP Paris Masters 2022: informace, historie, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

ATP Paris Masters 2022: informace, historie, live stream


Letošní tenisová sezóna pomalu spěje ke svému finiši a po zrušeném Masters v Shanghai čeká tenisové fajnšmekry posledních pár turnajů okruhu ATP. Jedním z nich je i Rolex Paris Masters. Turnaje by se měla zúčastnit kompletní tenisová špička, snad jen s výjimkou stále se zotavujícího Alexandera Zvereva. Dorazit by tedy měl také novopečený otec Rafael Nadal. Triumf z roku 2022 obhajuje srbský tenista Novak Djokovič, který je zároveň doposud nejúspěšnějším hráčem turnaje v jeho historii s šesti tituly na svém kontě.

Rolex Paris Masters

  • Místo konání: Paříž, Francie
  • Termín: 31. 10. – 6.11. 2022
  • Kategorie: ATP Masters 1000
  • Povrch: Tvrdý povrch v hale
  • Největší favorité: Novak Djokovič , Daniil Medveděv
  • Prize money: 5,415,410 €
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na ATP turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Los: 
  • Oficiální web: www.rolexparismasters.com/uk
  • Ředitel turnaje: Cédric Pioline
Paris Masters

                                                                                                                                                                                                                                                      zdroj: scroll.in

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje  

Turnaj byl založen již v roce 1968 a od samého počátku se hraje ve francouzském hlavním městě Paříži. Událost patří k nejvýznamnějším každoročním tenisovým akcím, spadá totiž do prestižní kategorie Masters, výše už jsou v tenisovéé hiearchii jen grandslamy.

Název turnaje se v průběhu let několikrát změnil. Do konce 90. let ho mohli tenisoví příznivci znát pod jménem Paris Open, od roku 2000 se událost přejmenovala na Paris Masters, tento název se však udržel jen dva roky. V roce 2002 totiž vstoupil do turnaje silný sponzor BNP Paribas, pod jehož hlavičkou se až do roku 2016 pařížský turnaj konal. Současný název Rolex Paris Masters je platný od roku 2017.

Co se týká povrchu, na kterém v Paříži hrají Rafael Nadal a spol., tak se jedná o tvrdý povrch, který byl až do roku 2011 považován za jeden z vůbec nejrychlejších na okruhu ATP. Kvůli rozhodnutí mužské tenisové organizace však následně došlo k upravení povrchu, konkrétně k jeho výraznému zpomalení. Na turnaji se tak začali prosazovat ne vyloženě antukáři, ale určitě hráči, kterým vyhovují spíše pomalejší podmínky. Do té doby byl dobrým receptem na úspěch v pařížském Masters především agresivní styl servis-síť.

Barevné provedení kurtu se v posledních letech ustálilo na zeleno–šedé kombinaci. Přičemž zelená barva odkazuje na hlavního sponzora turnaje, švýcarskou hodinářskou firmu Rolex, která zajišťovala časomíru pro akci již od roku 2007.

Rekordní návštěvu zažil pařížský turnaj v roce 2012, když přišlo do hledišť během jednoho týdne 134 126 tenisových fandů. Byl to také první rok ve funkci ředitele turnaje pro Yannicka Noaha, kterého vystřídal v roce 2022 další bývalý špičkový tenista z Francie Cédric Pioline.

Zajímavostí je skromný výčet vítězů obou pařížských turnajů, tedy jak podzimního halového Masters, tak antukového grandslamu French Open, konaného na přelomu května a června. Do roku 2022 uspěla v obou turnajích pouze čtveřice hráčů. Jsou jimi Ilie Nastase, Andre Agassi, Roger Federer a Novak Djokovič. V jedné sezóně to pak dokázali všichni jmenovaní s výjimkou Federera.

Dějiště turnaje

Pařížský prestižní turnaj kategorie Masters se koná v světoznámé sportovní hale nazvané Accor Arena, ležící na pravém břehu Seiny. Tenisovým a sportovním příznivcům vůbec, ale bude povědomý spíše její dřívejší název – Bercy

Výstavba arény začala počátkem 80. let a dokončena byla v prosinci 1983. Slavnostní otevření pak proběhlo 3. února 1984 pod dohledem tehdejšího pařížského starosty a budoucího francouzského prezidenta Jacquese Chiraca. Poprvé zde mohli sportovní fanoušci sledovat závod v dráhové cyklistice. Prvním koncertem se zde pro změnu prezentovala tehdejší populární německá rocková kapela Scorpions 29. února 1984.

Accor Arena

                                                                                                                                                                                                                                        zdroj: tennistripper.com

Celková plocha haly činí 55 000 m2 a její kapacita je variabilní v závislosti na konaném programu, kapacitní průměr Accor Areny je nicméně 17 000 diváků. Vzhled areny při pohledu zvenčí připomíná pyramidu a díky tomu, že uvnitř nejsou použity žádné podpůrné sloupy, je zde ideální viditelnost ze všech míst v hale.

Aréna je a v minulosti byla využívána nejen pro sportovní účely, ale konalo se zde například i velké množství koncertů popových zpěváků či rockových kapel. Kromě těchto akcí se v Accor Arena pořádají také různá politická, kulturní, nebo společenská setkání.

Poslední vítězové:
  • 2021: Novak Djokovič - Daniil Medveděv 4:6, 6:3, 6:3
  • 2020: Daniil Medveděv - Alexander Zverev 5:7, 6:4, 6:1
  • 2019: Novak Djokovič  - Denis Shapovalov 6:3, 6:4
  • 2018: Karem Khachanov - Novak Djokovič 7:5, 6:4
  • 2017: Jack Sock - Filip Krajinovič 5:7, 6:4, 6:1

Rekordy turnaje

  • Nejvíce titulů ve dvouhře: Novak Djokovič 6x (2009, 2013, 2014, 2015, 2019, 2021)
  • Nejvíce finále ve dvouhře: Novak Djokovič 7x (2009, 2013, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021)
  • Nejvíce po sobě jdoucích triumfů: Novak Djokovič 3x (2013, 2014, 2015)
  • Nejvíce odehraných zápasů: Novak Djokovič - 49
  • Nejvíce vyhraných zápasů po sobě: Novak Djokovič - 17
  • Nejvíce odehraných ročníků: Fernando Verdasco - 16

Na co vsadit?

Za největšího favorita pařížského turnaje považujeme jednoznačně srbského tenistu Novaka Djokoviče, který prohrál v soutěžním zápase naposledy (nepočítáme-li prohru v Laver Cupu proti Auger-Aliassi) ve čtvrtfinále antukového French Open proti Rafaelovi Nadalovi. A to je již téměř pět měsíců. Následoval titul z grandslamového Wimbledonu, poté sice musel Djokovič komplet vynechat tour na amerických betonech včetně US Open kvůli neočkování proti koronaviru, ale na halovou část sezóny se vrátil opět v plné parádě. Nejdříve triumfoval na přelomu září a října bez ztráty setu v izraelském Tel-Avivu a o týden později také v Astaně. A zejména v Kazachstánu se jednalo o poměrně kvalitně obsazený turnaj, kde startoval například Stefanos Tsitsipas, nebo Daniil Medveděv, který Srbovi vzdal v semifinále za stavu 1:1 na sety. Aby toho nebylo málo, Novak je také rekordmanem v počtu trofejí právě z Rolex Paris Masters, když zde zvedl nad hlavou vítězný pohár už v šesti ročnících. Od roku 2013 se srbský tenista při svých pařížských startech dokonce je v jednom případě (2016) neprobojoval do finále a zároveň obhajuje na zdejším Masters loňský titul. O největším favoritovi letošního Rolex Paris Masters zkrátka nemůže být pochyb.

Loňští finalisté Medveděv s Djokovičem

                                Medveděv s Djokovičem, aneb vítězové posledních dvou ročníků Rolex Paris Masters           zdroj: leparisien.fr

Dvojnásobný ruský finalista Rolex Paris Masters a vítez turnaje z roku 2020 Daniil Medveděv letos neprožívá úplně povedenou sezónu. Koncem února se sice stal poprvé v kariéře světovovu jedničkou a narušil tak dlouholetou hegemonii Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče, ale jinak v letošní sezóně končí na turnajích většinou ve čtvrtfinále, případně semifinále. Výjimkou budiž dvě finále z travnatých turnajů a také z Australian Open na začátku roku. Ne že by to byly katastrofální výsledky, přesto od aktuální čtyřky čekáme o něco větší kvalitu. Zvláště v porovnání s veleúspěšným loňským rokem. Možná se tedy ptáte, proč by měl být Medveděv favoritem na Rolex Paris Masters? Je to hlavně proto, že na tvrdých površích potažmo v halách, hraje Daniil svůj nejlepší tenis a v Paříži to zkrátka umí. Na začátku října v Astaně byl jen dva míčky od vítězství nad srbskou mašinou Djokovičem a také podmínky na Paris Rolex Masters mu budou hrát do karet. Hraje se zde na tvrdém, ale ne moc rychlém povrchu a to je kombinace, která Rusovi svědčí nejvíce.

Kalendář turnajů Masters pro rok 2022

         
   DATUM  TURNAJ  POVRCH  
   10. – 20. března  Indian Wells (USA)    Tvrdý povrch  
   23. března – 3. dubna  Miami Open (USA)      Tvrdý povrch  
   10. – 17. dubna  Monte Carlo (Monaco)       Antuka  
   1. – 8. května  Madrid Open (Španělsko)       Antuka  
   8. – 15. května  Italian Open (Itálie)    Antuka  
   7. – 14. srpna  Canada Open (Kanada)      Tvrdý povrch  
   14. – 21. srpna  Cincinnati  Masters (USA)       Tvrdý povrch  
   9. – 16. října  Shanghai  Masters (Čína)    Tvrdý povrch  
   31. října – 6. listopadu  Paris Masters (Francie)    Tvrdý povrch – hala  
         

Oficiální kanály Rolex Paris Masters

ATP tour v televizi

Špičkový mužský tenis si mohou jeho příznivci vychutnat na několika televizních kanálech, které jsou ale ve většině případů placené. Níže uvádíme seznam TV stanic, které během roku vysílají turnaje ATP.

ATP tour online (v sázkových kancelářích)

Mužské tenisové turnaje jsou k vidění také prostřednictvím online živých přenosů na stránkách sázkových kanceláří. U našich partnerských sázkových kanceláří si pak příznivci sázení mohou vsadit na libovolný turnaj, či zápas konaných pod hlavičkou ATP, včetně live sázek.

ATP tour live stream

Další možností jak sledovat vaše oblíbené hráče přímo v akci, jsou live streamy na internetových stránkách. Tuto možnost nabízí například i oficiální stránky ATP tour, kde si po zaplacení předplatného můžete vychutnávat světový tenis po celý rok a na různých typech zařízení(Apple Tv, Chromecast, Xbox, PS, Android TV atd.). Živé přenosy poskytuje také web livestream.com, kde se dají tenisové bitvy shlédnout zdarma. Třetím do party je pak web tennistv.com, který nabízí své služby prostřednictvím placeného členství.

Na internetu existují také nejrůznější weby nabízející tenisové přenosy zdarma, ale nevýhodou je zde většinou nepříliš kvalitní obraz, či množství reklam.