Zemřela česká legenda Dakaru Karel Loprais


Ve věku 72 let odešel do automobilového nebe český závodník a šestinásobný vítěz rallye Dakar Karel Loprais. Poslední rozloučení s Karlem Lopraisem proběhne 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm. 

Monsieur Dakar

Karel Loprais se ve své bohaté kariéře zúčastnil mezi lety 1986 - 2006 celkem devatenáckrát prestižní rallye Dakar, kterou dokázal hned šestkrát vyhrát a jedenáctkrát skončil na stupních vítězů. Naposledy se mu to povedlo v roce 2001 s posádkou Petr Hamerla a Josef Kalina. Všechny své triumfy spojil s kopřivnickou Tatrovkou, kde ještě před závodnickou kariérou pracoval jako zkušební řidič. V roce 1994 si vysloužil přezdívku Monsieur Dakar - Pan Dakar, to když místní rallye vyhrál a zároveň dojel na šestém místě v kategorii auto-kamion. Dodnes je tento kombinovaný úspěch unikátem. 

Nejlepší momenty Karla Lopraise:

Skromný pracant, který inspiroval okolí

A jak na Karla Lopraise vzpomíná jeho okolí, nebo závodníci, které ovlivnil? Synovec Aleš Loprais k smrti strýce řekl: „Opustil nás muž, který obecně šetřil slovy, a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti.“ Závodník Martin Prokop, který se momentálně chystá na aktuální ročník Dakaru, se vyjádřil na adresu české legendy takto: „Chci mu poděkovat za to, že pro celou českou komunitu udělal mravenčí práci a udělal u nás Dakar slavným. Prošlápl tak všem nám závodníkům cestu k publiku a fanouškům. Jeho vystupování a jeho výkony ohromily spoustu českých a slovenských fanoušků a my je nyní jen následujeme!“ Dlouhá léta byl Lopraisovým navigátorem Josef Kalina, který se v Džiddě připravuje na sobotní start Rallye Dakar v kategorii Klasik. K smrti Karla Lopraise prohlásil: „Umřel mi můj nevlastní bratr, to je samo o sobě tragédie..., a teď jsme ještě tady, daleko. Faktem je, že on nás vidí a my pojedeme za něj.“ 

Ocenění od prezidenta

Ve své dlouhé a úspěšné kariéře nesbíral Karel Loprais vavříny pouze v závodech. V roce 2000 byl spolu s Františkem Šťastným vyhlášen vítězem hlasování o českého automobilového a motocyklového závodníka století. Třikrát zvítězil v anketě Zlatý volant - kategorii rallye. Ocenění se dočkal i na politické půdě. Od prezidenta Miloše Zemana obdržel v roce 2017 medaili Za zásluhy.