WTA pozastavila turnaje v Číně


K ráznému kroku se odhodlal šéf ženské tenisové asociace WTA Steve Simon. S okamžitou platností se rozhodl pozastavit všechny turnaje ženského okruhu konané v Číně. Reaguje tak na neochotu tamní vlády prošetřit obvinění vznesené bývalou deblovou světovou jedničkou Pcheng Šuaj.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Zmizení Pcheng Šuaj

Celá kauza se rozhořela teprve před měsícem. Poté, co čínská tenistka vznesla obvinění ze sexuálního napadení na bývalého významného funkcionáře tamního režimu, na několik dní zmizela. Ačkoli se poté opět na veřejnosti objevila, stále panují pochybnosti týkající se její svobody. Všechny poznámky ohledně cenzury a nesvobody tenistky čínská strana popírá a celou kauzu považuje za zpolitizovanou.

Pozastavení turnajů v Číně

V reakci na celou aféru se tak nyní WTA slovy svého prezidenta rozhodla pozastavit konání turnajů v Číně. O jak razantní krok jde, svědčí také to, že odhadem právě turnaje v této krajině přinášejí WTA zhruba 30 % příjmů. Na čínský trh se ženský tenis začal dostávat v roce 2008, tehdy se zde konaly pouhé dva turnaje. V roce 2019 už to bylo turnajů jedenáct, včetně sezonního zakončení Turnaje mistryň v Šen-čenu, jenž má obří dotaci 14 milionů dolarů. Steve Simon navíc prohlásil, že záleží na ochotě čínské strany spolupracovat, zda budou turnajové klání ženského tenisu v Číně pozastaveny jen pro rok 2022. Ve hře je totiž varianta, že bojkot může trvat i několik let.

Zdroj: republicworld.com

Ostatní hráči postup WTA schvalují

V odezvě na rozhodnutí prezidenta WTA se na sociálních sítích strhla bouřlivá vlna pozitivních reakcí. Nicolas Mahut ve svém tweetu například vyzývá, aby ATP postupovala podobně. S pochvalou pro WTA přispěchala i mužská tenisová jednička Novak Djokovič nebo vítězka Wimbledonu Petra Kvitová. Svou podporu čínské tenistce již dříve vyjádřila i bývalá světová jednička Serena Williamsová.

Sportaza nabízí 100% vstupní bonus !