Winter Classic v -21° aneb když i led musí být vyhřívaný

Roman Mráz

Roman Mráz

Winter Classic v -21° aneb když i led musí být vyhřívaný


Letošní první utkání pod širým nebem v NHL se konalo na stadionu Target Field v americkém Minneapolisu. Nastoupily proti sobě týmy Minnesoty Wild a St. Louis Blues. Ledové utkání navštívilo téměř 39 tisíc fanoušků, kteří se stejně jako hráči museli pořádně obléci. Hrálo se totiž v -21°C.

První Winter Classic pro Minnesotu

Winter Classic je v zámoří svátek. Hokejový svátek pod širým nebem. Ostatně, výrok útočníka Jordana Kyry ze St. Louis asi vystihuje nejlépe auru těchto zápasů: „Je to neuvěřitelné. Kdykoliv hrajete Winter Classic, je to prostě cool. Jako malé dítě jsem vždycky snil o tom, že si Winter Classic zahraju.“ Od roku 2008 se koná každý rok. Výjimkou byla loňská sezóna, kdy byla tato tradice přerušena kvůli koronaviru. A tak se utkání mezi Minnesotou Wild a St. Louis Blues přesunulo na letošní 1. leden. Minnesota se těšila na své první Winter Classic, zatímco St. Louis už mělo jednu zkušenost z roku 2017, tehdy zvítězilo nad Chicagem Blackhawks 4:1.

Pohled na Winter Classic z dronu:

Hodně gólů, ještě více diváků

Samotné utkání muselo zmrzlé diváky bavit a snad i trochu zahřát. Padlo deset branek a St. Louis zvítězilo nad Minnesotou v poměru 6:4. Hlavní hvězdou byl již zmiňovaný Jordan Kyra, krerý si připsal dva góly a dvě asistence. Utkání přihlíželo na vyprodaném stadionu 38 519 diváků a i když to vypadá na první pohled jako pořádná návštěva, věřte, že v historii Winter Classic se jedná o jednu z nejnižších návštěv vůbec. Jen v roce 2010 přišlo na tuto hokejvou atrakci méně divaků. To jen dokládá, jak oblíbené jsou hokejové venkovní zápasy v NHL. V roce 2014 zavítalo na Michigan Stadium přes 105 tisíc hokejových nadšenců, kteří sledovali zápas mezi Torontem Maple Leafs a Detroitem Red Wings. Je to dosavadní platný divácký rekord Winter Classic. Letošní utkání se do historie zapsalo jiným rekordním číslem a sice teplotním.

                                                                                                                                                                                                                              zdroj: ftw.usatoday.com

Když je taková zima, že musí být vyhřívaný i led

Při zahajovacím buly bylo naměřeno neuvěřitelných -21 °C. Dosavadní rekord byl z roku 2003 při Heritage Classic, kterého se zúčastnili Edmonton Oilers a Montreal Canadiens. Tehdy spadla rtuť teploměru na -18 °C. Prakticky cokoliv na stadionu s výjimkou diváků, muselo být vyhřívané. Střídačky, trestné lavice a kvůli parametrům NHL kupodivu i led samotný. Ideální teplota ledu je podle stanov NHL mezi minus pěti a minus čtyřmi stupni Celsia. Jenže led v Minnesotě byl chladnější a tak ho museli organizátoři přikrývat dekami, aby dosáhl požadované teploty. Místo vody, která by v takové zimě za chvíli zmrzla, měli hráči v lahvích připravený kuřecí vývar. Brankář Cam Talbot si pro jistotu vzal na hlavu kulicha. Útočník Marcus Foligno si pro změnu nebyl jistý, jestli se náhodou neocitl na severním pólu a hledal zimního medvěda: „Vážně chcete vědět, jaká byla zima? Každou chvíli jsem se otáčel přes rameno, jestli náhodou neuvidím ledního medvěda.“ Podmínky si ale jinak samotní hráči pochvalovali: „Bylo to skvělé, NHL odvedla výbornou práci.“ pochválil pořadatele Ryan O’Reilly.