Wimbledon 2022: informace, favorité, live stream

Roman Mráz

Roman Mráz

Wimbledon 2022: informace, favorité, live stream


Letošní vydání jediného grandslamu hrajícího se na trávě bude v pořadí již 135. v jeho historii. Turnaj začne v pondělí 27. června a skončí v neděli 10. července mužským finále. Prestižní grandslamový turnaj bude poznamenán neúčastí ruských a běloruských tenistů i tenistek z důvodu ruské agrese na Ukrajině, kvůli čemuž se v turnaji nebudou hráčům udělovat body do žebříčku ATP a WTA. Ve Wimbledonu se naproti tomu budou letos rozdávat rekordní odměny. Loňský triumf obhajuje Srb Novak Djokovič, mezi ženami vyhrála loni Australanka Ashleigh Barty. Ta však v zimě ukončila kariéru a titul tak obhajovat nebude. 

Wimbledon 2022 přehled:

  • Místo konání: Londýn, Velká Británie
  • Termín: 27. června - 10. července
  • První ročník: 1877
  • Kategorie: Grandslam
  • Největší favorité: Novak Djokovič , Rafael Nadal , Matteo Berrettini
  • Největší favoritky: Iga Swiatek , Karolína Plíšková , Simona Halep 
  • Povrch: Tráva
  • Prize money: 40,3 mil. Ł 
  • Ředitel turnaje: Ian Hewitt
  • Sázkové kanceláře: Kurzy na Wimbledon turnaje najdete u všech sázkových kancelářích
  • Sázkové příležitosti: spousta zápasů přináší obrovské množství sázkových příležitostí. Wimbledon je bezpochyby nejprestižnějším z Grand Slamů, tudíž bude k mání i spousta sázek, které běžně nebývají v tenisové nabídce; samozřejmostí je i velké množství live sázek.
  • Los: www.wimbledon.com/en_GB/draws/index.html?event=MS
  • Oficiální web: www.wimbledon.com
Kurty ve Wimbledonu

zdroj: desevanstennis.com

Historie, pozadí a zajímavosti turnaje

Londýnský grandslam je známý svou velice bohatou historií a současně také stále lpí na dodržování tradic. Turnaj se hraje na travnatých dvorcích v All England Clubu vždy na přelomu června a července, přičemž první ročník se konal v roce 1877. Za tuto dobu se Wimbledon nekonal pouze v období 1 .světové války (1915-19), následně v letech 2. světové války (1940-45) a naposledy přišli tenisoví fanoušci o Wimbledon v roce 2020, kdy byl turnaj zrušen kvůli koronaviru.

Vítěz mužské dvouhry získá pozlacený stříbrný pohár, který nahradil v roce 1887 původní trofej „Field Cup“ respektive později udělovanou „Challenge Cup“. Ženská vítězka Wimbledonu dostane pro změnu „mísu Venus Rosewater“, která je ozdobena mytologickými prvky.

Trofej pro vítěze ženské a mužské dvouhry ve Wimbledonu

                                         Vlevo trofej pro ženskou vítězku, vpravo pro mužského vítěze Wimbledonu     zdroj: ft.com

Důležitými roky pro tenisový Wimbledon byly také 2006 a 2019. V prvním případě se začalo při zápasech používat tzv. „jestřábí oko“, které kontroluje místo dopadu míčku. V druhém případě došlo k rozhodnutí, že za stavu 12:12 v pátém rozhodujícím setu se bude hrát sedmibodový tiebreak.

Tradice

Jak jsme již zmínili, ve Wimbledonu jsou s nadsázkou stále na prvním místě tradice. Například šatny v All England Clubu jsou původní dřevěné a celý areál společně se samotnými kurty je prost jakýchkoliv reklam.

Další tradice se týká oblečení tenistů a tenistek. Ti totiž musí své wimbledonské zápasy odehrát v převážně bílých úborech. Toto pravidlo bylo zavedeno v roce 1963 a od roku 1995 je povinnost nosit bílou ještě striktnější, protože od tohoto roku musí být oblečení tenistů zcela bílé.

Velice populární je také během turnaje místní zvyk podávání jahod se šampaňským. Samotných jahod se sní během Wimbledonu údajně neuvěřitelných 33 tun. Alkoholického šumivého nápoje se pro změnu vypije přes 10 000 litrů.

K Wimbledonu patří jahody

zdroj: thejakartapost.com

K tradicím patřila dlouhá léta také volná neděle na konci prvního hracího týdne Wimbledonu. Ta však byla loni zrušena a turnaj se tak hraje nepřetržitě během všech čtrnácti dní.

Tradice slavnostní večeře vítězů byla zavedena roku 1977, společně s tancem pro šampiony mužské a ženské dvouhry.

Některé tradice dříve dodržované v All England Clubu však dnes působí spíše kontroverzně. Jednou z nich byl například zákaz hraní pro tenisty tmavé pleti, kteří měli vstup do areálu zakázán až do roku 1951. Podobně na tom byli také židovští tenisté, těm bylo umožněno zahrát si ve wimbledonském areálu až v roce 1952.

Královská rodina

Se slavným wimbledonským grandslamem je úzce provázána také britská královská rodina, která nad turnajem drží patronát. Od roku 2016 je patronkou Wimbledonu vévodkyně Catherine. Prezidentskou funkci ve Wimbledonu vykonával v rozmezí mezi roky 1969-2021 dlouhých 52 let pro změnu princ Edward, vévoda z Kentu. Královská rodina má na Centre Court také svoje VIP sezení nazvané Royal Box.

Královská rodina na zápase ve Wimbledonu

                                          Britská královna Alžběta II. na zápase během Wimbledonu 2010               zdroj: wimbledon.com

Dříve měli hráči povinnost se členům královské rodiny při příchodu, nebo odchodu z kurtu, uklonit. Tento zvyk však v roce 2003 zrušil princ Edward, vévoda z Kentu. Nyní se tak děje pouze v případě, že je na zápase přítomen buď princ Edward, nebo královna Alžběta II.

Dějiště turnaje:

Zápasy Wimbledonu se konají v londýnském areálu nazvaném All England Club. Klub jako takový byl založen již v roce 1868 ve Worple Road a první tenisové mistrovství se zde odehrálo roku 1877. Na současnou adresu v Church Road se klub přestěhoval krátce po první světové válce v roce 1922. V samotném areálu se nachází celkem 40 travnatých kurtů, z nich 18 je určeno pro turnajové zápasy. K dispozi jsou hráčům také kurty s antukou, kryté kurty a dva kurty s umělým povrchem.

Největším kurtem ve Wimbledonu je Centre Court s kapacitou 15 000 míst. Jedná se zároveň o čtvrtý největší tenisový kurt na světě. Jeho původní kapacita 14 000 byla při přestavbě v letech 2007 a 2008 navýšena na současnou kapacitu. O rok později dostal Centre Court také zatahovací střechu, po které volali hráči i fanoušci z důvodu častých dešťových přeháněk, již delší dobu. Zatažení či následné vytažení střechy trvá 10 minut.

Centre court

                                                               Od roku 2009 se Centre Court pyšní zatahovací střechou                           zdroj: tennisnet.com

Druhým nejvýznamnějším kurtem v areláu All England Club po Centre Courtu je No.1 Court, jenž byl otevřen v roce 1997 a má kapacitu 12 345 míst.. Kromě zápasů londýnského grandslamu na něm hraje britská tenisová reprezentace také zápasy Davis Cupu. No. 1 Court nahradil původní kurt se stejným názvem, který stál v areálu již od dvacátých let minulého století. Stejně jako Centre Court má také druhý největší wimbledonský kurt zatahovací střechu a to od roku 2019. Střecha byla použita poprvé v témže roce při zápase mezi Coco Gauff proti Magdaléně Rybárikové.

No. 1 Court ve Wimbledonu

                                             Druhým největším wimbledonským kurtem je No. 1 Court                   zdroj: tennisworldusa.org

O dvanáct let mladší než No.1 Court je No.2 Court s kapacitou 4 000 míst. Ten hostil zápasy slavného grandslamu poprvé v roce 2009.

Vítězové mužské dvouhry posledních pěti let:

  Čeští vítězové Wimbledonu:

  • 1973: Jan Kodeš

Vítězky ženské dvouhry posledních pěti let:

  • 2021: Ashleigh Barty - Karolína Plíšková 6:3, 6:7(4), 6:3
  • 2020: turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019: Simona Halep - Serena Williams 6:2, 6:2
  • 2018: Angelique Kerber - Serena Williams 6:3, 6:3
  • 2017: Garbiňe Muguruza - Venus Williams 7:5, 6:0

  České vítězky Wimbledonu:

  • 1998: Jana Novotná
  • 2011: Petra Kvitová
  • 2014: Petra Kvitová

Rekordy turnaje:

Mužská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: Roger Federer 8x (2003-07, 2009, 2012, 2017)
  • Nejvíce titulů v řadě: Björn Borg (1976-80) a Roger Federer (2003-07), oba 5x 
  • Nejmladší vítěz: Boris Becker 17 let a 227 dnů (1985)
  • Nejstarší vítěz: Arthur Gore 41 let a 182 dnů (1909)
  • Nejstarší účastník: Jean Borotra 65 let a 10 měsíců (1964)
  • Nejdelší utkání: John Isner - Nicolas Mahut 11.05 hodin (1.kolo 2010)
  • Nejdelší finále: Novak Djokovič - Roger Federer 4.57 hodin (2019)
  • Nejvíce es: Goran Ivaniševič 212 (2001)

Ženská dvouhra:

  • Nejvíce titulů: Martina Navrátilová 9x (1978, 1979, 1982-87, 1990)
  • Nejvíce titulů v řadě: Martina Navrátilová 6x (1982-87)
  • Nejmladší vítězka: Lottie Dodo 15 let a 285 dnů (1887)
  • Nejstarší vítězka: Charlotte Cooper 37 let a 282 dnů (1908)
  • Nejdelší utkání: Chanda Rubin - Patricia Hy Boulais 3.45 hodin (2. kolo 1995)
  • Nejdelší finále: Lindsay Davenport - Venus Williams 2.45 hodin (2005)
  • Nejvíce es: Serena Williams 102 (2012)

Na co vsadit?

Mužská dvouhra:

Ačkoliv bude již 135. ročník Wimbledonu bez bodů do žebříčku ATP, tak z užší špičky budou chybět hráči buď z důvodu zákazu, nebo protože jsou zranění. Jmenovitě to jsou Daniil Medveděv, Andrey Rublev, Roger Federer a také Alexander Zverev. Oba Rusové nemohou v Londýně startovat kvůli zákazu ze strany wimbledonských organizátorů. Osminásobný wimbledonský šampion Roger Federer se fanouškům neukáže, jelikož je stále v rekonvalescenci po loňské operaci kolena. Zraněný je také Němec Alexander Zverev, který nedohrál semifinále na French Open proti Nadalovi kvůli poraněnému kotníku.

Mezi největší favority mužského turnaje bude bezesporu patřit Novak Djokovič společně s Rafaelem Nadalem. Srbský tenista zvítězil na londýnském pažitu v posledních třech konaných ročnících Wimbledonu. Turnaj tedy od roku 2017 nepoznal jiného šampiona než právě Djokoviče. Letos bude mít sice srbský hráč o možná trochu složitější výchozí pozici kvůli tomu, že neodehrál letos tolik turnajů, ale už na nedávném French Open ukázal, že se dokáže na grandslam dobře připravit i za těchto podmínek. Na druhou stranu Djokovič od konce dubna odehrál už čtyři turnaje a během nich bylo patrné postupné zlepšení jeho hry i výsledků. Na trávě je Djokovič navíc ještě o něco silnější, než na antuce a podle našeho soudu je to na wimbledonský triumf adept číslo jedna.

Loňský vítěz Wimbledonu Djokovič

                                                          Obhájí Novak Djokovič loňský titul?                                 zdroj: zeenews.india.com

Je pravda, že španělský tenisový toreador Rafael Nadal je na trávě asi nejvíce zranitelný, přesto si myslíme, že také on má reálnou šanci na zisk wimbledonského titulu. Po Djokovičovi asi největší. Jednak proto, že má letos formu jako zvon, když dokázal ovládnout mimo jiné jak Australian Open, tak i French Open. Navíc byl na londýnské trávě už pětkrát ve finále, z nichž vytěžil dva tituly. Je také znát, že poslední roky zapracoval na svém servisu, což je na rychlých travnatých kurtech, kde míček neodskakuje příliš vysoko, účinná zbraň. Zatím poslední představení ve Wimbledonu si Nadal odbyl před třemi roky. Tehdy vypadl v semifinále s Rogerem Federerem. Otázkou ovšem je, jak na tom bude španělský tenista po zdravotní stránce. Po vítězném French Open se totiž ukázalo, že celý turnaj hrál pod tišícími injekcemi, kvůli tzv. Müller-Weiss syndromu, který způsobuje Nadalovi velké bolesti v chodidle.

Co se týká mladých pušek, asi nelze přiliš očekávat, že by se podařilo některému z mladých hráčů letos prorazit a travnatý grandslam vyhrát, snad s výjimkou Itala Mattea Berrettiniho. Ten došel loni překvapivě až do finále, letos ovládl už travnatý turnaj ve Stuttgartu a aby toho nebylo málo, triumfoval před pár dny také na trávě v Queens Clubu. Za nás by byl mladý italský tenista zřejmě favoritem číslo tři. Naopak takový Stefanos Tsitsipas ještě nikdy ve Wimbledonu nepřešel osmifinále, Carlos Alcaraz vypadl loni ve druhém kole a na trávě má zatím minimum zkušeností. A na konec finalista nedávno skončeného French Open Casper Ruud v Londýně zatím vypadl dvakrát v 1. kole. Zkrátka travnatý povrch je natolik specifický, že vyžaduje naprosto odlišný pohyb a také timing úderů, aby tenista dokázal být na trávě úspěšný a z historie víme, že mnoho výborných hráčů si nikdy na specifickou hru na trávě nezvykne.

Ženská dvouhra:

Kdyby na začátku letošního roku neukončila svojí úspěšnou, ale krátkou kariéru Australanka Ashleigh Barty, patřila by bezesporu ve Wimbledonu k hlavním favoritkám. Loni zde získala titul, když ve finále uspěla proti Češce Karolíně Plíškové.

Barty porazila v loňském finále Plíškovou

                                                                                         Finále loňského Wimbledonu obstarala Barty s Plíškovou                       zdroj: tennis.com

Letošní forma předurčuje k wimbledonskému úspěchu momentální ženskou jedničku Igu Swiatek, která má za kalendářní rok 2022 na kontě už šest turnajových vavřínů. Jenže jak jsme psali o pář řádků výše, travnatý povrch je tak trochu jiný vesmír. Polská tenistka se na třetím grandslamu sezóny ukázala zatím pouze dvakrát. V roce 2019 zde vypadla v prvním kole, zatímco loni už z toho bylo osmifinále. Je také otázka, jestli si velké množství zápasů nezačne vybírat svou daň na formě Polky. Vždyť jsme teprve v polovině sezóny a Swiatek už má odehráno skoro 50 zápasů. Nicméně schopnosti a um má Swiatek bezesporu na to, aby v Londýně triumfovala.

Uspět by ve Wimbledonu mohla také Karolína Plíšková. Loni zde poznala finálovou atmosféru a v předchozích dvou ročnících vypadla shodně v osmifinále. Letos sice zatím neprožívá kdovíjak vydařenou sezónu, nicméně na trávě by se mohla odpíchnout k lepším budoucím výsledkům. Její kvalitní servis i razantní údery jsou na trávě určitě nebezpečnými zbraněmi a využít může i loňské finálové zkušenosti.

Dalšími adeptkami na úspěch by mohly být i bývalé wimbledonské vítězky Simona Halep, či Garbine Muguruza. I když v případě Španělky by to v kontextu letošní sezóny bylo asi velké překvapení. Kromě čtvrtfinále v Dubaji si Muguruza totiž připisuje jeden nezdar za druhým. To Halep je na tom o dost lépe. Na začátku roku vyhrála na turnaji v Melbourne a alespoň do čtvrfinále nedošla pouze ve dvou případech. Svůj triumf si ve Wimbledonu vychutnávala v roce 2019, k tomu byla v Londýně ještě dvakrát ve čtvrtfinále a jednou v semifinále.

Oficiální kanály Wimbledonu