Vítězem hokejového turnaje v Pekingu jsou Finové


Hokejisté Finska porazili ve finále olympijského turnaje Ruský olympijský výbor (ROV) 2:1 a získali poprvé v historii zlatou medaili z olympijských her v hokeji. Navázali tak na své medailové úspěchy z posledních dvou světových šampionátů. Bronzovou medaili si již včera zajistilo Slovensko po výhře nad Švédskem.

Střeleckou převahu zúročili Finové v první zlato

Finále olympijského turnaje proti sobě svedlo dohromady vítěze skupiny B - ROV a vítěze ze skupiny C - Finsko. V semifinále si ROV po výhře 2:1 poradil se Švédy a Finové zdolali Slovensko 2:0. Oba finaloví soupeři také během turnaje neokusili ani jednu porážku v základní hrací době. 

Ve finále šli jako první do vedení hráči ROV, když se prosadil v 8. minutě z přesilové hry Grigorenko. Na vyrovnání se čekalo do 24. minuty. Po lehkém nahození Pokky pustil trochu překvapivě puk za svá záda ruský gólman Fedotov. Ve třetí třetině byli mnohem nebezpečnější finští hráči, kteří svého soupeře přestříleli 10:3 a aktivita se jim nakonec vyplatila. Hned ve 41. minutě skóroval Bjorninen a po asistenci na úvodní gól si připsal už druhý bod v zápase. ROV se ještě v závěru pokusil o hru bez brankáře, ale bezvýsledně a Finsko tak mohlo slavit historicky první hokejové zlato z olympiády.

Sestřih z finálového zápasu Finsko - ROV:

Reakce hráčů:

Hráli jsme dobře. Stále jsme pracovali, měli jsme šance, ale udržet jednogólový náskok je vždy nejtěžší. Stačí, aby přišel špatný odraz... Teď je to úžasný pocit a velká čest. Snad teď nebudeme čekat na medaili dalších 70 let,“ - finský bek Petteri Lindbohm.

Neuvěřitelné. Nevím, co mám říkat. Zasloužili jsme si to,
- obránce Finska Valtteri Kemilainen.
 

Jeden gól,

- ruský útočník Vadim Šipačov odpovídal na otázku co rozhodlo ve finále. O moc sdílnější nebyl ani při hodnocení svého týmu: „Bez komentáře.“

Držel náš tým celý turnaj. Svými zákroky nás dostal do finále. Nebýt jeho, nebyli jsme tady. Celý turnaj byl neuvěřitelný. Byl určitě naším nejlepším hráčem. Strašně chtěl zlato. Je asi jediný z nás, kdo si ho opravdu zasloužil,

-  střelec jediného gólu ROV Michail Grigorenko vyzdvihl výkon gólmana Fedotova během turnaje.

Souboj o puk ve finále olympiády

zdroj: koreatimes.co.kr

Finále hokejového turnaje ZOH 2022:

        

Finsko - ROV 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Góly:

24. Pokka, 41. Bjorninen - 8. Grigorenko.

Sestavy:

Finsko:

Säteri (Olkinuora) – Hietanen, M. Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa (A) – Hartikainen, S. Manninen, Markus Granlund – Pakarinen, V. Filppula (C), H. Pesonen – L. Komarov, Joonas Nättinen, M. Aaltonen – M. Anttila (A), Björninen, Mäenalanen.

ROV:

Ivan Fedotov (T. Biljalov) – N. Nestěrov, Nikišin, Jelesin, J. Jakovlev (A), Vojnov, S. Tělegin, Šaripzjanov – K. Semjonov, Šipačov (C), Čibisov – Gricjuk, V. A. Tkačov, N. Gusev – D. Voronkov, P. Karnauchov, Slepyšev – Grigorenko, Andronov (A), S. Plotnikov – Kajumov.

 

All star turnaje:

Brankář: Patrik Rybár (Slovensko)

Obránci: Mikko Lehtonen (Finsko), Jegor Jakovlev (Ruský olympijský výbor) 

Útočníci: Juraj Slafkovský (Slovensko), Sakari Manninen (Finsko), Lucas Wallmark (Švédsko)

Nejužitečnější hráč turnaje: Juraj Slafkovský (Slovensko)