Vejmelka pochytal 46 střel a připsal si první nulu v NHL

Roman Mráz

Roman Mráz

Vejmelka pochytal 46 střel a připsal si první nulu v NHL


Arizona Coyotes dokázala porazit Winnipeg 1:0 a byla to zásluha především českého gólmana Karla Vejmelky. Ten nastoupil do čtrnáctého zápasu v této sezóně a pouze tři chycené střely ho dělily od překonání rekordu Thatchera Demka.

Winnipegu nestačilo na Vejmelku ani 46 střel

Asi bychom nenašli v historii moc zápasů, ve kterém stačilo vítěznému celku pouze patnáct střel za celý zápas. To je v průměru pět střel za jednu třetinu. Arizoně to tentokrát proti Winnipegu stačilo. Na druhé straně připravili Jets proti Vejmelkovi doslava kanonádu, když českého gólmana zasypali 46 pokusy. Ovšem Vejmelka byl nepřekonatelný a měl hlavní podíl na výhře svého týmu. Vyzdvihl ho i kouč Coyotes Andre Turigny: „Díky bohu, že jsme Vejmelku měli.“  Sám byl ze svého výkonu pochopitelně také potěšen: „V takový start bych ani nevěřil, o něčem takovém jsem jen snil. Pořád je to pro mě neskutečné. Užívám si každou minutu, snažím se hrát na sto procent a pomáhat týmu k výhrám,“  Zároveň ocenil hru svých spoluhráčů , kteří podle něj hráli dobře a zablokovali mnoho střel. 

Pouze tři zákroky od rekordu

Tímto výkonem si málem také připsal rekord v počtu zákroků při první vychytané nule. Pouze Thatcher Demko zvládl při své první nule lapit více puků, konkrétně 48. Bylo to loni v play-off. Nicméně, co se základní části týče, tam už se Vejmelka dělí o první místo s Danem Bouchardem. Český rekord v počtu zákroků bez obdržené branky drží kdo jiný, než Dominik Hašek. Ten v roce 1994 pochytal 70 ran proti New Jersey Devils.

Karel Vejmelka

Budoucí jednička Coyotes?

Zdá se, že bývalý gólman brněnské Komety chopil šanci za pačesy. Jednička Arizony Carter Hutton je mimo hru kvůli zranění a i když je to teprve druhé Vejmelkovo vítězství, dostává v brance více příležitostí, než jeho konkurent Scott Wedgewood. Na druhou stranu Arizona rozhodně nepatří k favoritům v západní konferenci NHL a nečeká se od něj velká porce vyhraných zápasů. I proto by mohl Vejmelka dostávat nadále důvěru a časem se třeba vypracovat na post klubové jedničky.