Valijevová ovládla krátký program. Její případ se stále řeší

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Valijevová ovládla krátký program. Její případ se stále řeší


Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová ovládla krátký program krasobruslařek a před čtvrtečním hlavním program je v čele. Případ jejího dopingového nálezu je však stále v šetření a neví se, zda-li i v případě vítězství bude ruské sportovkyni předán cenný kov.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Alibi s dědečkem s rozpadají

Když 8. února přišly výsledky dopingové zkoušky z prosincového národního šampionátu v ruském Petrohradu, svět teprve patnáctileté Valijevové se obrátil vzhůru nohama. V jejím těla byla nalezena látka trimetazidin, látka zvyšující průtok krve v srdci. Jelikož ruské laboratoře stále nemají akreditaci, musela vzorek prozkoumat laboratoř ve Stockholmu. Ta se však potýkala s problémy ohledně koronaviru a následnými bezpečnostními protokoly, které zapříčinily, že výsledky byly zveřejněny téměř dva měsíce od jejich přijetí.

Po krátkém zapírání z ruské strany se krasobruslařka nakonec přiznala, že látku do sebe dostala omylem tím, že spolkla prášky svého dědy. Tata verze se však rozpadá, jelikož před prosincovým odebráním vzorků nahlásila užívání dalších dvou přípravků, které zlepšují srdeční činnost. Ony preparáty v kombinaci se zmíněným trimetazidinem jsou podle šéfa USADA Travise Tygarta jasným znamením, že se děje něco nekalého. Přes všechny pochybnosti však pondělní soud rozhodl o tom, že Valijevová může zasáhnout do soutěže jednotlivců na olympijských hrách.

Zdroj: nydailynews.com

Valijevová stále největší favoritkou

I přes extrémní emoční náročnost Valijevová krátký program zvládla a před čtvrtečním hlavním programem je na prvním místě. Díky její stále nedořešené kauze však byla přijata opatření, která nemají v soutěži krasobruslařek obdoby. Mimo fakt, že se krátkého programu zúčastnilo o jednu sportovkyni více než je běžné, což staví Rusku do pozice jakéhosi ,,ducha“, který může být kdykoli vyškrtnut z výsledkové listiny, se navíc počítá s tím, že v případě, pokud se Valijevová umístí na jednom z prvních třech míst, nebude uspořádán slavnostní ceremoniál s předáváním medailí. O ten Ruska přišla i se svými krajankami, když ovládly soutěž družstev, kvůli dopingovému nálezu byl však ceremoniál zrušen.

Tipsport nabízí bonus pro nová sázkaře !