V neděli se jede cyklistická klasika Amstel Gold Race: přehled, trať, živé vysílání a další info

Roman Mráz

Roman Mráz

V neděli se jede cyklistická klasika Amstel Gold Race: přehled, trať, živé vysílání a další info


Holandská prestižní klasika Amstel Gold Race se letos vrací o týden dříve, než jsme byli zvyklí. Letošní 56. ročník bude startovat již 10. dubna a cyklisty čeká trať dlouhá celkem 254 kilometrů, na které je bude čekat 33 kopců s převýšením téměř 3 000 metrů. Česká cyklistika bude mít v holandské jednodenní klasice zastoupení v podobě Zdeňka Štybara.

Historie a profil trati Amstel Gold Race

První ročník nejvýznamnějšího nizozemského závodu se jel už v roce 1966 a je na programu každý rok v dubnu. Výjimkou byl rok 2020, kdy byl závod zrušen kvůli pandemii. V roce 1989 se stal součástí cyklistického Světového poháru a od roku 2008 spadá pod UCI World Ranking. Název této holandské klasiky je odvozen od pivovaru Amstel, který podnik sponzoruje. Amstel Gold Race je první z tzv. Ardenských klasik, po něm přijde na řadu ještě Valonský šíp a závod Lutych-Bastogne-Lutych. 

Startovat se bude v Maastrichtu v 10:20 dopoledne a do cíle se bude finišovat ve městě Valkenburg cca v 16:45. Letošního závodu se zúčastní celkem 18 týmů World Tour. Co se týká letošní trasy, tak pořadatelé se rozhodli její délku prodloužit o 40 km a na závodníky tak bude čekat trať dlouhá 254 km

Náročný bude také profil traťě, která skrývá 3000 m převýšení, přičemž nejnáročnější pasáže se skrývají až v závěrečné pětině závodu, kde na cyklisty čeká například přejezd přes Gulperberg, Kruisberg a Eyserbosweg s až 17% sklonem. Ještě o něco výživnější pak bude 1200 metrů dlouhé stoupání na Keutenberg se sklonem až 22%.

Mapu a profil tratě si můžete prohlédnout zde.

Amstel Gold Race

zdroj: cycling-online.com

Fortuna věří van der Poelovi, aneb na co vsadit v holandské klasice

Na koho se mohou diváci těšit v závodě Amstel Gold Race? Holandskou jednodenní klasiku pojede spousta zvučných jmen. Na startovním poli uvidíme například domácí hvězdu Mathieu Van der Poela z týmu Alpecin-Fenix, který zvítězil minulý víkend v závodě Kolem Flander a určitě zde bude patřit k největším favoritům. Holandský cyklista zvítězil mimo jiné na Amstel Gold Race už v roce 2019 a věří mu i sázková kancelář Fortuna, která vypsala na jeho vítězství kurz 2,85

Druhý nejnižší kurz je vypsán na Thomase Pidcocka z Velké Británie, jehož šance na prvenství v Amstel Gold Race odpovídají podle Fortuny kurzu 6,00. Brit ve službách Ineos Grenadiers si připsal letos doposud největší úspěch stejně jako Van Der Poel ve Flandrech, kde si dojel pro třetí místo. Na prestižním belgickém závodě Omloop Het Nieuwsblad z konce února vybojoval 18. příčku.

Počítat musíme také s Australanem Michaelem Matthewsem ze stáje BikeExchange-Jayco. Vítěz bodovací soutěže Tour de France z roku 2017 si letos připsal dvě čtvrtá místa v závodech Milán-San Remo a Challenge Vuelta Ciclista a Mallorca. Fortuna vidí jeho šance v Holandsku kurzem 9,00.

České barvy bude zastupovat Zdeněk Štybar ze stáje Quick Step-Alpha Vinyl, který pojede Amstel Gold Race potřetí. V předchozích dvou účastech se mu však závod nepodařilo dokončit. Na jeho triumf vypsala Fortuna kurz 400.

Původně byl na AGR přihlášen také majitel stříbrné medaile z loňské olympiády v Tokiu a jedna z největších hvězd současné silniční cyklistiky Wout van Aert. Jeho účast však nakonec zhatil covid-19 a belgická hvězda tak nebude moci obhajovat loňské prvenství.

Předchozí vítězové Amstel Gold Race:

  • 2021 - Wout Van Aert (Jumbo Visma)

  • 2020 - závod zrušen kvůli pandemii

  • 2019 - Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)

  • 2018 - Michael Valgren (Astana)

  • 2017 - Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)

Kde sledovat Amstel Gold Race

Fanoušci profesionální cyklistiky jistě ví, že na stanici Eurosport jim neunikne během sezóny téměř žádný důležitý závod. Ani Amstel Gold Race nebude vyjímkou. K dispozici bude také online přenos na aplikaci Eurosport Player.

Dobrou zprávou je, že holandská klasika poběží také na českém neplaceném kanálu ČT Sport, kde začne přenos ve 14:35 a na webu České televize se můžete podívat na online přenos celého závodu.

Další alternativou mohou být live streamy na stránkách našich partnerských sázkových kanceláří.