V Austrálii pokračuje komedie s vízy. Doplatila na to i česká tenistka Voráčová.

Roman Mráz

Roman Mráz

V Austrálii pokračuje komedie s vízy. Doplatila na to i česká tenistka Voráčová.


Česká tenistka Renata Voráčová nakonec na Australian Open nenastoupí, jelikož jí místní úřady odebraly vízum kvůli neuznání výjimky z očkování. Ve stejné situaci je i srbský tenista Novak Djokovič, který stále čeká v hotelu na výsledek svého odvolání proti rozhodnutí australských úřadů.

Voráčová se proti rozhodnutí neodvolá

Sitauce kolem udělování a odebírání víz v Austrálii nabírá na obrátkách a naposledy na to doplatila i Renata Voráčová, která původně dostala výjimku z očkování kvůli prodělání Covidu-19 před Vánoci: "Plus jsem měla nějaké zdravotní indikace. Takže jsem splňovala kritéria stanovená australským svazem." V Austrálii odehrála i jeden přípravný turnaj v Melbourne, kde s Polkou Katarzynou Piterovou prohrály v 1. kole s nizozemsko-australským párem Lesley Pattinamaová Kerkhoveová a Arina Rodionovová 2-6 4-6. Přesto si na ní australské úřady posvítily zpětně a vízum jí nakonec sebraly

Australský tenisový svaz v tom má hokej

Místo plnohotnodné přípravy před prvním grandslamem se tenisté musí v Austrálii potýkat s bizarními postoji místních úřadů kolem udělování výjimek z očkování a s tím souvisejícími vízi. Místo tréninku na kurtu tráví svůj čas posíláním e-mailů a vyřizováním telefonátů, aby se na kurt vůbec dostali. A i když víza dostanete, tak vyhráno zdaleka není, jak se přesvědčila na vlastní kůži Renata Voráčová: „Udělala jsem všechno, co ode mne požadovali. Zřejmě nás australský tenisový svaz uvedl v omyl, což je nepříjemné. Chtěla jsem se tu soustředit na tenis a ne na víza, na karanténu. Je vážně zvláštní, že jsem tu v klidu strávila týden, odehrála zápas... A pak si pro mě přišli.“ Česká tenistka putovala do stejného hotelu, ve kterém je momentálně držen Novak Djokovič. Narozdíl od něj se však Voráčová proti rozhodnutí neodvolala a ze země včera odcestovala.