Trenér Van Gaal bojuje s rakovinou, povede Nizozemsko na MS?

Roman Mráz

Roman Mráz

Trenér Van Gaal bojuje s rakovinou, povede Nizozemsko na MS?


Nizozemský kouč se svěřil v televizním pořadu Humberto jen pár dní po losování fotbalového MS v Kataru, které se bude konat na konci letošního roku, že trpí rakovinou prostaty. I přes tento vážný zdravotní problém Louis Van Gaal neuvažuje, že by neměl holandský národní celek vést na mistrovství světa.

O rakovině nevěděli ani hráči 

Holandský trenér kvůli rakovině podstupuje v poslední době náročnou léčbu, má za sebou už pětadvacet ozařovacích procedur. Van Gaal se snažil nemoc utajit nejen před veřejností, ale také před hráči holandské reprezentace, kteří neměli o problémech svého kouče nejmenší tušení.

"Jako trenér národního týmu jsem musel v noci několikrát odejít do nemocnice, aniž by to hráči doteď zjistili. Mysleli si, že jsem zdravý, ale nejsem."

Uvedl také, že by přesto chtěl vést holandskou fotbalovou reprezentaci na blížícím se MS v Kataru. Pro Nizozemsko to bude první účast na mistrovství světa po osmi letech. Naposledy se probojovalo na MS v Brazílii 2014 a i tenkrát u toho byl Louis Van Gaal. Tehdy dovedl reprezentaci tulipánů k bronzovým medailím.

"Na rakovinu prostaty neumřete, alespoň ne z devadesáti procent případů. Měl jsem ale dost agresivní formu."

Van Gaal vedl v Manchesteru i Rashforda

                                        Van Gaal s Rashfordem během jeho působení u United              zdroj: www.manchestereveningnews.co.uk

Úspěchy sbíral také v evropských top klubech

Momentálně působí Van Gaal u holandské reprezentace od loňského roku. Je to už potřetí co vede Nizozemsko. Předtím to bylo v letech 2000-02 a poté mezi lety 2012-14.

Za svou bohatou trenérskou kariéru si vyzkoušel také angažmá u několika evropských velkoklubů. Pět let trénoval na přelomu tisíciletí Barcelonu, s Bayernem Mnichov se dostal v roce 2010 do finále Ligy mistrů a vyzkoušel si také atmosféru Premier League v Manchesteru United. Na jeho působení jistě nezapomenou ani v Ajaxu, se kterým vyhrál Pohár UEFA, což byl předchůdce dnešní Evropské ligy a také Ligu mistrů v roce 1995.