Tour de France 2022: Informace, trať, zajímavosti

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Tour de France 2022: Informace, trať, zajímavosti


Vrchol cyklistické sezony je tu ! První červencový den znamená start již 109. ročníku slavné Tour de France. Stejně jako v předchozích letech uvidíme rovinaté etapy šité na míru sprintérům, stejně tak horské zkoušky a individuální časovky. Ty budou v letošním itineráři hned dvě a především ta druhá, jedoucí se v předposlední etapě, by mohla na závěr celého závodu ještě zamíchat pořadím. I v letošním roce bude největší favorit Tadej Pogačar, obhájce loňského triumfu. Na paty mu však dle předpokladů bude šlapat hned několik konkurentů, včetně kraja Primože Rogliče.

  • Datum konání: Od 1. července 2022 do 24. července 2022
  • Místo konání, délka: Dánsko , Belgie , Švýcarsko , Francie , 3328 km
  • Tour de France 2021: Tadej Pogačar , Jonas Vingegaard , Richard Carapaz
  • Největší favorité Gira 2022: Tadej Pogačar , Primož Roglič , Jonas Vingegaard
  • Sázkové kanceláře: Tour de France je spolu s Giro d'Italia a španělskou Vueltou nejprestižnějším etapovým závodem světa. Sázet na jednotlivé jezdce i etapy půjde ve všech českých sázkových kancelářích.
  • Oficiální stránky závodu: https://www.letour.fr/en

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Tour de France 2022

Nejslavnější cyklistický závod světa a zároveň každoročně jedna z nejsledovanějších sportovních událostí začíná letos netradičně v Dánsku. Právě zde totiž 1. července Tour de France odstartuje a peloton v malé zemi stráví první tři dny závodu, poté se přesune do Francie. Kromě Dánska se podívá karavana Tour také do Belgie a Švýcarska. Drtivá většina závodu se však odehraje pochopitelně ve Francii. Specifikem letošního ročníku by mohly být individuální časovky. Ty jsou sice pouze dvě, ale především ta druhá, čtyřicet kilometrů dlouhá a jedoucí se v předposlední den závodu, by mohla zamíchat celkovým pořadím. Jak to již na francouzském podniku bývá zvykem, úvodní týden by měl patřit spurtérům. Do vyloženě horských oblastí se peloton dostane až ve druhém týdnu. V něm také naplno vypukne boj o celkové pořadí. Letos nás čeká hned pět horských dojezdů, mezi nimiž dominují velikáni jako Alpe d'Huez či Hautacam. I během tak náročné sportovní akce se najde čas na odpočinek, dva dny budou mít jezdci k odpočinku, další den se nebude závodit kvůli přepravě karavany. Všeobecně se očekává, že letošní ročník bude bojem týmu Jumbo-Visma proti Tadeji Pogačarovi. Slovinský obhájce titulu nemá k dispozici tak silný tým jako konkurence, která věří, že jej z trůnu dokáže sesadit kolektivní silou. Zda-li je toto tvrzení proveditelné se již brzy dozvíme.

Poslední vítězové:

Zajímavosti francouzského závodu:
  • První ročník: 1903
  • První vítěz: Maurice Garin
  • Nejvíce vítězství: Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain (5x)
  • Nejmladší vítěz: Henri Cornet v roce 1904, ve věku 19 let a 352 dní
  • Nejstarší vítěz: Firmin Lambot v roce 1922, ve věku 36 let a 130 dní

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Tour de France 2022: Týmy a jezdci

  • Bahrain Victorious: Mohorič Matej (Slo.), Caruso Damiano (It.), Landa Mikel (Špa.), Haig Jack (Aus.), Teuns Dylan (Bel.), Mäder Gino (Švý.)
  • Lotto Soudal: Wellens Tim (Bel.), Gilbert Philippe (Bel.), Van Moer Brent (Bel.), De Buyst Jasper (Bel.), Ewan Caleb (Aus.)
  • Alpecin-Fenix: Vermeersch Gianni (Bel.), Meurisse Xandro (Bel.), Van der Poel Mathieu (Niz.), Philipsen Jasper (Bel.)
  • Astana: Battistella Samuele (It.), Lucenko Alexej (Kaz.), López Miguel Ángel (Kol.), Moscon Gianni (It.)
  • Quick-Step: Mørkøv Michael (Dán.), Lampaert Yves (Bel.), Declercq Tim (Bel.), Alaphilippe Julian (Fra.), Jakobsen Fabio (Niz.), Sénéchal Florian (Fra.), Asgreen Kasper (Dán.), Cavagna Rémi (Fra.), Honoré Mikkel Frølich (Dán.)
  • Jumbo-Visma: Kuss Sepp (USA), Laporte Christophe (Fra.), Van Hooydonck Nathan (Bel.), Teunissen Mike (Niz.), Benoot Tiesj (Bel.), Gesink Robert (Niz.), Vingegaard Jonas (Dán.), Dennis Rohan (Aus.), Van Aert Wout (Bel.), Roglič Primož (Slo.), Kruijswijk Steven (Niz.)
  • Israel-Premier Tech: Würtz Schmidt Mads (Dán.), Goldstein Omer (Izr.), Woods Michael (Kan.), Froome Chris (V.Brit.), Fuglsang Jakob (Dán.), Hagen Carl Fredrik (Nor.)
  • Ineos Grenadiers: Martínez Daniel Felipe (Kol.), Sivakov Pavel (Fra.), Yates Adam (V.Brit.), Pidcock Thomas (V.Brit.), Ganna Filippo (It.), Van Baarle Dylan (Niz.), Kwiatkowski Michal (Pol.), Castroviejo Jonathan (Špa.), Thomas Geraint (V. Brit.)
  • AG2R Citroen Team: Jungels Bob (Luc.), Bouchard Geoffrey (Fra.), O'Connor Ben (Aus.), Cosnefroy Benoit (Fra.), Paret-Peintre Aurélien (Fra.), Van Avermate Greg (Bel.), Naesen Oliver (Bel.)
  • Trek-Segafredo: Simmons Quinn (USA), Stuyven Jasper (Bel.), Mollema Bauke (Niz.), Pedersen Mads (Dán.), Ciccone Giulio (It.), Tolhoek Antwan (Niz.)
  • Groupama-FDJ: Storer Michael (Aus.), Geniets Kevin (Lux.), Ladagnous Matthieu (Fra.), Armirail Bruno (Fra.), Le Gac Olivier (Fra.), Gaudu David (Fra.), Pinot Thibaut (Fra.), Madouas Valentin (Fra.), Küng Stefan (Švý.)
  • Bora-Hansgrohe: Schachmann Maximilian (Něm.), Großchartner Felix (Rak.), Vlasov Aleksandr (Rus.), Politt Nils (Něm.), Bennett Sam (Niz.), Konrad Patrick (Rak.), Van Poppel Danny (Niz.)
  • Cofidis: Périchon Pierre-Luc (Fra.), Martin Guillaume (Fra.), Coquard Bryan (Fra.), Izagirre Ion (Špa.), Thomas Benjamin (Fra.), Geschke Simon (Něm.)
  • Team DSM: Bol Cees (Niz.), Degenkolb John (Něm.), Bardet Romain (Fra.), Eekhoff Nils (Niz.), Kragh Andersen Soren (Dán.), Arndt Nikias (Něm.)
  • EF Education-Easypost: Urán Rigoberto (Kol.), Valgren Michael (Dán.), Guerreiro Ruben (Por.), Padun Mark (Ukr.), Rutsch Jonas (Něm.), Bettiol Alberto (It.), Cort Magnus (Dán.)
  • Intermarche-Wanty-Gobert-Materiaux: Zimmermann Georg (Něm.), Van Der Hoorn Taco (Niz.), Meintjes Louis (JAR), Goossens Kobe (Bel.), Petit Adrien (Fra.) Hermans Quinten (Bel.), Pasqualon Andrea (It.), Kristoff Alexander (Nor.)
  • Team Bikeexchange-Jayco: Yates Simon (V.Brit.), Mezgec Luka (Slo.), Matthews Michael (Aus.), Durbridge Luke (Aus.), Groenewegen Dylan (Niz.)
  • UAE Team Emirates: McNulty Brandon (USA), Majka Rafal (Pol.), Soler Marc (Špa.), Hirschi Marc (Švý.), Pogačar Tadej (Slo.), Bennett George (NL)
  • Movistar Team: Oliveira Nelson (Por.), Izagirre Gorka (Špa.), Erviti Imanol (Špa.), Jorgenson Matteo (USA), Mas Enric (Špa.), Verona Carlos (Špa.)
  • Team Arkéa Samsic: Pichon Laurent (Fra.), Quintana Nairo (Kol.), Barguil Warren (Fra.), Bouhanni Nacer (Fra.)
  • TotalEnergies: Ferron Valentin (Fra.), Doubey Fabien (Fra.), Vuillermoz Alexis (Fra.), Sagan Peter (Slovensko), Latour Pierre (Fra.)
  • 22 B&B Hotels - KTM: Gougeard Alexis (Fra.), Rolland Pierre (Fra.), Bonnamour Franck (Fra.), Lietaer Eliot (Bel.), Schönberger Sebastian (Rak.)

 

Tour de France 2022: Profil závodu

Tour de France se co do profilu závodu drží jedné linie již několik let. I letos tedy po úvodní krátké časovce uvidímě první týden v akci především spurtéry. Do pořádných kopců se peloton vydá až druhý týden. Ten ovšem bude výživný. Hned v sedmé etapě budou cyklisté šplhat na legendární Planinu krásných dívek, na jejíž vrcholu etapa i končí. Zde by se poprvé mělo míchat průběžné pořadí a zároveň bude tato zkouška zrcadlem toho, jak na tom kteří cyklisté jsou. Ve druhém týdnu se středně těžké etapy střídají s těmi horskými a program je skutečně náročný. Další dojezd na legendární horu je naplánován na dvanáctou etapu, kdy se končí na Alpe d'Huez. Po krátkém odpočinku v podobě rovinatějších etap a volného dne následuje závěrečný týden, který bude opět brutální. Před závěrečnou individuální časovkou čekají na jezdce tři horské etapy. Například v osmnácté etapě se bude končit na Houtacamu, dalším legendárním kopci Tour de France. Celý podnik pak bude završen klasickou vyjížďkou v poslední etapě, která bude finišovat na Champs-Élysées v Paříži.

Profily jednotlivých etap

             
 
Etapa
Datum
 Start – Cíl
Vzdálenost
Profil 
 
  1. 1. července  COPENHAGUE > COPENHAGUE 13 km časovka  
  2. 2. července  ROSKILDE > NYBORG 199 km rovinatá  
  3. 3. července  VEJLE > SØNDERBORG 182 km rovinatá  
    4. července  VOLNÝ DEN      
  4. 5. července  DUNKERQUE > CALAIS 172 km kopcovitá  
  5. 6. července  LILLE MÉTROPOLE > ARENBERG PORTE DU HAINAUT 155 km kopcovitá  
  6. 7. července  BINCHE > LONGWY 220 km kopcovitá  
  7. 8. července  TOMBLAINE > LA SUPER PLANCHE DES BELLES FILLES 176 km horská  
  8. 9. července  DOLE > LAUSANNE 184 km kopcovitá  
  9. 10. července  AIGLE > CHÂTEL LES PORTES DU SOLEIL 183 km horská  
    11. července  VOLNÝ DEN      
  10. 12. července  MORZINE LES PORTES DU SOLEIL > MEGÈVE 148 km kopcovitá  
  11. 13. července  ALBERTVILLE > COL DU GRANON SERRE CHEVALIER 149 km horská  
  12. 14. července  BRIANÇON > ALPE D'HUEZ 166 km horská  
  13. 15. července  LE BOURG D'OISANS > SAINT-ÉTIENNE 193 km rovinatá  
  14. 16. července  SAINT-ÉTIENNE > MENDE 195 km kopcovitá  
  15. 17. července  RODEZ > CARCASSONNE 200 km rovinatá  
    18. července  VOLNÝ DEN      
  16. 19. července  CARCASSONNE > FOIX 179 km kopcovitá  
  17. 20. července  SAINT-GAUDENS > PEYRAGUDES 130 km horská  
  18. 21. července  LOURDES > HAUTACAM 143 km horská  
  19. 22. července  CASTELNAU-MAGNOAC > CAHORS 189 km horská  
  20. 23. července  LACAPELLE-MARIVAL > ROCAMADOUR 40 km časovka  
  21. 24. července  PARIS LA DÉFENSE ARENA > PARIS CHAMPS-ÉLYSÉES 112 km rovinatá  
             

 

Trikoty na Tour de France:

Žlutý trikot - Trikot pro průběžně vedoucího jezdce závodu

Zelený trikot - Trikot pro průběžně vedoucího spurtéra

Puntíkovaný trikot - Trikot pro průběžně vedoucího jezdce horské soutěže

Bílý trikot - Trikot pro průběžně vedoucího jezdce do 25 let

Češi na Tour de France 2022:

Je velmi pravděpodobné, že letos, stejně jako v předchozích dvou letech, se na Tour de France neobjeví žádný český zástupce. Tím posledním byl v roce 2019 Roman Kreuziger. Právě on také drží rekord v nejlepším celkovém umístění Čechů na slavném závodu, když v roce 2013, coby domestik týmového lídra Alberto Contadora, dokončil Tour de France na pátém místě. Z českých cyklistů se pak v elitní desítce na Tour umístil také Leopold König, ten v roce 2014 dojel na sedmém místě. Na francouzských silnicích se letos nepředstaví ani Jan Hirt, který absolvoval náročné Giro. Drobná naděje pro české fanoušky tu však stále je. V generálce na Tour při závodu Dauphiné se totiž musela několik cyklistů loučit předčasně kvůli pozitnímu testu na koronavirus. Ještě markantnější to bylo v Závodě kolem Švýcarska, kde do cíle nedojela polovina startovního pole. Může se tedy stát, že se soupisky jednotlivých týmů změní na poslední chvíli a šanci by tak mohl dostat i některé z českých cyklistů.

Zdroj: idnes.cz

Na co vsadit

  • Největším favoritem francouzského podniku je Slovinec Tadej Pogačar. Lídr týmu Emirates vyhrál poslední dva ročníky Tour a očekává se, že vyhraje i ten letošní. Jeden z největších vyzyvatelů mu odpadl již na začátku sezony. Egan Bernal utrpěl po pádu v tréninku ošklivá zranění a bylo jasné, že start francouzského závodu nestihne. Konkurenci pro Pogačara tak lze hledat pouze u stáje Jumbo, který na slavný závod přijede s lídrem Primožem Rogličem. Jumbo spoléhá na kolektivní sílu, což je jistě logické, Roglič bude mít k dispozici rozhodně silnější pomocníky než Pogačar, ve strmých stoupání však bude záležet na spíše na síle jednotlivce a v tom bude mít obhájce titulu výhodu. Stejně jako v předchozím roce se Pogačar ani letos nezúčastnil generálky na Tour v podobě Dauphiné nebo Závodu kolem Švýcarska, za to si dojel pro triumf na domácím Závodě kolem Slovinska. Zdá se, že jeho forma opět vrcholí ve správnou chvíli a sázka na jeho vítězství v závodě bude mít jistě svou hodnotu.
  • Neprávem ve stínu bitvy mezi Pogačarem a týmem Jumbo zůstává Brit Geraint Thomas. Lídr týmu Ineos vyhrál Tour de France v roce 2018 a byť momentálně neoplývá stejnou formou jako kdysi, mezi užší okruh favoritů ho zařadit musíme. Za sebou bude mít tradičně silný podpůrný tým, ale jak již několikrát ve své kariéře dokázal, v horách se o sebe dokáže postarat i sám. Zároveň může těžit z toho, že ostatní favorité se budou hlídat navzájem a soustředěnost na jeho osobu by mohla být nižší. Velmi důležitá bude také dlouhá časovka jednotlivců v předposlední den Tour, který bi britskému cyklistovi, jakožto skvělému časovkáři, mohla také v posunu do popředí celkového pořadí pomoci. Hodnota sázky na Britovo umístění do třetího místa je velmi vysoká.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Oficiální kanály Giro d'Italia

Tour de France 2022 v televizi

Již tradičně bude živě vysílat francouzský etapový závod sportovní stanice Eurosport+. Kromě toho bude navíc možné sledovat zápolící cyklisty také ve službě Eurosport Player, která nabízí možnost živého přenosu jak na televizi tak také na mobilu či tabletu.

Tour de France 2022 live stream (v sázkových kancelářích)

České sázkové kanceláře nabídnout sázkařům live stream také. Podmínkou je však mít u dané sázkové kanceláře založený hráčský účet. Kvalita streamu sice není na takové úrovni jako živý přenos v televizi, přesto lze právě streamy sázkových kanceláří označit za velmi kvalitní alternativu.