Tomáš Enge

Český automobilový závodník Tomáš Enge je dosud jediným Čechem, který se představil ve Velké ceně Formule 1. V roce 2001 si připsal tři starty za tým Prost. Kromě formulí závodil během své kariéry především v kategorii sportovních vozů GT. V roce 2021 si vyzkoušel také slavný závod Rallye Dakar.

  • Tým: –
  • Stát: Česko
  • Datum narození: 11. září 1976
  • Oficiální web: https://www.tomasengeracing.cz/
  • První Velká cena F1: VC Itálie 2001
  • Počet závodů ve Formuli 1: 3
  • Počet pódiových umístění F1: 0
  • Počet vítězství v F1: 0

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Tomáš Enge

Český automobilový závodník Tomáš Enge je dosud jediným Čechem, který se představil ve Velké ceně Formule 1. V roce 2001 si připsal tři starty za tým Prost. Kromě formulí závodil během své kariéry především v kategorii sportovních vozů GT. V roce 2021 si vyzkoušel také slavný závod Rallye Dakar.

  • Tým: –
  • Stát: Česko
  • Datum narození: 11. září 1976
  • Oficiální web: https://www.tomasengeracing.cz/
  • První Velká cena F1: VC Itálie 2001
  • Počet závodů ve Formuli 1: 3
  • Počet pódiových umístění F1: 0
  • Počet vítězství v F1: 0

 


Začátky Engeho kariéry

Tomáš Enge je synem bývalého špičkového závodního jezdce Břetislava Engeho, který jezdil primárně v závodech cestovních vozů. Sám Tomáš se ale k pořádnému závodění dostal až začátkem 90. let, kdy se začal objevovat na závodech českého šampionátu. Do té doby u něj převládaly zimní sporty (hrál hokej a skákal na lyžích).

Vstupní bonus u 22Bet

Pro rok 1995 získal Enge angažmá v nejlepším německém týmu Formule Ford 1800, v Eiffeland Racing, kterým prošli i velikání jako např. Michael Schumacher či Ayrton Senna. V roce 1996 mistrovství Německa ve Formuli Ford vyhrál a přestoupil do německého šampionátu Formule 3.

Od roku 1998 se začal objevovat v mezinárodním seriálu Formule 3000 a na konci roku 1999 přepsal historii, když jako první Čech dostal příležitost testovat Formuli 1 za stáj Jordan.

První Čech ve Formuli 1

V roce 2001 se Tomáš zapojil do boje o titul v seriálu Formule 3000 (nakonec skončil 3.), když přišla jeho životní příležitost. V září dostal jako historicky první Čech příležitost závodit ve Velké ceně Formule 1. Stalo se tak na okruhu v italské Monze v rámci VC Itálie.

Sledujte závody Formule 1 živě

Tým Prost, za který závodil, s ním prodloužil smlouvu i na zbývající dva závody sezóny, a tak se Enge objevil celkem ve třech závodech. Zatímco v Itálii dojel 12., v USA skončil 14. a v posledním závodě sezóny v japonské Suzuce závod nedokončil. Tak skončila Tomášova zkušenost s Formulí 1.

Tomáš Enge je i po více než dvaceti letech jediným Čechem, který kdy pilotoval Formuli 1

Tomáš Enge je i po více než dvaceti letech jediným Čechem, který kdy pilotoval Formuli 1 (zdroj: sport.aktualne.cz)

Největší závodní úspěchy

Po zkušenosti z Formule 1 pokračoval Enge v seriálu Formule 3000 a třetí příčku z roku 2001 obhájil i v roce následujícím (Enge by šampionát vyhrál, ovšem kvůli pozitivnímu dopingovému testu mu byly potřebné body odebrány). Následně se začal více soustředit na závodění ve sportovních vozech kategorie GT.

V roce 2003 patřil mezi nejvytíženější jezdce vůbec. Vrcholem sezóny bylo vítězství ve slavné čtyřiadvacetihodinovce Le Mans ve třídě GTS.

Od sezóny 2004 začal závodit také v sérii IndyCar. Stal se prvním Čechem, kterému se to podařilo.

Další úspěšnou sezónu prožil v roce 2006, kdy se mu podařilo skončit na celkovém 3. místě seriálu American Le Mans Series v kategorii vozů GT1 a jen těsně mu uniklo vítězství ve 24h Le Mans, kde skončil druhý.

V sezóně 2008 vyzávodil v sérii Le Mans druhé místo v kategorii GT1 a o rok později celý seriál dokonce ovládl, a to v královské kategorii LMP1! Zároveň se v roce 2008 zúčastnil kompletního Mistrovství ČR v závodech na okruzích, kde vybojoval svůj první domácí okruhový titul.

V roce 2015 přišel další triumf, tentokrát šlo o titul v asijském šampionátu Thailand Super Series.

Engeho závodní kariéra pokračuje i nadále. Významného milníku dosáhl v roce 2021, kdy se poprvé v kariéře zúčastnil slavné Rallye Dakar. V kategorii SSV lehkých prototypů skončil s týmem Buggyra a spolujezdcem Vlastimilem Tošenovským na desátém místě.

Tomáš Enge na Rallye Dakar 2021

Tomáš Enge na Rallye Dakar 2021 (zdroj: sport.aktualne.cz)

Osobní život – rodina, manželka, děti

Tomáš Enge se narodil 11. září 1976 v Liberci do rodiny výborného závodníka cestovních vozů Břetislava Engeho. Sportu se věnoval od mala, dřív než motorsport ho ale naplňoval lední hokej a skoky na lyžích. V té době asi málokdo očekával, že se mu díky jeho úspěchům někdy bude přezdívat „Pán českých milníků“. Přezdívka je příznačná, neboť byl prvním Čechem, který se kdy představil ve Formuli 1, IndyCar a dalších prestižních sériích.

Závoděním žije celý rodinný klan Engů. Kromě Tomáše se závodění věnuje i jeho sestra Lucie, která od roku 2014 dělá navigátorku. Ve své kariéře navigovala primárně otce, nyní naviguje svého bratra.

V současnosti kloubí Enge práci závodníka s koučinkem. Více o jeho službách se lze dočíst na webu tomasengeracing.cz.

Kromě motorsportu tráví Enge svůj čas nejraději s rodinou. Společně s manželkou Lucií vychovávají jednoho syna a dvě dcery dvojčata.

Tomáš Enge na sociálních sítích

Enge je také aktivní na sociálních sítích, na nichž má tisíce příznivců. Sledovat ho můžete především na instagramu, facebooku a twitteru.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Carlos Sainz

Michael Schumacher

Ayrton Senna

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.tomasengeracing.cz/
  2. https://www.autorevue.cz/tomas-enge-a-jeho-cesta-do-f1-i-po-20-letech-je-jediny-cech-ktery-odjel-zavod
  3. https://sport.aktualne.cz/motorismus/formule-1/foto-tomas-enge/r~d7c3c3a045ef11e2bae70025900fea04/
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tom%C3%A1%C5%A1_Enge