Tipsport láká na volby do Poslanecké sněmovny, už máte vsazeno?

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Tipsport láká na volby do Poslanecké sněmovny, už máte vsazeno?


Volby do Poslanecké sněmovny se nezadržitelně blíží. O dalším směřování domácí politické scény na příští čtyři roky se rozhodne o víkendu 8. a 9. října 2021. Jaké jsou predikce bookmakerů? A na koho sází čeští sázkaři? Bude pokračovat vláda hnutí Andreje Babiše nebo se kormidla chopí některá ze vzniklých koalic?

Favorit je jasný

Před čtyřmi lety dominovalo volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky hnutí ANO Andreje Babiše a podle nejnovějších předvolebních průzkumů to vypadá na obhajobu prvenství. Zatímco před pár měsíci vlála ze všech nejvýše "Pirátostanu" (v jednu chvíli měla koalice Pirátů a STAN podle průzkumů agentury KANTAR CZ získat až 34 % hlasů), nyní se kurz na jejich vítězství pohybuje okolo 13 (dané kurzy jsou čerpány z kurzové nabídky Tipsportu). Větší šanci na vítězství věští bookmakeři koalici SPOLU, na jejíž vítězství je momentálně kolem 7.

Jednoznačným favoritem je v kurzu 1.11 vládnoucí ANO (tip na to, že Babišovo hnutí volby nevyhraje, je ohodnocen kurzem 5.37). Čtvrté v pořadí SPD může s kurzem 250 jedině překvapit. Na vítězství komunistů (1 200), ČSSD (1 300) či Přísahy (1 300) by vsadil snad jen zapřísáhlý straník.

Nejvyšší kurz, ve kterém jste mohli na vítězství Babišova hnutí vsadit, byl u Tipsportu 26. května 2021, kdy dosahoval hodnoty 4.25. V tu dobu byla hlavním adeptem na vítězství koalice Pirátů a Starostů. Od té doby však ANO postupně z jejich náskoku ukrajovalo, až si v průběhu léta opět vybudovalo přízeň, která se vrátila k původním hodnotám. Před Piráty a Starosty se v průběhu září dostala i druhá koalice SPOLU, jež má dle některých odhadů největší volební potenciál. Volební potenciál vyjadřuje, jaký by mohl být maximální možný zisk strany, hnutí nebo koalice, v případě, že by se k němu přiklonili všichni voliči, kteří nad ním uvažují. 

Uvidíme, jak s kurzy ještě zahýbou předvolební kampaně a reklamy či případné kauzy, které ještě mohou vyplavat na povrch. Jisté je to, že kromě Tipsportu si na volby do Poslanecké sněmovny 2021 můžete vsadit i u dalších českých sázkových kanceláří.

 

Zájem sázkařů o volby každoročně roste

S každými volbami se zvyšuje i zájem sázkařů, kteří si nenechají utéct příležitost vsadit si na svého favorita. Tipsport si to moc dobře uvědomuje, a proto do propagace investuje nemalé finanční prostředky. Jistě jste se sami setkali s nějakým tipsporťáckým bannerem lákajícím k říjnovým volbám.

Vzestup zájmu o volby potvrzují i slova hlavního bookmakera Tipsportu Pavola Boška: „Zájem o politické sázky neuvěřitelně roste. Poslední prezidentské volby v USA byly v tomto ohledu absolutně top. Rekord v live sázkách padl také z toho důvodu, že si tipéři mohli vsadit live po čtyři dny. U voleb do české poslanecké sněmovny očekáváme ještě vyšší zájem. Jde o téma, které ve společnosti doslova rezonuje. Každý situaci nějak vidí, odhaduje ji. Proto jsou tyto sázky atraktivní i pro nové klienty, kteří by si třeba na sport nevsadili. Sledují spíše to, co se děje v celé společnosti, a při tipování budou chtít zúročit svoje poznatky."

 

Sázkové příležitosti

Volby nejsou pouze o sázce na celkového vítěze. Vypsaných příležitostí je mnohem více. Jednička na trhu Tipsport má aktuálně vypsáno celkem 25 příležitostí. Kromě celkového vítěze lze tipovat i umístění do 2. a 3. místa. Všechny tři sázky jsou vypsány jako "Ano/Ne", tzn. že můžete vsadit, že událost nastane nebo nenastane.

Tradičně lze sázet také na volební účast vyměřenou v procentech, zde jde o klasické sázení na více či méně čili OVER/UNDER. Stejný typ sázek nabízí možnost sázky na počet hlasů v procentech jednotlivých stran či uskupení. Populární jsou rovněž sázky na to, kdo získá více hlasů.

Dalších 14 sázek je vypsaných na jednotlivé kraje. Bookmakeři vypíchli největšího favorita v každém kraji a vy můžete tipovat, jestli vyhraje nebo ne. Posledních pět sázek je věnováno tomu, kolik bude do Poslanecké sněmovny zvoleno volebních subjektů

Tak bohatou nabídku na volby do PS 2021 najdete jedině u Tipsportu.

Vstupní bonus u Tipsportu

Jak to vidí sázkaři?

Nejvíce je pochopitelně naloženo na hnutí ANO. Celkově jde o 94 % všech vkladů. Momentálně není kurz na vítězství příliš lákavý (1.11), ale Tipsport měl první kurzy na volby vypsané již 15. října 2020, takže mnoho sázkařů sázelo v mnohem vyšších kurzech. V tiket areně jsou k vidění opravdu zajímavé tikety, např. tento uživatele "314chachacha" za čtvrt miliónu. Aby toho nebylo málo, přidal další za 125 tisíc a po změně kurzů si pojistil výhru tím, že vsadil na to, že Ano nevyhraje - nejdříve za 125 tisíc v kurzu 4 a následně za 100 tisíc v kurzu 4.45.

"Objevuje se také dost poměrně neočekávaných sázek. Jeden tipér třeba naložil 100 tisíc korun na to, že hnutí TSS (Trikolóra Svobodní Soukromníci) získá minimálně 5,01 % hlasů. Jiný se nebál dát 90 000 Kč na 5,01 % a více pro Volný blok. Další očekává výhru SPD ve volbách s vkladem 38 tisíc korun," vypichuje „perličky“ Pavol Boško. Senzaci se pokouší ulovit i Haier383, autor analýzy na celkové vítězství Přísahy v kurzu 300 (mimochodem kurz od té doby stoupl až na současných 1 300).

A koho tipujete vy?