Tip na závod v rychlobruslení 5 000 m ŽENY (ZOH, 10. 2. 2022)

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Tip na závod v rychlobruslení 5 000 m ŽENY (ZOH, 10. 2. 2022)


Ve čtvrtek 10. února bychom mohli být svědky poslední olympijské medailové radosti legendy českého rychlobruslení Martiny Sáblíkové. Od 13. hodin je na programu její nesilnější disciplína – 5 000 metrů. A my věříme v zisk medaile v kurzu 1.50!

Rychlobruslení 5 000 m – ŽENY (ZOH v Pekingu, 10. 2., 13:00)

Sáblíkovou netřeba dlouho představovat. Čtyřiatřicetiletá závodnice je s velkou pravděpodobností na svých posledních olympijských hrách, a pokud zde má útočit na medaili, bude to právě v její nejlepší disciplíně, tedy na „pětce“. Česká jednička má z nejdelší trati dvě olympijská zlata (2010 a 2014) a jedno stříbro (2018). K tomu brala deset zlatých a jednu stříbrnou medaili na MS.

Předzvěstí dobrého rozpoložení Martiny Sáblíkové je čtvrté místo na trati 3 000 metrů, kde se s tak dobrým výsledkem příliš nepočítalo. V závodě za sebou nechala např. pátou Ragne Wiklund, která ani v jednom závodu na dlouhých tratích letošního SP neskončila hůře než čtvrtá, obhájkyni zlata Achtereekte či aktuální mistryni světa de Jong. Navíc si zajela nejlepší olympijský čas na trojce v kariéře. Sama svůj závod okomentovala slovy: „Fakt se mi jelo nádherně. Nemůžu říct, že bych někde udělala chybu, že by mi nevyšel krok. Jen to nestačilo na tu placku.“ To nás naplňuje nadějí.

ZOH u Tipsportu

Na zlato to nebude, medaile by ale cinknout mohla

Norka Wiklund a Kanaďanka Weidemann by podle všech předpokladů měly být největšími soupeřkami Sáblíkové v boji o stříbro a bronz. Zlato totiž s největší pravděpodobností uzme suverénní Irene Schouten, která získala zlato i na trati 3 000 metrů a dokonce překonala i letitý olympijský rekord Claudie Pechstein.

V jediné letošní pětce, která se jela 19. listopadu v norském Stavangeru, si sice Ragne Wiklund vytvořila os. rekord 6:56:469 a porazila Sáblíkovou o více než 4 vteřiny, jenže narozdíl od naší závodnice zde absolvuje také závod na 1 500 metrů, který se jede v pondělí, nicméně nějaké síly určitě vezme. Martina navíc měla před závodem v Norsku zdravotní potíže. Ve zmíněném závodě bylo pořadí následující: 1) Schouten, 2)Weidemann, 3) Wiklund, 4) Sáblíková, 5) Blondin, 6) Lollobrigida,...

Kromě Wiklund a Weidemann se do okruhu širších favoritek mohou řadit ještě Italka Lollobrigida, která si ve Stavangeru také vytvořila osobák, jenže i přesto zaostala za naší závodníci o více než čtyři vteřiny. Zlobit by mohly také Kanaďanka Blondin a Ruska Voronina. Obě ale skončily ve všech letošních závodech na dlouhých tratích za Sáblíkovou. Za 1.50 si sázku na medailový zisk české matadorky nenecháme ujít.

Tip: Sáblíková umístění do 3. místa