Tenistky z Ruska a Běloruska dál mohou nastupovat na turnajích WTA


Pouze start pod neutrální vlajkou a bez národní hymny. Jen s těmito postihy mohou zatím počítat ruské a běloruské hráčky na okruhu WTA. S tímto prohlášením přišel šéf WTA Steve Simon. Ve chvíli kdy se nejen sportovní svět předhání v tom, jak drtivé sankce na Rusko a ruské občany uvrhne, stává se tenis klidným přístavem, kde riziko sankcí zatím nehrozí.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Jednotlivci by trestáni být neměli

Je třeba říci, že podobný postup jako zvolila WTA uplatňuje i většina sportovních federací. Tedy netrestání jednotlivců, pouze družstev. Znamená to, že tenistky z Ruska a Běloruska mohou nadále nastupovat na turnajích WTA, ovšem kolektivní soutěž, ženská obdoba Davisova poháru, pohár Billie Jean Kingové bude minimálně letos bez ruské účasti. Nutno také podotknout, že situace se stále vyvíjí a tak i současné pravidla v podobě téměř žádných postihů pro jednotlivce může vzít brzy za své, jak sám šéf WTA ve svém prohlášení zdůrazňuje:

„Člověk nikdy neví, co budoucnost přinese. Ale mohu říct, že my jsme nikdy nebránili tenistkám v účasti na našem okruhu v důsledku toho, jaké politické postoje jejich vlády zaujímaly. Takže by se muselo stát něco opravdu zásadního, aby se to změnilo. Ale znovu říkám, nikdo zatím nevíme, kam tohle povede.“

Zdroj: skysports.com

Zákaz vstupu na své území

Situaci by mohlo změnit také to, kdyby ruská vláda zakázala svým sportovcům vstup na území, kde by se turnaje odehrávaly. V takovém případě by WTA musela svůj postoj změnit a o následném znění pravidel by probíhala další debata.

„Rozhodně si ale nemyslím, že by jednotliví sportovci měli být těmi, kdo jsou trestaní za rozhodnutí autoritářské vlády, která se dopouští hrozných, zavrženíhodných věcí,“ uvedl Steve Simon.

Není bez zajímavosti, že například britská vláda začala v předchozích dnech jednat o tom, za jakých podmínek by se mohli slavného Wimbledonu zúčastnit ruští hráči, včetně Daniila Medveděva, který na probíhajícím turnaji v India Wells nastoupil poprvé v pozici světové jedničky. O přesných podmínkách se bude ještě jednat, ovšem ministr sportu Nigel Huddleston se nechal slyšet, že by mohlo stačit oficiální prohlášení hráčů, že nepodporují jednání prezidenta Putina.

MostBet nabízí bonus až 8000 Kč !