Tenis: Laver Cup 23. - 25.9.

Roman Mráz

Roman Mráz

Tenis: Laver Cup 23. - 25.9.


Páté vydání populární tenisové akce nazvané Laver Cup bude probíhat v londýnské The O2 Arena od 23. do 25. září a střetne se v něm opět výběr Evropy proti týmu Světa. Doposud ve všech ročnících byla úspěšnější Evropa a například v loňském roce hráči evropského týmu smetli zbytek světa v americkém Bostonu jednoznačně 14:1. K vidění budou mnohé superstars mužského tenisu, jako třeba Rafael Nadal, Novak Djokovič, či Roger Federer, který na letošním londýnském Laver Cupu oficiálně ukončí svojí dlouhou a veleúspěšnou kariéru.

  • Datum: 23. - 25.9. 2022
  • Ročník: 5.
  • Místo konání: The O2 Arena, Londýn
  • Povrch: Tvrdý povrch v hale
  • Největší hvězdy: Rafael Nadal , Novak Djokovič , Casper Ruud
  • Oficiální web: www.lavercup.com
  • Sázkové příležitosti: spousta prestižních zápasů přináší velké množství sázkových příležitostí; samozřejmostí je i velké množství live sázek
  • Sázkové kanceláře: na Laver Cup vypisují kurzy sázkové kanceláře

Informace, formát a program Laver Cupu 2022

Populární Laver Cup je pojmenován, jak již název napovídá, po australské tenisové legendě Rodu Laverovi. S nápadem vytvtořit tenisový turnaj, kde proti sobě nastoupí výběr nejlepších hráčů Evropy proti výběru Světa, přišel několikanásobný grandslamový vítěz Roger Federer. Inspirací mu byl golfový turnaj Ryder Cup, který se koná každé dva roky a jeho myšlenka střetnutí nejlepších hráčů z různých kontinentů je podobná systému v Laver Cupu. 

Formát turnaje

V turnaji proti sobě od pátku do neděle soupeří šest nejlepších tenistů z výběru Evropy a šest nejlepších hráčů ze zbytku světa. O prvních třech nominovanch se rozhodne již po červnovém French Open na základě žebříčku, zbylou trojici nominuje příslušný trenér každého z výběru.

Během tří dnů se odehraje celkem 12 zápasů, z nichž je 9 dvouher a 3 čtyřhry. Každý den se odehrají tři dvouhry a jedna čtyřhra. Bodování je zde narozdíl od Davis Cupu řešeno trochu netradičně. Za výhru v první hrací den se uděluje jeden bod, druhý den jsou to body dva a ve třetí den má výhra hodnotu tří bodů. Tým, který jako první získá 13 bodů z celkových 24, vyhrává celý Laver Cup. Jestliže bude stav zápasů po dvanácti odehraných duelech vyrovnaný, rozhodne o vítězi čtyřhra hraná na dva vítězné sety.

Federer ukončí na Laver Cupu tenisovou kariéru

                                                           Letošní Laver Cup bude ve znamení konce kariéry Rogera Federera          zdroj: sportskeeda.com

Termín konání a odměny Laver Cupu

Akce se obvykle koná dva týdny po posledním grandslamu sezóny US Open a v pořadatelství turnaje se střídají evropská města s mimo evropskými metropolemi. První ročník Laver Cupu se konal teprve v roce 2017 a jeho pořadatelstvím se mohla pyšnit Česká Republika, konkrétně se turnaj odehrál v pražské O2 Areně. Tehdy za evropský výběr nastoupil například i český tenista Tomáš Berdych. 

Laver Cup je sice brán jako turnaj ATP, nicméně tenisté za účast v něm neobdrží žádné body do žebříčku. Co se týká finančních odměn, tak tam je Laver Cup poměrně štědrý. Každý hráč z vítezného týmu totiž dostane na své konto 250 000 $.

Program Laver Cupu 2022:

23.9. první hrací den – výhra za 1 bod

  • 14:00 – 1. dvouhra
  • po skončení následuje 2. dvouhra
  • 20:00 - 3. dvouhra
  • po skončení následuje 1. čtyřhra

24.9. druhý hrací den – výhra za 2 body

  • 14:00 – 4. dvouhra
  • po skončení následuje 5. dvouhra
  • 20:00 – 6. dvouhra
  • po skončení následuje 2. čtyřhra

25.9. třetí hrací den – výhra za 3 body

  • 13:00 – 7. dvouhra
  • po skončení následuje 8. dvouhra
  • 19:00 – 9. svouhra
  • po skončení následuje 3. čtyřhra

Časy zápasů jsou uvedeny v SEČ

Nominace na Laver Cup 2022

Tým Evropy:

Novak Djokovič (3.) , Stefanos Tsitsipas (5.) , Rafael Nadal (6.) , Casper Ruud (7.) , Andy Murray (51.) , Roger Federer

Kapitán: Björn Borg

Asistent kapitána: Thomas Enqvist

Nominace na Laver Cup 2022

                                                                                                                                                                                                                                          zdroj: perfect-tennis.com

Tým Svět:

Félix-Auger Aliassime (8.) , Taylor Fritz (12.) , Diego Schwartzman (16.) , Frances Tiafoe (19.) , Alex De Minaur (20.) , Jack Sock (107.)

Kapitán: John McEnroe

Asistent kapitána: Patrick McEnroe

Historie zápasů:

  • 2021 Boston (USA): tým Světa - tým Evropy 1:14
  • 2020 Boston (USA): turnaj zrušen kvůli koronaviru
  • 2019 Ženeva (Švýcarsko): tým Evropy - tým Světa 13:11
  • 2018 Chicago (USA): tým Světa - tým Evropy 8:13
  • 2017 Praha (ČR): tým Evropy - tým Světa 15:9

Dějiště Laver Cupu:

Turnaj bude probíhat v O2 Arena na greenwichském poloostrově v jihovýchodním Londýně. Tato víceúčelová hala byla otevřena v roce 2007 po čtyřleté výstavbě a jedná se o druhou největší krytou arenu ve Velké Británii, hned po Manchester Arena. Kapacita londýnské haly činí 20 000 diváků. 

Za patnáct let své existence hostila O2 Arena nespočet hudebních koncertů, sportovních i jiných akcí. V roce 2012 přivítala arena také sportovce během londýnské olympiády. Během let 2009 – 2020 zde pro změnu probíhal vrchol tenisové sezóny – Turnaj mistrů.

Vstupenky na Laver Cup 2022

O vstupenky na Laver Cup bude mezi tenisovými fanoušky jistě velký zájem. Jména jako Nadal, Federer a další hvězdy jsou zárukou prvotřídního tenisu. A nebude nouze ani o zábavu, protože turnaj v Londýně bude doprovázen spoustou doprovodných akcí, či programů. Pokud by vám tedy nestačilo sledovat Laver Cup pouze z pohodlí domova v televizi, či na tabletu, není nic jednoduššího než si koupit lístky prostřednictvím oficiálních stránek turnaje.

Laver Cup

                                                                                                                                                                                                                                        zdroj: rafaelnadalfans.com

Laver Cup na sociálních sítích:

Laver Cup v TV, online, live stream

Pokud budete chtít sledovat populární tenisový Laver Cup v televizi, tak si přímé přenosy zápasů můžete vychutnat prostřednictvím kanálu ČT Sport, nebo na placeném Eurosportu. Práva na turnaj v O2 Arena vlastní také Sky Sports, Tennis Channel, či ESPN.

Online přenosy z Laver Cupu poběží samozřejmě také na webech obou zmiňovaných sportovních kanálech. Pakliže nebudete mít přístup k televizi, může být pro vás právě tato volba prostřednictvím tabletu, PC, nebo mobilu tím pravým.

Další možností jak sledovat populární tenisovou týmovou soutěž je live stream. Tyto živé přenosy z Laver Cupu budou mít ve své nabídce zcela jistě i sázkové kanceláře.

Vsaďte si na Laver Cup s našimi sázkovými kancelářemi

Během víkendového programu Laver Cupu se ve dvouhře i ve čtyřhře odehraje celkem dvanáct tenisových klání. A sázkové kanceláře si takovou akci rozhodně nenechají ujít. K dispozici budou mít jak klasické kurzy na vítěze, tak i doplňkové sázení například na odehraných počet gamů v zápase, vsadit si budete moci na celkového vítěze, na přesný výsledek jednotlivých zápasů, či celého Laver Cupu a mnoho dalších sázkových specialit.