Talentovaný ukrajinský biatlonista padl ve válce za svou vlast


Teprve devatenáctiletý ukrajinský biatlonista Jevhen Malyšev se stal obětí ruské agrese na Ukrajině. Talentovaný lyžař byl ještě do loňského roku juniorským reprezentantem. Zprávu o jeho úmrtí potvrdila ukrajinská biatlonová federace. O život přišlo v rusko-ukrajinském konfliktu už několik sportovců.

Hrdinové nikdy nezemřou

Do bojů o svou vlast se kromě vojáků zapojují čím dál více civilisté i ukrajinští sportovci. Jevhen Malyšev, nadaný mládežnický reprezentant, nebyl výjimkou. Ještě v loňském roce reprezentoval Ukrajinu při biatlonových závodech. Poté odešel do armády, se kterou se v posledních dnech snažil zastavit ruské okupanty.

Na památku Malyševa vzkázali jeho bývalí kamarádi a závodníci z Charkovského biatlonového klubu:

Hrdinové nikdy nezemřou.“

Válečný konflikt má na svědomí i další padlé z řad ukrajinských sportovců. Mezi nimi je například jedenadvacetiletý fotbalista Vitalij Sypylo z celku Karpaty Lvov, jenž přišel o život při obraně Kyjeva. Při bombardování zemřel také další ukrajinský fotbalista Dyma Martynenko, se kterým zemřela i jeho matka.

                     Bývalý boxerský mistr světa Vladimir Kličko během vojenského výcviku                       zdroj: seznamzpravy.cz

Bránit vlast bude i "Doktor železná pěst " a další sportovci

Obranu své vlasti berou ukrajinští sportovci velmi vážně. Například bývalý tenista Sergej Stachovskij se připojil k aktivním zálohám a je připraven bránit Ukrajinu před ruským napadením:

"Samozřejmě chci bojovat, to je jediný důvod, proč se snažím dostat zpátky. Zapsal jsem se do záloh. Nemám vojenskou zkušenost, ale dokážu zacházet se zbraněmi."

Totéž udělal bývalý boxerský mistr světa v těžké váze Vladimir Kličko, kterému se během kariéry přezdívalo "Doktor železná pěst". Jeho bratr Vitalij je pro změnu kyjevským starostou, ale na obraně Ukrajiny se také podílí.

Nemám jinou možnost, musím to udělat. Budu bojovat. Věřím v Ukrajinu.