Stadiony MS 2022: Lusail Iconic Stadion


V našem seriálu o stadionech, na kterých bude probíhat Mistrovství světa 2022 začneme rovnou s tím největším. Lusail Iconic Stadion bude s jeho obří kapacitou přes 80 000 diváků hostit nejen zápasy ve skupinách ale také všechny části vyřazovacích bojů i samotné finále.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Základní informace o stadionu

Jak již název napovídá, nachází se Lusail Iconic Stadion ve městě Lusail, zhruba třiadvacet kilometrů severně od Dauhá. Název města je jistě povědomí fanouškům MotoGP, jelikož právě zde se již skoro dvě dekády otevírá sezona pro královskou kategorii motocyklů. Kapacita Lusailského stadionu je 86 250 míst. Kromě šesti zápasů základní skupiny bude pak hostit osmifinále, čtvrtfinále, semifinále a následně i finálový zápas MS 2022.

Zdroj: tpimagazine.com

Jistě není překvapením, že supermoderní stavba dostala v srpnu tohoto roku pětihvězdičkové hodnocení od GSAS za svou konstrukci i desing. Na stavbu byly použity udržitelné materiály, chlazen bude stadion za pomocí solární energie a zanechává nulovou uhlíkovou stopu. To vše jsou znaky toho, jak moderní stadion se ve městě Lusail nachází. Jelikož se dokončení stadionu oproti plánovanému roku 2020 protáhlo, jako generálku na MS 2022 lze považovat zápas saudsko-egyptského superpoháru, který se zde konal před třemi měsíci.

Průběh výstavby stadionu

Proces výstavby katarského fotbalového stánku doprovázelo spoustu zvláštností. Přípravné práce započaly již v roce 2015, přičemž za samotný začátek stavby se uvádí datum 11. dubna 2017. Jako poněkud nestandardní postup se pak jevilo především to, že k uveřejnění výsledného konceptu došlo až o více než rok později, v prosinci 2018. Je třeba také zmínit, že původní koncept stadionu počítal s tím, že bude mít kompletně zatahovací střechu, což se však do praxe bohužel převést nepovedlo.

Stavba stadionu vyšla na necelých 800 milionů dolarů a řadí se logicky mezi nejnákladnější stadiony na světě. Po celou dobu výstavby se navíc nad stadionem nesla pachuť v podobě několika pracovníků, kteří během prací zemřeli. Projekt stadionu navrhla britská firma Foster + Partners a Populos. Samotnou realizaci si pak vzaly na starosti firmy HBK Contracting a China Railway Construction Corporation.

Budoucí osud stadionu

V době, kdy se velmi dbá na ekologii, budilo velký zájem také to, jak bude stadion po skončení Mistrovství světa využit. Osud jiných staveb, postavených speciálně pro jednorázovou událost, které pak přípomínala spíše města duchů, jelikož pro ně nebylo využití, však Luisail Icon Stadium nečeká. Již nyní jsou plány na to, co se se stadionem bude po skončení šampionátu dít. V první řadě se sníží odebráním sedaček jeho kapacita v podstatě na polovinu.

Zdroj: youtube.com

Na tímto získaném prostoru pak vyroste komunitní centrum, jenž bude disponovat různými obchody, kavárnami či sportovními a vzdělávacími zařízeními. Počítá se dokonce i s tím, že na místě bude k dispozici menší poliklinika.