Stadiony MS 2022: Chalífův mezinárodní stadion a stadion Al Thumana

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Stadiony MS 2022: Chalífův mezinárodní stadion a stadion Al Thumana


Po představení Luisail Icon Stadionu, který bude hostit finále turnaje, se nyní podíváme na další dva stadiony, jejichž sídlo se nachází v samotném Dauhá. Chalífův mezinárodní stadion a stadion Al Thumana budou shodě hostit šest zápasů základní skupiny a osmifinálový zápas. První jmenovaný pak bude ještě hostitelem zápasu o třetí místo, druhý jmenovaný bude dějištěm čtvrtfinálového zápasu.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Chalífův mezinárodní stadion

Tento stadion je společně se stadionem Ahmada bin Alího jediný, který nebyl postaven vysloveně pro letošní Mistrovství světa. Chalífův mezinárodní stadion byl otevřen již v roce 1973 a pro letošní šampionát prošel pouze rozsáhlou rekonstrukcí. Má tak oproti ostatním stánkům výhodu v tom, že již hostil několik mezinárodních akcí. Mezi ně může počítat například Mistrovství Asie v roce 2011 či Mistrovství světa v atletice v roce 2019.

Je třeba dodat, že rekonstrukce před letošním šampionátem nebyla první, kterou tento stadion prošel. Již dříve se mohutně modernizovalo, zvláště pak v roce 2005, rok před začátkem Asijských her, které Chalífův mezinárodní stadion také hostil.

Základní informace o stadionu

Kapacita stadionu se postupem času měnila. Když byl v roce 1976 slavnostně otevřen, pojmul stadion do svých útrob až 20 000 diváků. Dvojnásobně kapacita narostla při rekonstrukci před zmiňovanými Asijskými hrami v roce 2006. Rekonstrukce, která proběhla před letošním šampionátem pak s dosavadní kapacitě přidala ještě zhruba 10 000 míst.

Stadion sídlící v Dauhá je také považován za domácí stadion katarské fotbalové reprezentace, jelikož právě zde hraje své domácí zápasy. Je pak tedy trochu překvapivé, že výjimkou z tohoto pravidla je samotné Mistrovství světa 2022, kde bude katarská reprezentace hrát své zápasy ve skupině na stadionu Al Bayt.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Ekologie na prvním místě

Chalífův mezinárodní stadion drží také jeden velmi zajímavý primát. V roce 2017 mu totiž bylo uděleno čtyřhvězdičkové hodnocení od společnosti Global Sustainability Assessment System, která hodnotí stavby a infrastruktura na základě jejich dopadu na udržitelnost prostředí. Bylo to tehdy poprvé, co někomu bylo uděleno tak vysoké hodnocení, byť se to nyní může zdát nepodstatné, jelikož prakticky všechny nově postavené stadiony pro šampionát v Kataru disponují pětihvězdičkovým hodnocením.

Stadion Al Thumama

Dalším stadion, který si představíme a sídlí v Dauhá, je také velmi moderní avšak nemá za sebou tak bohatou historii. Není divu, slavnostně otevřen byl teprve loni a jako svou premiéru hostil finálový zápas Emir Cupu. Velkou devízou stadionu je pak jeho prostředí, kde je zasazen. Kolem stadionu se totiž rozprostírá park o rozloze přes 50 00 metrů čtverečních. Skvělou lokaci pak podporuje také blízkost mezinárodního letiště Hamad.

Zdroj: besoccer.com

Základní informace o stadionu

Stadion Al Thumama disponuje kapacitou 40 000 míst a jeho vzhled byl inspirován gahfíju, tedy tkanou čepicí, kterou nosí muži na Blízkém východě. Stejně jako ostatní nově postavené stadiony i tento disponuje udržitelnými materiály a nulovou uhlíkovou stopou. Jistě není překvapením, že i tento kolos dostal od společnosti GSAS pětihvězdičkové hodnocení. Využit bude stadion i po skončení šampionátu. Více než polovina sedadel bude odstraněna a darována jiným zemím. Snížením kapacity se pak zvýší využitelnost pro lokální sportovní i společenské akce.