Sparta, Slavia a Jablonec v Evropě - 3. kolo


Trojlístek zástupců dnes bude v Evropě opět hájit čest a koeficient českého fotbalu. Slavia ani Jablonec na svá vítězství z úvodních kol nenavázali a připsali si v Nizozemsku porážku (Slavia podlehla Feyenoordu a Jablonec Alkmaaru), to Sparta porazila skotské Rangers a po dvou kolech je z českých zástupců postupu ze skupiny nejblíže. Ve třetím kole na ni však čeká tvrdý oříšek v podobě francouzského Lyonu. Sešívaní zabojují o vylepšení své pozice v Izraeli proti Maccabi Haifa a jablonečtí doma přivítají dánské Randers.

Sparta - Lyon (Fra), 21:00 (Evropská liga)

Sparťany dnes doma na Letné čeká pořádná šichta. Od devíti hodin budou čelit sedminásobnému francouzskému mistru Lyonu. Olympique je zatím ve skupině A stoprocentní (2:0 Rangers, 3:0 Bröndby) a rád by svou pozici upevnil."Cítíme, že pokud zítra vyhrajeme, budeme blízko vítězství ve skupině. Je to náš cíl. Zítřejší zápas bude z tohoto hlediska důležitý a uděláme všechno pro to, abychom v něm zvítězili. Moc dobře ale víme, že to nebude jednoduché. Budeme muset ze sebe vydat maximum," prohlásil na tiskové konferenci kapitán týmu Léo Dubois.

Sparta je se čtyřmi body druhá, a pokud by se jí podařilo proti Lyonu bodovat, udělala by další krok k vytouženému postupu. Rozhodně ovšem nepůjde o nic snadného, Olympique je na podobné úrovni jako jiný francouzský tým Monako, s nímž Sparta po dvou porážkách vypadla ze 3. předkola LM. "Očekávám podobný zápas jako s Monakem. Má podobnou kvalitu jako Lyon, i když s ním teď prohrálo 0:2. Je to srovnatelné. Bude to pro nás zápas, který nám doopravdy ukáže, na co máme nebo nemáme. Mám k Lyonu obrovský respekt. Budeme chtít ukázat to nejsilnější, co v nás je. Jakýkoli bodový zisk s Lyonem by možná znamenal postup do jarní části pohárů, které chceme hrát," pronesl trenér domácích Pavel Vrba.

Letenští táhnou sérii pěti vítězství a zvláště výhry nad Rangers a Slavií mají velkou hodnotu. Před Lyonem se naladili výhrou 4:2 nad Pardubicemi. Dvěma góly se blýskl bulharský talent Minchev. Vypadá to, že ve Spartě se opět blýská na lepší časy.

Lyonu patří v domácí lize s bilancí 4-4-2 šesté místo. V generálce na dnešní duel porazil Monako 2:0.

Zápas můžete sledovat od 21. hodin na ČT Sport.

Předzápasové kurzy

Bonus u MostBet

Maccabi Haifa (Isr) - Slavia, 18:45 (Evropská konfereční liga)

Až do Izraele museli cestovat Slávisté ke třetímu zápasu základní skupiny EKL. Nutno říct, že na tuto zemi nemají zrovna příjemné vzpomínky. Loni v Izraeli začali svou pouť Evropskou ligou a byla z toho překvapivá porážka s Beer Ševou. V zápase s Maccabi sice budou mírným favoritem, rozhodně je však nečeká snadný úkol.

Domácí Maccabi se dostalo do hlavní fáze evropských pohárů poprvé od sezóny 2013/14, kdy hrálo Evropskou ligu. Týmu se na jaře podařilo po deseti letech vyhrát domácí soutěž a letos mělo možnost usilovat i o Ligu mistrů. Z té však vypadlo hned v prvním předkole (s kazašským Kairat Almaty) a putovalo do EKL, kde uspělo ve třech předkolech v řadě (proti Dinamu Tbilisi, Tórshavnu a Neftči Baku).

Sešívaní na úvod soutěže zvítězili 3:1 nad Unionem Berlín, poté ovšem po katastrofálním prvním poločasu padli 1:2 ve Feyenoordu a společně s Unionem se dělí o druhou příčku. Na první Feyenoord ztrácí 1 bod a v Izraeli potřebují nutně bodovat.

Haifa ještě nevstřelila gól a brala zatím jeden bod za bezbrankovou remízu s Feyenoordem. V Berlíně podlehla domácím celkem snadno 0:3, jejich sílu ovšem Slávisté nepodceňují. "Je to kvalitní tým, který i v domácí lize dává spoustu gólů, šance si vytvářejí. Hlavně do ofenzivy mají velkou sílu, i když to teď podle těch dvou zápasů paradoxně nevypadá. Ale určitě je to silnější tým směrem do ofenzivy než defenzivy," zmínil kouč Slávistů Trpišovský.

Sešívaní i kvůli rozsáhlé marodce zatím v letošní sezóně zůstávají ve stínu loňských výkonů, které je dostaly až do čtvrtfinále EL. Letošní sezónu začali vypadnutím z předkola LM a následným vypadnutím i z EL a nevedlo se jim ani před reprezentační přestávkou. Na špatný výkon z Rotterdamu navázali Slávisté porážkou v derby, která ukončila jejich rekordní čtyřiapadesátizápasovou šňůru ligové neporazitelnosti. V posledním ligovém kole se však vrátili na vítěznou vlnu, když doma zdolali 3:1 Liberec.

Maccabi patří v domácí lize po šesti kolech páté místo. O víkendu si připsalo skalp Hapoelu Jeruzalém. 

Zápas začíná v 18:45 a přenáší jej Sport 1.

Předzápasové kurzy

Maccabi Haifa vyhrálo domácí titul po deseti letech

Zdroj: slavia.cz

Jablonec - Randers (Den), 21:00 (Evropská konferenční liga)

Druhého českého zástupce v EKL Jablonec čeká zápas proti dánskému Randers. Právě následující dvojzápas proti aktuálně čtvrtému týmu dánské Superligy hodně napoví o postupových ambicích Severočechů. Svěřenci Petra Rady začali skupinu nečekaným vítězstvím 1:0 nad Kluží, po němž následovala porážka 0:1 v Alkmaaru. Díky třem bodům z prvního kola se drží na druhém místě, které zaručuje účast v šestnáctifinále Konferenční ligy.

Randers začali domácí remízou 2:2 s Alkmaarem a následně remizovali 1:1 v Kluži. Ze třetího místa tedy ztrácejí na svého dnešního soka jediný bod.

Jablonečtí se nacházejí ve výsledkové krizi. Čtyři zápasy v řadě nevyhráli a ve Fortuna lize jim patří až 11. místo. Naposledy doma jen remizovali s Českými Budějovicemi 2:2. Pozitivní zprávou tak před dnešním duelem může být alespoň návrat Doležala, který proti Budějovicím vstřelil oba góly. Co naopak přidělává trenérům vrásky na čele jsou zranění brankáři Hanuš a Hrubý. Svou premiéru v zelenobílém dresu si o víkendu musel odbýt jednadvacetiletý Tomáš Vajner, který by se do branky mohl postavit i dnes.

Randers se o víkendu naladili výhrou 2:1 v Odense.

Výkop zápasu je naplánován na 21:00 a sledovat ho můžete na Sport 1.

Předzápasové kurzy